EDİRNE’DE MİSAFİRLERE HAZIRLIK:3

“Turizm anlamında çok şanslı bir bölgeyiz”

 

Edirne’deki otel işletmecileri ile sektördeki sorunları ve çözümlerini masaya yatırdık. İlimiz hem kültürel turizm hem de festivaller şehri olma yolunda hızla ilerlerken, mevcut konaklama ve turizm işletmelerimizin bu duruma hazır olup olmadıklarını otelcilik ve turizm işletmecileriyle konuştuk.

Yazı dizimizin bu haftaki konuğu şehrimizde hizmet veren Cavit Duvan Prestige Otel’in İşletme Müdürü Güven Duvan oldu. Edirne’deki turizm ve otelcilik sektörünü konuştuğumuz Duvan; “Son yıllarda birçok konaklama anlamında yeni yatırımlar yapıldı ama hala yeterli değil. Yoğun zamanlarda maalesef ki yetersiz kalıyor. Hala bu anlamda yatırıma ihtiyacımız var” dedi.

ÖNCELİKLE KAÇ SENEDİR TURİZM VE OTELCİLİK SEKTÖRÜNDE HİZMET VERİYORSUNUZ? İŞLETMENİZİ BİRAZ ANLATIR MISINIZ?

“2016 Şubat ayında açtık oteli, o günden bu yana ben genel müdür olarak otelin başındayım. Daha yeni sayılırız bu sektör için, çok daha tecrübeli büyüklerimiz var. Daha öğreneceğimiz, kendimizi geliştireceğimiz çok şey var. Ama en azından öz eleştiri yapıyorum. Edirne için daha iyisini yapmak zorundayız. 35 odamız ve 101 yatak kapasitemiz var. Oda kahvaltısı ve full board olarak öğlen ve akşam yemeği ile birlikte hizmet verebiliyoruz. Teras katımızda bir restoranımız var 150 kişi kapasitesi var. Burada hem kahvaltı, hem öğlen, hem de akşam yemeği olarak hizmet veriyoruz. Toplantı salonumuz da var 150 kişilik. Orada da gelen misafirlerimize hizmet veriyoruz.”

EDİRNE’DEKİ TURİZM VE OTELCİLİK ANLAYIŞINA BAKIŞ AÇINIZ NEDİR?

Son yıllarda birçok yeni yatırım yapıldı konaklama anlamında, ama hala yeterli değil. Yoğun zamanlarda maalesef ki yetersiz kalıyor. Misafirlerimiz Uzunköprü’ye, Kırklareli’ne, Lüleburgaz’a geçmek zorunda kalabiliyor. Bunu Kakava, Kırkpınar gibi festival zamanlarının yanı sıra birçok spor organizasyonlarında görebiliyoruz. Hafta sonu Bulgaristan’dan gelen misafirlerimizin yoğunluğu bunu çok etkiliyor. Yerli misafirleri konaklatamaz duruma geldik. Özellikle cuma ve cumartesi günleri için söyleyebilirim bunu. Hala bu anlamda yatırıma ihtiyacımız var.”

Eskiye oranla, döviz kurlarında olan artıştan sonra konaklamaya, yemeye, içmeye ve alışverişe çok zaman ayırmaya başladılar. Eskiden çoğunlukla Yunanistan’dan gelen ve yerli turistlerimiz 2018 öncesinde özellikle bizde kalıyordu. Ama şu anki süreçte Bulgar misafirlerimiz gelip konaklama yapıyorlar, yemek yiyip eğlencelerini yapıyorlar ve o şekilde geri dönüyorlar.”

guven duvan | Edirne Ahval GazetesiİLİMİZDEKİ KONAKLAMA İŞLETMELERİNİN ARTILARI EKSİLERİ NELER?

“Hizmet anlamında müşterilere daha esnek davranmamız gerekebilir. Sınır şehri olmamız nedeniyle şanslıyız. Tarihsel ve doğal güzelliklere sahip olduğumuz için belirli dönemlerde çok güzel yoğunluk yakalayabiliyoruz. Ama misafirlerimiz, bizim de içerisinde bulunduğumuz işletmelerin bazı konularda esnek davranmaması sebebiyle tam anlamıyla memnuniyet sağlayamayabiliyorlar. Biraz daha esnek ve müşteri memnuniyetine yönelik çalışma yapmamız gerekiyor.”

“Turizm birçok farklı dinamiğin başarılı bir şekilde bir araya gelmesi ile oluşan bir sektör. Edirne olarak turizm anlamında çok şanslı bir bölgeyiz. Gerek tarihi özelliklerimiz, gerekse doğal güzelliklerimiz ile zengin ve önemli bir konumdayız. Öte yandan bu zenginliği sürdürülebilir kılmak ve potansiyeli daha üst seviyeye çıkarmak için yapılması gereken çok iş, giderilmesi gereken çok eksiğimiz var. Şehrimize gelen misafirlerimizin en çok dile getirdikleri problem, altyapısal eksiklikler. Yolların durumundan otopark sıkıntısına, belirli bölgelerde oluşan trafik sıkışıklığından fiyat tarifelerindeki orantısızlığa kadar birçok konuda şehrimizdeki kamu kuruluşlarının çözüm yoluna ulaşmaları gerekiyor. 2022’yi Edirne yılı ilan ettik ama yapılan lansmanın karşılığında gelen misafirlerimize Edirne’ye yakışan görüntüyü maalesef sunamıyoruz. Önümüzde Kakava, Bando ve Ciğer Festivali, Kırkpınar ve gurbetçi sezonu var. Umarım bir an önce eksikliklerimizi giderip, misafirlerimizi en güzel şekilde ağırlarız.”

“SPOR TURİZMİNE ÖNEM VERİLMELİ”

“Uzun yıllardır emek sarf ettiğim bir konuya değinmek istiyorum. Spor Turizmi. Ben 27 yıldır sporun içerisinde olan bir sporsever olarak turizm işine girdiğimiz günden bu yana spor turizmine dikkat çekmeye çalışıyorum. Evet, Kakava ve Kırkpınar gibi köklü turizm değerlerimiz var. Ama Kakava 1 gün, Kırkpınar 1 gafta şehrimize hareketlilik sağlıyor. Öte yandan son 5 yıldır Türkiye Yüzme Federasyonu her yıl Edirne’de 4 ila 6 arası uluslararası organizasyon düzenliyor. Ve her biri yaklaşık yeri ve yabancı bin civarı misafir ağırlama imkânı sunuyor. Bu da hem şehrimizin tanıtımına katkı sağlıyor, hem de esnaflarımıza faydası dokunuyor. 12 ayın 1 ayını sadece bu şekilde yüzme sporu ile hareketlendiriyoruz. 3-4 spor dalında daha bunu sağlasak fena olmaz.”

“EDİRNE İÇİN ÇOK ÇALIŞMALI”

“Maalesef bir üzüntümü daha dile getirmek istiyorum ki, son 5 yılda Edirne Olimpik Yüzme Havuzu’nda Türkiye’nin 81 ilinin yanı sıra, Rusya’dan Hindistan’a, dünyanın pek çok yerinden misafir ağırladık. Ama seçilmiş ve görevlendirilmiş yerel yöneticilerimizden ne yazık ki gerekli ilgiyi ve ev sahipliğini göremedik. Böyle durumlarda şahsi düşünceleri bir kenara bırakıp, herkesin konumunun gerektirdiği şekilde Edirne için el ele verip ne katkıda bulunabilirim diye düşünmesi gerekiyor. Edirne için çok çalışmalı, gelişen dünya standartlarını takip etmeli, oluşan taleplere çözüm odaklı yaklaşmalı ve şehrimize gelen tüm misafirlerin memnun bir şekilde evlerine dönmelerini sağlamalıyız.”

“BİZİM İÇİN PANDEMİ SÜRECİ ZOR BİR SÜREÇ OLDU”

“Pandemi sürecinden çıktık. Herkesin belirli korkuları var. Bizim sektör çok büyük yatırımlar isteyen bir sektör. Küçük dokunuşları yapabiliyoruz ama büyük yatırımları yaparken biraz daha temkinli davranmamız gerekebiliyor. Burada amacımız otelcileri eleştirmek değil. Ben de aynı sıkıntıları çekiyorum. Pandemi süreci zor bir süreç oldu bizim için. Çünkü insana dayalı bir iş yapıyoruz. Gümrük kapılarının kapanması, şehirlerarası geçişlerin yasaklanması bile çok etkiledi.”

SEKTÖRÜN EN BÜYÜK SORUNU NEDİR?

“Şu anda Edirne’nin en büyük sıkıntısı bu, personel bulamıyoruz. Mezunu, turizm içerisinden geleni bırakın genel olarak dil bilgisine sahip eğitimli personel bulma konusunda sıkıntı çekiyoruz. En büyük sıkıntımız eleman eksikliği. Onun dışında fiyat oranlarındaki belirsizlik sektörü ve bizi de etkiliyor. Bunun müşteriye yansımaları da olumsuzluğa sebep olabiliyor. Ama bunlar artık Türkiye gerçekleri diyebiliriz.”

HIZLI TREN PROJESİNİN OTEL SEKTÖRÜNE AVANTAJLARI VE DEZAVANTAJLARI NELER OLACAKTIR?

“Avantajdan çok dezavantaja dönüşebilir bu bizim için. Şu an İstanbul’dan çok Bulgaristan’dan gelen misafirlerimiz var. Onları çok etkilemeyecektir. Ama ileriye dönük bu süreç bittikten sonra bizim için dezavantaj olarak görülebilir. Geldiklerinde konaklama ihtiyaçları olmayacak, günübirlik gelişleri tercih edecekler. Edirne için belki bir kazançtır bu. Öyle görmemiz lazım. Bizi çok etkileyeceğini düşünmüyorum. Gelen müşteriye ekstra bir şeyler sunamıyoruz.” Röportaj: Damla GÖÇ

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu