Yaz Mevsimine Elveda; Balık’a Merhaba!

Eylül ayının gelişiyle, sonbahar yapraklarının canlı renkleri manzarayı boyadıkça, mutfak tercihlerimiz de doğal olarak daha doyurucu ve daha rahatlatıcı yemeklere doğru kayıyor. Yılın tam da bu döneminde sularımızı süsleyen bol miktarda balık çeşidi, sofralarımızı da süslemeye başlıyor. Balık tüketimini benimsemek sadece lezzetli bir mutfak deneyimi sunmakla kalmıyor, aynı zamanda sağlık açısından da sayısız fayda sağlıyor.

Balık, zengin besin içeriği sayesinde sağlıklı ve dengeli beslenmenin önemli bir parçasını oluşturmaktadır. Vücudumuzun üretemediği ve sağlıklı yaşam için gereken çoklu doymamış yağ asitlerinden biri olan omega 3 ten zengindir. Omega-3 yağ asitleri; tip 2 diyabet, belirli kanser türleri ve otoimmün hastalıklar gibi durumların riskini azaltmaya yardımcı olabilir. Omega 3’ün yanı sıra D vitamini, selenyum, yüksek protein ve iyot içeriğiyle de kasların, kan damarlarının ve organların korunmasında, bağışıklık sisteminin güçlenmesinde büyük rol oynar.

Özetle balığın faydaları:

1.Kalp Dostu:Düzenli balık tüketimi, çeşitli kronik hastalıklara yakalanma riskininazalmasıylailişkilendirilmiştir.Özellikle somon, uskumru ve sardalya gibi yağlı balıklar, başta EPA (eikosapentaenoik asit) ve DHA (dokosaheksaenoik asit) olmak üzere zengin omega-3 yağ asitleri kaynaklarıdır. Trigliseritlerin düşürülmesine, inflamasyonun azaltılmasına ve sağlıklı kan damarı fonksiyonunun desteklenmesine yardımcı olurlar ve bunların tümü daha sağlıklı bir kardiyovasküler sisteme katkıda bulunur.

2.Bilişsel Güçlendirme: Balık tüketimi gelişmiş beyin sağlığı ve bilişsel işlevlerle ilişkilendirilmiştir. DHA, beyin hücrelerinin yapısı ve işlevinde çok önemli bir rol oynar. Düzenli balık tüketimi, bilişsel gerileme, Alzheimer hastalığı ve diğer nörodejeneratif bozukluklar riskinin azalmasıyla ilişkilendirilmiştir.

3. Protein Kaynağı: Balık, yüksek kaliteli proteinin mükemmel bir kaynağıdır. Kas büyümesi ve doku onarımı için gereklidir. Kırmızı etin aksine balık yağsızdır ve kalp sağlığına zarar verebilecek doymuş yağ içeriği olmadan protein sağlar.

4. Ruh Halinin İyileştirilmesi: Omega-3 yağ asitleri sadece vücut için faydalı değildir; aynı zamanda zihinsel sağlığa da katkıda bulunurlar. Araştırmalar, omega-3’lerin ruh hali düzenlemesi üzerinde olumlu bir etkiye sahip olabileceğini ve hatta depresyon ve anksiyete belirtilerini hafifletmeye yardımcı olabileceğini öne sürüyor.

5. Vizyon Desteği:Somon ve alabalık gibi yağlı balıklar, retinanın önemli bir yapısal bileşeni olan DHA’dan zengindir. Diyetinize balığı dahil etmek, daha iyi görmenize ve yaşa bağlıdejenerasyonriskinin azalmasına katkıda bulunabilir.

6. Sürdürülebilir Gıda Seçimi:Sürdürülebilir kaynaklardan balık seçmek okyanuslarımızın ve deniz ekosistemlerimizin korunmasına yardımcı olur. Sorumlu bir şekilde tedarik edilen balıkları tercih etmek, balık popülasyonlarını tüketmeden veya deniz ortamlarına zarar vermeden, balıkların faydalarından yararlanmaya devam etmemizi sağlar.

Balık, kilo yönetimini ve sağlıklı kilo kaybını destekleyebilecek düşük kalorili bir protein kaynağıdır. Yüksek protein içeriği tokluğu artırmaya ve iştahı azaltmaya yardımcı olabilir. Bu nedenle sağlıklı yaşamak ve kilo kontrolü sağlamak isteyenler için mükemmel bir seçenektir.

Balıkları diyetinize dahil etmek sağlıklı ve çok yönlübir beslenme düzenine katkıda bulunabilir. Fakat porsiyon kontrolünün yapılması, büyük ve yırtıcı balıklardaki civa içeriğine dikkat etmek önemlidir. Haftada 2-3 porsiyon balık tüketimine özen göstermek yeterli olacaktır.

Pişirme yönteminin nasıl olduğu da bizim için oldukça önemlidir. Kızartmalardan uzak durup buğulama, fırın ya da ızgara yöntemiyle pişirilmelidir. Kızartma sırasındaki yüksek sıcaklık balığın içerisindekiyağ asitlerine zarar vermektedir. Az yağlı balıklar daha fazla yağ emme özelliğine sahiptirler. Kızartma yağının bir kısmını içine çekmesi hem kalorisini artıracak hem de sağlıklı olan yağ profilini değiştirecektir.

Beslenmenize balık eklemenin, kalp sağlığını desteklemekten beyin fonksiyonlarını geliştirmeye kadar avantajları, denizlerimizde yüzen türler kadar çeşitlidir. Sofralarımızdan eksik etmeyelim, sağlığımızı daha da iyileştirelim.

Diyetisyen Gülin Altun – Edirne Özel Ekol Hastanesi

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu