SÜTÜB’ten zam talebi

Edirne Süt Üreticileri Birliği (SÜTÜB) Başkanı Mustafa Suiçmez, marketlerdeki sütlere zam gelmesine rağmen üreticideki çiğ süt fiyatının hala aynı kalması hakkında açıklamalarda bulundu. Suiçmez, üretici fiyatlarında en son ocak ayında bir yenileme olduğunu ve o günden bu yana maliyetlerinin arttığını belirterek 1 Haziran’dan geçerli olmak üzere üretici fiyatlarının yenilenmesi gerektiğini ifade etti.

Marketlerin raflarındaki sütlere zam gelmesine rağmen üreticideki çiğ süt fiyatının hala aynı kalması hakkında değerlendirmelerde bulunan Edirne Süt Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Suiçmez, marketlerde 50 liraya kadar süt bulunabileceğini fakat üreticilerdeki çiğ sütün 10 lira olduğunu dile getirerek, vakit kaybetmeden 1 Haziran itibariyle üretici fiyatının en az 14 lira olması gerektiğini söyledi. Suiçmez; “Seçim artık bitti geçimimize bakmamız lazım. Market raflarını ben de gözlemliyorum. Mesela sanayici durmadan etiketleri değiştirerek zam yaptı. Bize en son ocak ayında bir fiyat yenilemesi oldu. O günden bugüne bizim de maliyet girdilerimiz arttı, işçilik maliyetimiz arttı, yem maliyeti arttı. Bu bağlamda ben buradan ulusal süt konseyine seslenmek istiyorum. Yarın 1 Haziran’dan geçerli olmak üzere süt fiyatları tekrar yenilenmeli. Artık bunun zamanı geldi. Market fiyatlarında 50 liraya kadar süt var. Bizim üreticilerimiz sütü 10 liraya veriyor. Baktığınızda %300 oranına kadar market fiyatlarında bir değişiklik var. Hayvancılıkla uğraşmak kolay bir iş değil. Sürekli bir pislik içerisinde hayvana bakıyorsunuz. Burada çalışan adamlar da aylık 15.000 liradan çalışıyorlar ki hakkıdır.  Onun için vakit kaybetmeden 1 Haziran’dan sonra geçerli olmak üzere sütün üretici fiyatının en az 14 lira olmalı. Burada mutlaka üreticiyi mutlu edecek bir fiyat vermek zorundalar. Yoksa zarar eden sadece üretici değil. Bu sanayicilere de ciddi zararlar verecek ve ülkemizin ekonomisinde de sıkıntılara yol açacak. Biz çok önemli bir ülkeyiz. Biz hayvancılığımızı sağlam temellere oturtabilirsek, ki bunun gayreti içerisindeyiz. Böyle sıkıntıların geçeceğini düşünüyorum. Burada üreticiye mutlaka üretime şevk edici bir fiyat çıkmak zorunda. Çıkarsa çok kısa bir zamanda özellikle büyük baş hayvanda istediğimiz hayvan sayısına erişiriz. Yeter ki bizim üreticimizi küstürmeyelim. Sanayicilerimizden de beklentimiz “ben ucuza alayım vatandaşa pahalıya satayım” düşüncesinden vazgeçsinler” ifadelerini kullandı.

“FİYATI ÜRETENİN BELİRLEYEMEDİĞİ TEK SEKTÖR TARIM SEKTÖRÜ”

SÜTÜB Başkanı Mustafa Suiçmez, fiyatı üretenini belirlemediği tek sektörü tarım sektörü olduğunu da vurgulayarak tarım sektöründe en büyük sıkıntının nedeninin bu olduğunu dile getirdi. Suiçmez; “Hangi sektöre bakarsanız bakın fiyatı üretenin belirleyemediği tek sektör tarım sektörü. Bugün bir sanayici bir iplik bile üretse onun maliyetini hesaplar ve satar. Otomotiv sektörü de otomobili üretse onun kârını hesaplar ve fiyatını koyar. Ama biz hayvancısı, tarımcısı bizler üretiriz, çıkarırız bizim fiyatımızı hep karşı taraf belirler. Sıkıntının en büyük nedeni bu aslında. Ulusal süt konseyi acilen toplanması lazım. 1 Haziran’dan geçerli olmak üzere bizim istediğimiz en düşük üretici fiyatının 14 lira olması lazım ki bu üretici de alın terinden bir ekmek yesin ve bu mesleği sürdürmeye devam etsin” şeklinde konuştu. Damla GÖÇ

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu