Dünden sonra yarından önce

Gökyüzündeki Güneş’in ve Ay’ın hareketlerine, yıldızların konumlarına bakarak zamanı ölçmek için uğraşan, tarih boyunca çeşitli yöntemler geliştiren insanoğluna; kışın, karın, yazın ve hasatın zamanını bilmek yetmeyince mevsimleri aylara, ayları haftalara, haftaları günlere böldükçe böldü. Artık bir dakikalık izinler istiyor, bir saniye farkla kaybediyor, saliseler içinde gözden kayboluyoruz. Ama bir türlü zamanı tanımlayamıyoruz. Göreceli, değerli, biriktirilmez, tekrarlanmaz, geri gelmez, akar, alınıp satılamaz, borç verilmez, devredilemez, paha biçilemez. Hal böyle olunca insanoğlu, yeryüzündeki sınırlı olan zamanını etkin kullanma yollarını aradı. Belirli işler üzerinde çalışırken, harcanan zamanı bilinçli bir şekilde kontrol etmeye dayanan zaman yönetimine gelin birlikte bakalım.

Zamanı etkili yönetmenin ilk adımı yapılacak işi doğru belirlemektir. Akla makul, ulaşılabilir, kolay hedeflerden söz edilir. Bu hem motive olmanızı sağlar hem de sizi hedefinize giden yolda başarıya taşır. Alt tarafı yeni bir dil, bir miktar para biriktirecek, belli bir sayıda kitap okuyacak, bir projeyi tamamlayacaksınız. Fatih Sultan Mehmet gibi gemileri karadan yürütmeyeceksiniz. İkinci madde; hedefinize ulaşmak için başka bir kişiye ihtiyaç duyuyorsanız o hedef sizin değildir. Yani yola kendi motivasyon ve davranışlarınızla çıkacaksınız. Anafartalar Cephesi’nde müttefik kuvvetlerin karşısındaki Mustafa Kemal gibi olacaksınız. Bir diğer önemli nokta hedefinizi belirledikten sonra bu hedefi gerçekleştirebilmek için kendinize bir süre belirlemeniz. Öyle ya Mohaç Meydan Muharebesi’nde Osmanlı ordusu için savaşan bir asker değilseniz iki üç saatten fazlasına ihtiyacınız olacaktır. Zamanınızı çalanları tespit edip engellemek ve o fazlalıklardan kurtulmak da hedefe giden yolda size yardımcı olacaktır. Bu bir eşya, gereksiz kağıtlar, rehberinizdeki görüşmediğiniz kişiler, bilgisayarınızdaki dosyalar olabilir. Yani tez elden minimalist bir yaşam tarzına asosyal bir psikolojiye ulaşmanın garantisini verilir. Son olarak karşınıza bazı engeller, sorunlar, beklenmedik durumlar çıkabilir. Böyle anlarda hedefinizi gözden geçirmek ve gerekli değişiklikleri yapmanız tavsiye edilir. Bininci denemede ampulü icat eden Edison’un yaptığı gibi.

Günümüz şartlarında zamanı boşa harcamadan verimli kullanmak için; öğle yemeği arasında müşterilerinizin telefonlarına cevap vermek, kahve molasında iş arkadaşınızın derdini dinlemek, trafikte bir firmanın müşteri hizmetleriyle görüşmek, yürürken eft, havale yapmak hatta tek elle evi süpürürken diğer elle çamaşır katlamak, film izlerken yarına fasulyeyi ayıklamak gibi hünerlerimiz olması bekleniyor. Bir anlığına hayatımızda zamanın hiç olmadığını, bir yerlere geç kalma telaşından uzak, yelkovanla akrep arasına düşüncelerimizi sıkıştırmadan, kararlarımızı perişan olmadan aldığımızı hayal edin. Daha mutlu, daha verimli ve yaratıcı olmaz mıydık?

Nehri’nin taşkınlıkları ile baş etme yolunu takvimle bulan İlk Çağ Mısır’lıları, hayatlarını, topraklarını, ürünlerini garantiye alırken bir gün insanoğlunun topuğuna sıkacağını nereden bilsin. İşlerimize yoğunlaşırken dikkatimizin bin parçaya bölüneceğini, zamanı farkında oldukça hatalı seçimler yapacağımızı nasıl hesap etsin.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu