Banka kredisinden 90 şubeye

Big Chefs Edirne’de

Big Chefs Edirne Erasta AVM’de, istihdam sağlayarak kente hizmet vermeye başladı. Yüzde 100’ü banka kredisi ile kurulmuş bir kadın girişimci markası ve bugün 1 milyon 800 bin bireysel, halktan ortağı ile halka açık bir şirket olan Big Chefs’in Kurucu Ortağı ve Yönetim Kurulu Başkanı Gamze Cizreli, Erasta AVM’de açılan şubeyi ziyaret etmek üzere Edirne’ye geldi. Gazetemizin sorularını yanıtlayan Cizreli, Big Chefs’in hikayesini anlattı. Kadın girişimci Cizreli ayrıca kadın istihdamının da önemine vurgu yaptı.

Edirne Erasta AVM’de hizmet vermeye başlayan Big Chefs restoranının kurucu ortağı ve yönetim kurulu başkanı Gamze Cizreli, gazetemize özel açıklamalarda bulundu. Big Chefs’i yüzde 100 banka kredisi ile kurduğunun altını çizen Cizreli, Big Chefs’in şu an 90 şubeli halka arz edilmiş bir marka olduğunu kaydetti. Cizreli; “Big Chefs markasının kurucu ortağı ve yönetim kurulu başkanıyım. Aslen Diyarbakırlıyım. Gençliğim ve okul hayatım Ankara’da geçti. Ardından Ankara’da Big Chefs’i kurdum. 2009 yılında da İstanbul’a geldim. Ondan sonra da önce Türkiye’ye sonra dünyaya yayılarak bugün 90 şube kurduk. Şubelerin 81 tanesi Türkiye’de 9 tanesi yurtdışında bulunuyor. Yurtdışında Almanya’nın Frankfurt’ta şubemiz var, Stuttgart’ta da yakında şubemiz açılıyor. Belçika’nın Antwerp kentinde de şubemiz var, Kazakistan’da 2 şubemiz var, Azerbaycan’da varız. Şimdi Gürcistan açılıyor, Özbekistan şubesi de geliyor. Kuveyt var. Konsantrasyonumuz şu an ağırlıklı olarak Avrupa. Ancak Almanya, Belçika ve Hollanda’da büyümemizi tamamladıktan sonra, Amerika’ya da gitmek istiyoruz. Big Chefs’i 2007 yılında Ankara’da yüzde 100 banka kredisi ile kurdum. Ankara’da 4 şube olduktan sonra 2009’da İstanbul’a geldik. İstanbul’a geldikten sonra iş insanı Saruhan Tan ile iş birliği kurduk. 2016 yılında Avrupa yatırım fonu olan Taxim Capital bize ortak oldu. Sonra da 2023 yılının mayıs ayında da borsaya, halka açıldık. Big Chefs artık halka açık, daha kurumsal bir marka olarak yoluna devam ediyor” dedi.

“5 BİNE YAKIN KİŞİYE İSTİHDAM SAĞLIYORUZ”

Doğduğu toprakların, doğru ortak ve ekibin sektörde büyürken ne kadar önemli olduğunu anlatan Cizreli; “Diyarbakırlı olduğum için, bizim Güneydoğu’nun mutfağı çok zengindir. Hep kalabalık sofraların etrafında toplanılır. Aileler kalabalıktır, bir arada yaşanır. Ben de o kültürde büyüdüm. Çok iyi yemek yapılan, çok iyi yemek pişen bir evde büyüdüm. ODTÜ İşletme mezunuyum, aşçı olmama rağmen bu sektöre girmeye karar verdim. İlk olarak Ankara’da 1993 yılında Cafemiz diye bir marka kurarak sektöre girdim, sonra Ankara’da başka markalar da kurdum. Sonrasında da Big Chefs geldi. Baktığınız zaman sektörde 1993 yılından bu yana 30 yıldır bulunuyorum. İşi doğru kurguladım, yaratıcılık yönüm çok geniş. Belki de o doğduğum topraklardan gelen çok kültürlülük, çok din, çok dil, bizim Mezopotamya dediğimiz, Diyarbakır, Mardin öyle bir yerdi, tabi onun da getirdiği bir yaratıcılık vardı. Ancak sonrasında doğru ekibi kurarak ve doğru ortaklıklarla buraya gelebildim. Eğer bu ortaklıkları yapmamış olsam, bugün halka açık bir şirketin sahibi olmam mümkün değildi. Aslında bu iş, güçleri birleştirme, ekip ve iş bölümü ile olan bir iş. 5 bine yakın kişiye istihdam sağlıyoruz” şeklinde konuştu.

‘AMERİKALI SENATÖRLERE TÜRK MUTFAĞINI VE GASTRODİPLOMASİYİ ANLATTIM’

Cizreli, geçtiğimiz aylarda Amerika’ya giderek, Amerika Temsilciler Meclisi’ndeki senatörlere “Gastrodiplomasi” hakkında konuşma yaptığını belirtirken, Forbes dergisinin 5 yaş üzeri dünyadaki en etkin 50 kadın listesine de seçildiğini ifade etti. Cizreli; “Mayıs ayında Amerika’nın Washington kentinde, Amerika Temsilciler Meclisi Kongre üyesi Pete Sessions’ın daveti üzerine, Beyaz Saray’ın yanında bulunan Amerika Temsilciler Meclisi’ndeki senatörlere ‘Gastrodiploması’ hakkında konuşma yapıtım. Gastrodiplomasi, aslında çok önemli bir konu. Gastronominin, ülkeleri ve kültürleri birbirlerine bağladığını ve yemeğin, bir sofralar etrafında toplanmanın ve mutfağın aslında çok önemli bir kültürel tanıtım olduğunu, oradaki senatörlere anlattım. Orada çok seçkin bir topluluğa, Türk mutfağını ve gastronomisini hem gastrodiplomasi hem kendi hikayemden de bahsederek 40-45 dakikalık bir konuşma yaptım. Ayrıca Forbes dergisinin bu yılki 50 yaş üzeri, dünyadaki 50 etkin kadın listesine de seçildim. Dolayısıyla, bu tür uluslararası listelere girmek de benim için ayrı bir onur” diye konuştu.

ŞEFLERİNİ ONURE EDEN BİG CHEFS’İN HİKAYESİ

Eski işletmesinde çalışan şeflerin, Big Chefs’i kurduktan sonra da onu yalnız bırakmadığını kaydeden Big Chefs’in Kurucu Ortağı ve Yönetim Kurulu Başkanı Gamze Cizreli şeflere jest olarak markanın adını Big Chefs olarak koyduğunu söyledi. Cizreli; “İlk kurduğum markada çalışan şefler, ‘Birgün tekrardan bu sektöre girerseniz, biz de sizinle çalışmak, size yol arkadaşı olmak istiyoruz’ dediklerinde, ‘O zaman ben de bu markayı sizin adınıza koyacağım’ diyerek, markanın adını ben şahsen koydum. Ajansın bulduğu bir isim değil. Aslında onları onure etmek ve onların arkadaşlığını bir şekilde belgelendirmek için yapılmış bir hareket” açıklamasını yaptı.

“BİZİM KAPIMIZ KADINLARA HER ZAMAN AÇIK, KEŞKE DAHA ÇOK KADIN İSTİHDAM EDEBİLSEK”

Cizreli, Big Chefs’i daha da büyütmek adına çalışmaların devam ettiğinin altını çizerek, kadın istihdamına verdiği önemi de anlattı. Cizreli; “Big Chefs’i daha çok büyüteceğiz, biz Anadolu’nun gücüne inanıyoruz. Birçok ilimizde de şube inşaatlarımız devam ediyor. Karadeniz’de devam ediyoruz, Doğu Anadolu’da, Güneydoğu Anadolu’da yer arayışımız devam ediyor. Onun dışında biraz daha sürdürülebilirlikle ilgili, kadın güçlendirme, kadın üreticiler, atıksız mutfak gibi konular ile ilgili de daha etkin çalışmalar yürüterek, aldıklarımızı da topluma vererek, halka açık bir şirket olarak, daha sorumlu daha şeffaf, vatansever, yaşadığı topluma, ülkesine değer katmaya marka olarak yolumuza devam edeceğiz. Kadın istihdamına çok önem veriyoruz, sektörümüz kadın istihdamı açısından zor bir sektör. Bizim kapımız kadınlara her zaman açık, keşke daha çok kadın istihdam edebilsek. Kadın istihdamına çok önem veriyoruz ancak bunu layığıyla yerine getiremiyoruz. Kadın üreticilerden ürün almak ile ilgili çalışmalar yapıyoruz ve ürünlerimizi kadınlardan alıyoruz” açıklamalarında bulundu.

“TÜRK AĞIRLIKLI BİR DÜNYA MUTFAĞI İÇİNDE FÜZYON ÜRÜNLERİN DE BULUNDUĞU BİR MUTFAK MENÜSÜNE SAHİBİZ”

Edirne’de Erasta AVM’de bulunan Big Chefs Şube Müdürü Ömür Gökmen de açıklamalarda bulunarak, Big Chefs’in Türk ağırlıklı bir dünya mutfağı menüsüne sahip olduğunu belirtti. Şubede 32 kişilik bir ekiple çalıştıklarını da belirten Gökmen; “Biz dünya mutfağı diyoruz ama, kesinlikle Türk mutfağı ağırlıklı bir dünya mutfağı. Bunun yanı sıra mutfak menümüzde ve Big Chefs’in kurum kültüründe misyon olarak edindiğimiz, Türk konukseverliği, Türk misafirperverliğinin ön planda olduğu Türk yemekleri, aynı zamanda glokal yemeklerimiz de değildir. Nedir bu glokal yemeklerimiz? Mesela Tayland’da bulunan bir sokak lezzetini, Mersin’in tantunisi ile birleştirdiğimiz, füzyon ürünlerimizin de bulunduğu, genelde dünya mutfağı ama Türk ağırlıklı bir dünya mutfağı içinde füzyon ürünlerin de bulunduğu bir mutfak menüsüne sahibiz. Şubelerimizde kadın çalışan istihdam etmeye özen gösteriyoruz. Şu an için mutfakta 6 kadın olmak üzere toplamda 14 kişi mutfak ekibimiz var. Salon ve bar ekibimizde de 7 kadın olmak üzere toplamda 15 kişilik ekibimiz var. Toplamda şubemizde 32 çalışanımız bulunuyor” ifadelerini kullandı. Damla GÖÇ

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu