Okul döneminde sağlıklı beslenme

Ders zilleri çaldı, okullar açıldı. Yılın en önemli ama bir o kadarda heyecanlı zamanı başladı. Okul dönemini sağlıklı geçirme ve zihin açıklığında süreklilik sağlanmasında en kilit konu, beslenme!

Özellikle ilkokul çağındaki çocuklarda büyüme-gelişmenin sağlanması, bağışıklık fonksiyonlarının gelişmesi, okul başarısının artması için dengeli ve sağlıklı beslenmeye iki kat dikkat edilmesi gerekiliyor. Küçük yaşta başlanılan yeme alışkanlıkları tüm hayatımızı etkileyebilmektedir. Alınan fazla kilolar, o yaş grubunda çabuk verilse de edinilmiş alışkanlığı değiştirmek zor olabilmektedir. Bu da uzun vadede sağlık problemlerine yol açabilir. Bu sebeple ne kadar erken sağlıklı yiyeceklerle tanışılırsa ilerisi için de o kadar sağlıklı bir yaşam olacaktır.

Kahvaltı günün en önemli öğünüdür. Yeterli miktardaki protein, karbonhidrat ve yağlardan oluşan güzel bir kahvaltıyla başlangıç yapmak gün içerisindeki gerekli enerji sağlanmasına da yardımcı olacaktır. Olmazsa olmazımız; tabiki yumurta. Yumurta, zengin protein ve kalsiyum içeriğiyle her gün tüketilmesi gereken bir besindir. Beyaz peynir ile beraber kemik sağlığı ve kas yapımına fayda sağlamaktadır. Yumurta alerjisi olan çocuklarda bir diğer alternatifimiz yulaf ve süt/yoğurt ikilisidir. Yeterli kalsiyumun sağlanması için süt ve süt ürünlerini öğünlerimize eklememiz gerekmektedir. Bunların yanında mevsim sebzeleri ve meyvelerini de beslenmelerinde ihmal etmemeliyiz. Lif her yaş grubunda olduğu gibi çocuklar için de önemli bir besin kaynağıdır. Meyveler, vitamin ve antioksidanların önerilen günlük alımını sağlanması için günde en az iki porsiyon tüketilmesi gerekmektedir.

Okul çağındaki çocuklarda, yağlı besinlere ve hamur işlerine daha fazla yönelme görülebiliyor. Arkadaşlardan özenme, paketli gıdaların tatlarının beğenilmesi gibi faktörlere bağlı olarak kantinden alınan sağlıksız seçenekleri tüketmek, hem yeterli makro besinleri alımına engel olacak hem de yağ olarak vücutta depolanacaktır. Bu sebeple yanlarında taşıyacakları beslenme çantası hazırlamak ana ve ara öğünlerde kolaylık sağlayacaktır. Kolay bozulabilecek ürünler beslenme çantası için uygun değildir. Mevsim yeşillikleri, çiğ meyve ve sebzelerin (havuç, domates, salatalık gibi) bulunduğu, sütün eksik olmadığı kaplar oluşturulabilir.İki ince dilim kepekli ekmekten oluşan içerisinde labne, yeşillik, domates, zeytin ezmesinin bulunduğu sağlıklı sandviçler de öğlen yemekleri yerine tercih edilebilir. Ara öğün için ceviz, fındık mutlaka bulundurulmalıdır. Cevizin içerisindeki omega3 yağ asitleri daha iyi düşünebilme, zeka gelişimi ve zihinsel fonksiyonların işlevselliğinin artmasına yardımcı olur bu sebeple her gün ara öğünlerde mutlaka tüketilmelidir. Muz ve süt, elma ve ceviz ikilisi gibi ara öğünler de iyi bir seçenek olacaktır. Yulaflı ve kuru yemişli kurabiye, tahıllı krakerler, lorlu poğaça gibi sağlıklı ve eğlenceli besinler de koyulabilir.

Okul menülerini kontrol etmek, ebeveynlerin mutlaka üzerinde durması gereken bir konudur. Okulların yemekhanelerindeki menülerde bazen pizza, hamburger ve patates kızartması gibi çocukların sevdikleri besinler yer alabilir. Öğlen yemeklerinde kızartmaların ve çok yağlı yemeklerin bulunduğu günlerde bu taşınabilir kaplar koyulabilir.

Çocukların yaşam tarzı alışkanlıklarının gelişmesinde aile büyüklerinin yeme ve davranış tutumları büyük rol oynamaktadır. Zihin açıklığı ve başarılı bir okul dönemi için sağlıklı beslenmeyi ihmal etmemeliyiz.

Edirne Özel Ekol Hastanesi – Diyetisyen Gülin Altun

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu