Ragbi Günlükleri 179

İnsanca yaşama kaygısıyla savrulduğumuz 2023 yılında; akılla, mantıkla, vicdanla bağdaşmayan olaylara şahit olurken, acıların gölgesinde buruk sevinçlerimiz, coşkusu bastırılmak istenen 100 yıllık gururlarımız oldu. 20 yıllık siyasal İslamcı iktidarın gölgesinde büyüyüp palazlanan gericilik, artık aleni olarak Cumhuriyet Devrimleri’ne saldırıyor. Zaman zaman içine düştüğümüz karamsarlıktan, bizleri, ölümsüz bir Lider çıkartıyor ve diyor ki, ”Umutsuz durumlar yoktur, umutsuz insanlar vardır.”Umutlarınızın hep taze kalacağı, sevdiklerinizle birlikte sağlıklı, mutlu, başarılı bir 2024 diliyorum.

                Yeni yılın ilk yazısında, geçtiğimiz cuma günü, Edirne Valisi Sayın Yunus Sezer’in başkanlığında, Devecihan Salonu’nda, ilimizde faaliyet gösteren Amatör Spor Kulüpleri’yle gerçekleştirilen toplantıdan bahsetmek istiyorum. Spor yöneticilerinin yoğun katılım gösterdiği toplantıya, bende, kulübüm Trakya Ragbi’yi temsilen katıldım.

                Toplantının açılış konuşmasını, Edirne Gençlik ve Spor İl Müdürü Sayın Selim Ak yaparken, konuşmasında, Edirne’deki genel tesis durumlarından, faaliyet gösteren spor kulübü sayılarından, katılım gösterilen branşlara kadar bazı rakamlar vererek, Vali Bey’i bilgilendirdi.

                Konuşmasına, ”Sporun Avantajları”ndan bahsederek başlayan Vali Bey, özellikle dezavantajlı bireylerin topluma kazandırılması ve gençler arasındaki telefon bağımlılığının azaltılması için sporun önemli bir etken olduğunu belirtti. Edirne’nin, Balkanlara ve Avrupa’ya açılan bir kapı olduğunun altını çizen Sayın Vali, ”Edirne’nin daha kaliteli, işlevsel tesislere ihtiyaç duyduğunu” söyledi.

                Vali Bey’den sonra sözü, Edirne Amatör Spor Kulüpleri Federasyonu Başkanı Sayın Muzaffer Yıldırım aldı. Sayın Yıldırım’ın konuşmasındaki en önemli vurgu, Trakya Üniversitesi Kırkpınar Spor Bilimleri Fakültesi ile yapılacak olan protokolle birlikte, Edirne’deki amatör spor kulüplerine sağlanacak destek idi.

                Mikrofonun, Amatör Spor Kulüpleri’nin yöneticilerine geçmesiyle, Edirne’deki amatör sporun sorunları konuşulmaya başlandı. Salonda, futbol ağırlıklı bir kitle olsa da ragbi, atletizm, doğa sporları, salon sporları, güreş gibi başka branş temsilcileri de yer aldı.

                Söz alan konuşmacıların ortak konusu, tesis sıkıntısıydı. Futbol branşı temsilcilerinin şikayetleri, genel olarak, tesislerin yetersiz olması, mevcut tesislerin onarılması ve ışıklandırma sorunlarının giderilmesi, tesisler çevresindeki güvenlik tedbirlerinin arttırılması, liglere katılım ücretleri ve transfer ücretlerinde kulüplere yardımcı olunması, ambulans giderlerine destek sağlanması, konaklama ve kamp alanı ihtiyaçlarının karşılanmasına dair idi. Futbol kulüp temsilcilerinden gelen şikayetleri dinledikten sonra Vali Bey, doğru bir yorumda bulunarak, ”Edirne’deki mahalli futbol takımlarının, şehir takımı olan Edirne Spor’u desteklemesi gerektiğini” söyledi. Edirne gibi kaynakları sınırlı bir şehirde yapılması gereken budur, piramit modelidir: En üstte şehrin yüzü Edirne Spor, altında genç oyuncuların tecrübe kazanacağı bir Bölgesel Amatör Lig takımı ve en altta, ”Edirne Spor’a en çok oyuncuyu ben yetiştirmeliyim” rekabetine girecek olan mahalli takımlar. Bu mahalli takımlar, alacakları asgari desteğin yanında, esas yardımı, Edirne Spor’a kazandırdıkları oyuncular ölçüsünde almalıdırlar.

                Toplantıda söz alan atletizm kulüplerinin temsilcileri, şehrin merkezinde yoğun olarak kullanılan Şükrü Paşa Atletizm Pisti’ndeki tartan zeminin aşındığını, alttaki betonun sporcu sağlığını olumsuz etkilediğini belirttiler. Eskiden Edirne’de, Balkan Atletizm Şampiyonaları’nın yapıldığı, ancak zeminin durumu nedeniyle son yıllarda seçenek olarak düşünülmediği söylendi. Vali Bey’in sorusu üzerine açıklama yapan Gençlik ve Spor İl Müdürü Sayın Selim Ak, pistin düzeltilmesi için proje hazırladıklarını ve maliyet hesabı yaptıklarını belirtti. Atletizm antrenörü Esra Akgün Yılmaz, pistin düzeltildiği takdirde, Türkiye Atletizm Federasyonu’nun, 2025 Balkan Şampiyonası için Edirne’yi değerlendirmeye alacağını ifade etti.

                Su sporlarında yaşadıkları sıkıntıları anlatan Edirne Doğa Sporları Kulübü Başkanı Nuray Altıerler, Meriç Nehri’nde kano yapamadıklarını, kanolarını nehre indirecekleri sağlıklı bir iskelenin bulunmadığını, Edirne Ted Koleji’nin mevcut iskelesini ise kullanamadıklarını belirtti. Toplantıda, Valilik yetkililerinden gelen açıklama, bu sorunun çözüleceği ve sağlıklı bir iskelenin nehre kazandırılacağı yönündeydi.

                Salon sporları ve güreş temsilcileri de söz alarak taleplerini Vali Bey’e bildirdiler. Güreş konusunda, Vali Bey’in bir talebi oldu. Özellikle yağlı güreş yapan kulüplerin bir merkezde toplanmasını, hesap sorulacaksa hesabın, çözüm aranacaksa çözümün, o merkezde aranmasını; bir yer belirlenerek, Edirne’ye gelen misafirlere yılın 365 günü yağlı güreş seyri sunulabilmesini istedi. Şehrin genişlediği yeni yerleşim merkezlerine, Edirne Halkı’nın faydalanabileceği yürüyüş yollarının, spor aletlerinin kazandırılması da gelen talepler arasındaydı.

                Toplantıda söz alanlardan biri de bendim. Ragbi branş temsilcisi olsam da amatör sporun yaşadığı zorlukları bildiğimden, konuşmama, amatör sporun içinde bulunduğu durumdan ve çarkın nasıl döndürülmeye çalışıldığını belirterek başladım. Ortak sorunumuz olan tesislerden muzdarip bir branş olarak, tesisler konusu üzerinde görüşlerimi dile getirdim. Edirne’yi ulusal liglerde temsil etmemize rağmen, üniversitemizden saha tahsis edemediğimiz durumlarda, futbol akademi liglerinden bile sıra beklediğimizi, oynayacak çim saha bulmada güçlük çektiğimizi belirttim. Edirne’ye yapılacak olan stadyum projesini desteklemediğimi, Edirne’nin ihtiyacının bir spor kompleksi olduğunu söyledim(Bu konudaki görüşlerimi, Ragbi Günlükleri 132. sayısında belirtmiştim.). Üzerinde durduğum ikinci konu, kulüplere yapılan nakdi yardımların kriterleriyle ilgiliydi. Yardımlar dağıtılırken bakılan ilk kriterin, ”lisanslı sporcu sayıları” olup olmadığını sordum. Önceliğin; ulusal temsile, başarılara, milli takımlara kazandırılan sporcu sayılarına verilmesini istedim. Burada sözü alan Gençlik ve Spor İl Müdürü Sayın Selim Ak, yapılan yardımların belirlenmesinde dokuz kriterden faydalanıldığını belirtti. Sözlerimi, Edirne Amatör Spor Kulüpleri Federasyonu’na(ASKF) yaptığım eleştiriyle tamamladım. Edirne ASKF’nin internet sitesine girdiğinizde, sadece futbol kulüplerini barındıran bir oluşum izlenimi aldığımızı, diğer amatör branşlara da yer verilmesi gerektiğini; Edirne Belediyesi’nin, Edirne ASKF üzerinden dağıtılan yardımlarında ise adil davranılması gerektiğini söyledim. Bu eleştirime cevap olarak, kimlere ne kadar para dağıtılacağının liste halinde belediyeden geldiğini belirttiler. Toplantıda atladığım önemli bir konuyu burada belirtmek istiyorum. Ulusal müsabakalara katılan amatör spor kulüplerinin en önemli gider kalemi, ulaşım. Araç kiralama maliyetlerinin uçmasıyla birlikte, her geçen gün deplasman yolculukları zorlaşıyor. Bu konuda bir çözüm önerim var. Valiliğimize bağlı birçok birimde, çeşitli büyüklüklerde araçlar bulunuyor. Müsabaka hafta sonunda, bu araçlardan müsait olanlar, takımların ulaşımları için kullanılabilir. Kulüplerde, mazot giderlerine ve şoförün yevmiyesine katkıda bulunabilirler. Sonraki toplantılarda, mutlaka bu görüşlerimi dile getireceğim.

                Toparlarsam, gelen tesis talepleri üzerine, Saraçhane mevkiinde birçok spor branşının faydalanabileceği bir spor tesisi için çalışma başlatılmasına karar verildi. Yapılan nakdi ve ayni yardımlar üzerine notlar alındı. Toplantıların aylık periyotlarda devam edeceği; Vali Bey’in kulüplerle özel görüşmelerde de bulunacağı belirtildi. Kulüplerin nerelerde çalıştığı, başarıları, aktiflik durumları, sporcu sayıları gibi verilerin raporlanması istendi.

                Vali Bey kapanış konuşmasında, ilin imkanlarının da sorunlarının da ortak olduğunu, dayanışma içerisinde sporcu yetiştirilmesini ve güçlerin birleştirilmesini istedi. Edirne’de bulunan 1200 devamsız çocuğun, yapılan çalışmalarla 200’e indirildiğini; aileleri olmayan veya cezaevinde olan bu çocuklarla ilgilenilmesi gerektiğini; mahalli liglerin bu nedenle önemli olduğunu; oluşturulacak ayakları yere basan projelere bütçe bulunacağını; bütün imkanların gençler için seferber edileceğini söyledi.   

                Edirne’nin yalnızca futbolda değil, diğer branşlarda da ulusal rekabette yer alabilmesi için iyi bir organizasyona ihtiyacı var. Kaynakların paylaşımının yanında, çağının çağdaşı spor tesislerinin şehre kazandırılması, Edirne’de sporun ivmesini arttıracaktır.

                Stadyum projesiyle ilgili yazımın bağlantısını ekliyorum. Kaçıranların dikkatine sunuyorum.

https://batuhandelice.com/ragbi-gunlukleri-132

NOT: Fotoğraf, Edirne Valiliği resmi Facebook sayfasından alınmıştır.

417842605 746024140888523 1828524456833529301 n | Edirne Ahval Gazetesi
Ragbi Günlükleri 179 | Edirne Ahval Gazetesi

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu