Ragbi günlükleri 167

Geçen yıllar, aylar ve haftaların ardından, geri sayımda nihayet sona geliyoruz. Dünya’nın en büyük spor organizasyonlarından biri olan Ragbi Dünya Kupası, 8 Eylül Cuma günü Fransa’nın ev sahipliğinde başlıyor. Milyonlarca insanı ekran başına kilitleyecek olan bu organizasyon, ısrarla ”Türk Spor Medyası” tarafından görülmek istenmese de -bu onların ayıbı- uluslararası kamuyoyunda önemli bir gündem maddesi olarak bulunuyor.

               Bir yıl arayla iki önemli organizasyona ev sahipliği yapacak Fransa. 2023 Yılı Ragbi Dünya Kupası’ndan bir yıl sonra, 2024 Paris Olimpiyatları da Fransa’da düzenlenecek. Uzun süredir devam eden organizasyon hazırlıkları, ilk sınavını Ragbi Dünya Kupası ile verecek. Dokuz şehirde(Paris, Toulouse, Nantes, Marseille, Saint Etienne, Lille, Lyon, Nice, Bordeaux), dokuz stadyumun ev sahipliği yapacağı grup maçları için kalan son birkaç günü sayıyoruz.

               Ragbi Dünya Kupası’na katılan 20 takım, dört grupta bir araya geldi. Takımlar, gruplarında ilk iki sırada yer alıp, çeyrek finale yükselmek için mücadele edecekler. Ev sahibi ülke Fransa’nın bulunduğu A Grubu, dünyanın en başarılı ragbi ülkesi kabul edilen Yeni Zelanda’yı da barındırıyor. Bu gruptaki diğer ülkeler; İtalya, Uruguay ve Namibya. B Grubu, dikkat çeken birçok takımı bir araya getirmiş durumda. Son Dünya Kupası şampiyonu Güney Afrika’nın yanında, dünya bir numarası İrlanda, Avrupa’nın başat takımlarından İskoçya, Pasifik’in ragbiyle yatıp ragbiyle kalkan ülkesi Tonga ve Balkan coğrafyasından komşumuz Romanya, B Grubu’nda ilk iki mücadelesi verecekler. C Grubu’nda; Galler, Avustralya, Fiji, Gürcistan ve Portekiz bulunuyor. Dünya Kupası hazırlıkları için ülkemizi tercih eden eski dünya bir numarası Galler, antrenörleri Warren Gatland önderliğinde eski başarılı günlerini ararken; başarılı ragbi ülkesi Avustralya, 1991 ve 1999’dan sonra üçüncü şampiyonluğunun peşinde olacak. Doğu sınırı komşumuz Gürcistan, bölgemizdeki en başarılı ragbi ülkesi. 2003 yılından beri aralıksız bir şekilde Ragbi Dünya Kupaları’na katılan Gürcistan, dünya sıralamasında 11. sırada bulunuyor. 7’li ragbinin yıldız ülkesi Fiji, bu disiplindeki başarısını 15’li ragbiye de taşımak için sahaya çıkacak. Portekiz için temennimiz ise, gruba renk katması. D Grubu; ragbinin doğduğu ülke İngiltere’yi, yükselen ragbi ülkeleri Japonya, Arjantin ve Samoa’yı ve rekabetin içinde kalmaya çalışacak olan Şili’yi barındırıyor. Bu grubun ilk iki sırası için ciddi bir mücadele yaşanacak.

               8 Eylül Cuma günü, Türkiye saati ile 22.15’te iki büyük ragbi ülkesi, Dünya Kupası’nın açılış maçında Stade de France’ta karşı karşıya gelecek. A Grubu’nu ilk iki sırada bitirmesini beklediğimiz bu iki takımın performansı, diğer rakiplerine ciddi bir mesaj olacak. Dünyanın en başarılı ragbi ülkesi kabul edilen Yeni Zelanda, son iki yılı alıştığımız Yeni Zelanda performanslarından uzak geçirdi. Dalgalı performansların ardından gelen Fransa, Güney Afrika, evlerindeki Arjantin ve İrlanda mağlubiyetleri, taraftarlara soğuk duş etkisi yarattı. Özellikle İrlanda’ya karşı evlerinde oynadıkları üç maçtan ikisini kaybetmeleri, taraftarlar arasındaki bir numaralı düşmanın başantrenör Ian Foster olmasına sebep oldu. Son bir yıl içerisinde tekrardan performansını arttıran Yeni Zelanda, oynadığı son 12 maçta on galibiyet, bir beraberlik ve bir yenilgi ile Dünya Kupası’na geliyor. Ragbi analisti Dylan Cleaver’e göre, “12 ay önce bulundukları noktadan kilometrelerce ilerideler”. Cleaver, iki hafta önce Güney Afrika’ya karşı aldıkları yıkıcı yenilgi dışında, “Dünya Kupası hazırlıklarının bundan daha iyi olamayacağını” söylüyor. Tarihindeki en kötü dünya sıralamasıyla(4.lük) Dünya Kupası’na gelen Yeni Zelanda’nın performansı, kupaya uzanmalarına yetecek mi? Göreceğiz… Fransa, tüm Ragbi Dünya Kupaları’nda yer almasına ve üç kez final oynamasına karşın, Webb Ellis Kupası’nın sahibi olamadı. Buna rağmen, Avrupa takımları arasında, en iyi performansa sahipler. Birçok taraftar ve analist, bu talihin 2023 yılında değişeceğini umuyor. Kupayı kazanabilecek potansiyelde bir kadronun bir araya geldiğini ve oyun kurucu Antoine Dupond liderliğinde bu hayalin başarılabileceğini savunuyorlar. Son iki takvim yılında yalnızca iki mağlubiyet gören Fransa, evinde oynayacağı bu Dünya Kupası’nda zafere ulaşmak istiyor.

               A Grubu’nda ilk iki sırayı, Yeni Zelanda ve Fransa paylaşacaktır. B Grubu’nda öne çıkan üç takım var gibi gözükse de burada da ilk iki sıra, Güney Afrika ve İrlanda’nın olacaktır. C Grubu’nun çeyrek final görecek takımları olarak Galler ve Avustralya’yı bekliyorum. D Grubu’nda, Şili’yi bir kenara koyarsak, diğer maçların seyir açısından keyifli olma olasılığını yüksek görüyorum. Arjantin ve İngiltere, çeyrek final için bu gruptaki iki adayım.

               Ragbi Dünya Kupası’nı Türkiye’den takip etmek isteyen izleyiciler için son bir bilgi verelim. Kupa’nın yayın hakları, S Sport tarafından alındı. S Sport Plus platformu üzerinden maçları takip edebilirsiniz.   

               Uzun zamandır beklenen heyecan, artık birkaç günlük mesafede. Milyonlarca insanı ekran başına kilitleyecek olan bu dev organizasyon, belki de yepyeni sevenlerine kavuşacak. Türkiye gibi ragbinin yeni yeni popüler olmaya başladığı ülkelerde, Ragbi Dünya Kupası, gençlere ulaşmak için güzel bir fırsat. Ragbi izleyelim, izletelim…

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu