Kırkpınar bu sene belediyeye kâr kaldı

Selimiye Meydanı’ndaki tarihi belediye binasında basın toplantısı düzenleyen Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Edirne’de 7-8-9 Temmuz tarihlerinde gerçekleştirilen 662’nci Kırkpınar Yağlı Güreşleri’ni değerlendirdi. Ağalık bedeli ve bilet satışından kazanılan paranın yaklaşık olarak 25 milyon lira olduğunu belirten Gürkan, Kırkpınar’ın maliyetini de 15 milyon lira olarak açıkladı ve 10 yıllık belediye başkanlığı döneminde ilk defa Kırkpınar’da zarar edilmediğine dikkat çekti. Gürkan, 663’üncü Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri’ni 1-7 Temmuz tarihlerinde yapmayı planladıklarını ifade ederken, seneye 32’si başpehlivan olmak üzere toplamda 864 pehlivanın dualı çayıra çıkacağını vurguladı.

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürken, Selimiye Meydanı’ndaki tarihi belediye binasında basın mensuplarıyla bir araya gelerek, 7-8-9 Temmuz tarihlerinde yapılan 662’nci Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri hakkında değerlendirmede bulundu. Gürkan, Kırkpınar’ın maliyetini 15 milyon lira olarak açıkladı ve ağalık bedeli ile bilet gelirlerinin getirileriyle yaklaşık 25 milyon gelir elde ederek, 10 milyon liralık bir artışla Kırkpınar’ı tamamladıklarını kaydetti. Gürkan; “Benim 10’uncu Kırkpınar’ım ve bildiğim kadarıyla ilk defa Kırkpınar’da zarar etmedik. Ağalık Bedeli yüksekti ve bilet batışlarımız iyiydi. 2024’te gerçekleştirilecek 663. Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nin ağalığını 22 Milyon 222 bin lira ile Seyfettin Selim kazandı ve geçen haftada ücretin tamamını yatırdı. Biletlerden de yaklaşık 2 Milyon 950 bin TL bilet gelirimiz oldu yani yaklaşık 3 Milyon diyebiliriz. Toplamda 25 milyon, baktığımızda 15 milyon giderimiz var. Sanırım Kırkpınar tarihinde bir ilk 10 milyon bir artımız var. 10 milyonluk bir artışla Kırkpınar’ı bitirdik” dedi.

‘663’ÜNCÜ KIRKPINAR’I 1-7 TEMMUZ TARİHLERİ ARASINDA YAPMAYI PLANLIYORUZ’

Önümüzdeki yıl yapılacak olan Kırkpınar’ı 1-7 Temmuz tarihleri arasında yapmayı planladıklarını ifade eden Gürkan; “Şimdi arkadaşlarım önümüzdeki yılın Kırkpınar’ıyla ilgili tarihi belirliyorlar. Tabii federasyonla birlikte belirliyoruz. Diğer kurumlarla beraber belirliyoruz.  663’üncü Kırkpınar’ı da yine Kurban Bayramı nedeniyle 1-7 Temmuz arasında yapmayı planlıyoruz” şeklinde konuştu.

“SENEYE 864 PEHLİVAN GÜREŞECEK”

Gürkan, 663’üncü Kırkpınar’da 32 başpehlivanın dualı çayıra çıkacağının altını çizerek, toplamda 864 pehlivanın Kırkpınar’da güreş tutacağını ifade etti. Gürkan; “Kırkpınar, yağlı güreşin olimpiyatıysa buraya kispetini alan her pehlivan gelmemeli, belli bir elemeden geçmeli, belli bir başarı öyküsü olmalı” düşüncesini tekrar hatırlattı. Bu kapsamda Türkiye Geleneksel Güreşler Federasyonu’nun bir çalışma başlattığını ve uygulamaya konduğunu dile getiren Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, “Bildiğiniz gibi bu anlamda yeni bir çalışma yapıldı, yeni bir yönetmelik yayınlandı. Şu anda da 2023 yılında da bu yönetmelik yürürlükte. Türkiye Güreş Ligi kuruldu. Bu ligde şu anda kendi isteği ile 7 tane büyük güreş var. Pehlivanlarımız çıkıyorlar her boydan pehlivanlarımız buralarda pehlivanların gösterdiği başarılara göre toplam bu 7 güreşin sonunda performanslarına göre bir sonraki yani 663’üncü Kırkpınar’a katılmaya hak kazanacaklar. Yağlı güreşte toplamda 14 tane boy var. Yeni sistemde önümüzdeki yıl Kırkpınar’a başpehlivanlığın dışındaki 13 boyda en yüksek puanı alan 64’er pehlivan katılacak. 13 boyda toplam 832 pehlivan Kırkpınar çayırına çıkma hakkını elde edecek. Başpehlivanlık güreşlerinde de 32’ye düştü bu sayı. 32 tane başpehlivanımızda önümüzdeki yıldan itibaren Kırkpınar’da bu yıl içerisinde aldıkları puanlara göre güreşecekler. Önümüzdeki yıl 663’üncü Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nde toplamda 864 pehlivan 14 boyda dualı çayıra çıkıp, güreşecek” diye konuştu.

“EMİNİM Kİ YAĞLI GÜREŞLERİN GELECEĞİNİ DE KURTARAN BİR SİSTEM OLACAK”

Önümüzdeki yıl başpehlivanlık güreşlerinde puanlama sisteminin kalkacağını ifade eden Gürkan, kıran kırana güreşler izlemeyi beklediğini belirterek, yeni sistemden yana umutlu olduğunu dile getirdi. Gürkan; “Aynı zamanda pehlivanları yıl boyunca buraya çıkabilmek adına iyi bir performans sergilemelerini sağlamak. En önemlisi de yağlı güreşleri geleneksel formlarına, geleneksel normlarına geri döndürmek. Niye? Başpehlivanlıkta ve diğer boylarda puanlama dediğimiz bir sistem var. 40 dakika güreşiyorlar eğer yenişemezlerse ki genelde yenişemiyorlar, üst boylar için söylüyorum, akabinde puanlamaya geçiliyor ve altın puana geçiliyor. Şimdi tabii bu güreşin bu 40 dakikası biraz durumu idare ederek geçmesine neden oluyor. Yıllardır seyircinin, yağlı güreş uzmanlarını da en büyük tepkilerinden, en büyük sıkıntılarından biriydi. Ama önümüzdeki yıldan itibaren Başpehlivanlıkta ilk yıldan itibaren puanlama kalkıyor. Kıran kırana güreşler izleyeceğiz. Dolasıyla pehlivanların da öyle saatlerce kol bağlamaları, el ense çekmeleri gibi bir durum ortadan kalkacak. Umutluyuz bu sistemden. Eminim ki yağlı güreşlerin geleceğini de kurtaran bir sistem olacak. Önümüzdeki yıl tabii sistemin ilk yılı mutlaka eksiklikler, aksaklar vardır ama onların hepsi zaman içerisinde giderilebilir. En kötü kural kuralsızlıktan iyidir, bir kuralın olması lazımdı” ifadelerini kullandı. Damla GÖÇ

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu