Ragbi günlükleri 168

Bekleyiş sona erdi ve 2023 Ragbi Dünya Kupası, geçtiğimiz cuma gecesi oynanan açılış maçıyla başladı. Fransa’nın ev sahipliğinde düzenlenen Dünya Kupası’nda, oynanan ilk maçları konuşacağız. Hoş geldiniz…

               Cuma gecesi, Türkiye saati ile 22.15’te başladı Dünya Kupası’nın açılış mücadelesi. İki köklü ragbi ülkesi, ev sahibi Fransa ve bu kupayı en çok kazanan iki takımdan biri olan Yeni Zelanda, Stade de France’ta karşı karşıya geldiler. Tribünlerin tamamen dolu olduğu maçta, spor, siyaset, sanat ve internet dünyasının ünlü yüzleri de seyirciler arasındaydı.

               A Grubu’nu ilk iki sırada bitirmesi beklenen bu iki ülke, grup birincisini daha ilk maçta belirleyecek rekabet için sahaya çıkmış; ulusal marşların ardından Yeni Zelandalı ragbiciler, ulusal gelenekleri haka dansını sergilemişlerdi. Yeni Zelanda maça hızlı başlıyor ve ilk bir buçuk dakikada sayıya ulaşıyordu. Bu sayıya Fransa, bulduğu alan golleriyle karşılık verdi. 3’er puanlık bu vuruşların getirileriyle tamamlandı ilk yarı, 9-8 Fransa lehineydi. İkinci yarıya hızlı bir sayıyla başlamıştı Yeni Zelanda: 9-13. Ancak, Fransa’nın cevabı gecikmiyor ve skor, tekrardan dengeleniyordu. Kazandığı penaltıları skora dönüştüren Fransa, maçın sonunda bulduğu bir sayıyla daha arayı açtı ve Dünya Kupası’nın açılış maçını 27-13 kazandı. Analistlerin, Dünya Kupası’nı kazanma ihtimali en yüksek takımlardan biri olarak gösterdiği Fransa, iyi bir performans ve yetenekli bir kadroyla geldiği Dünya Kupası’nda, başat rakiplerinden birini ilk maçlarında yenmeyi başardı. Maç boyunca seyirci desteğinden de mahrum kalmayarak, ev sahibi oldukları bu kupayı kazanmak için ciddi bir aday olduğunu gösterdi. Fransa başantrenörü Fabien Galthie, kupa öncesinde verdiği bir röportajda, ”Son dört yılın planlaması, bir kazanma vizyonu tarafından oluşturuldu.” diyerek, ev sahibi oldukları bu turnuvayı ne kadar çok kazanmak istediklerini ifade etmişti.

               9 Eylül Cumartesi gününün programında, dört maç bulunuyordu. A Grubu’nun diğer maçında, saat 14.00’da İtalya ve Namibya karşı karşıya geldi. Avrupa’nın en iyi altıncı takımı olarak gördüğüm İtalya, başantrenör Kieran Crowley önderliğinde önemli bir gelişim göstermiş; 2023 Altı Ulus Kupası’nda maç kazanamasa da yakın skorlarla maçlarını kaybederek daha dirençli bir takıma dönüşmüş; kupa öncesindeki hazırlık maçlarında iyi bir performans sergileyerek Dünya Kupası’na gelmişti. Üst üste yedinci Dünya Kupası’na katılmasına rağmen, henüz galibiyet ile tanışamayan Namibya ile kupa açılışlarını yaptılar. Baştan sona üstün götürdükleri karşılaşmayı 52-8 kazanarak, Dünya Kupası’na galibiyetle başladılar.

               Saat 16.30’u gösterdiğinde, B Grubu’nun ilk mücadelesi İrlanda ve Romanya arasında başladı. 14 aydır dünya bir numarası unvanını taşıyan İrlanda, bu Dünya Kupası’nın favorilerinden bir tanesi. Fransa için kullandığımız, ”O sene bu sene” tabirini İrlanda için de kullanabiliyoruz. 2023 Yılı Altı Ulus Kupası Şampiyonu İrlanda, formda geldiği kupada, Balkan coğrafyasından komşumuz Romanya karşısında dominant bir performans sergileyerek, maçı, 82-8 gibi devasa bir farkla kazandı. Turnuvanın en zor grubu gözüyle bakılan B Grubu’na galibiyetle başlamış oldu.

               Günün üçüncü karşılaşması, saat 19.00’da Avustralya ve Gürcistan arasındaydı. Tarihinde birçok başarı bulunan Avustralya(1991-1999 şampiyonu, 2015’in finalisti), kendisinden görmeye alışık olmadığımız bir performans sergiliyor son dönemde. Son galibiyetini 26 Kasım 2022’de alan Kangurular, oynadıkları son beş karşılaşmada 179 sayı yiyerek kötü bir grafik çizmişti. 1991’den bu yana, en genç kadrolarıyla yer aldıkları Dünya Kupası’na galibiyetle başlamak istiyorlardı. Bölgemizin en başarılı ragbi ülkesi olduğunu düşündüğüm doğu sınırı komşumuz Gürcistan’ı, 35-15 yeniyor ve uzun süredir devam eden negatif yönlü grafiklerine ”dur” diyorlardı. İsim olarak C Grubu’nun en büyüğü olan Avustralya’nın kaderini, Galler ve Fiji ile oynayacakları maçlar belirleyecek.

               Kapanış maçına geldiğimizde, D Grubu’nun en önemli maçı bizleri bekliyordu. Tarihinde bir kupası ve dört finali bulunan, kağıt üzerinde yetenekli sporculara sahip ancak son dönemde yaşadığı problemlerle, antrenörünün oyun planına yapılan eleştirilerle gündem olan İngiltere; son iki takvim yılında sükseli galibiyetler almış(İngiltere, Yeni Zelanda ve Avustralya’yı deplasmanda yenmeyi başardılar), lakin dalgalı performansıyla takipçilerini düşündüren Arjantin, D Grubu’nun açılış maçında, primetime’da sahadaydılar. Yorumculara göre, birçok sorunla boğuşan İngiltere karşısında kazanmak için en şanslı dönemindeydi Pumalar. Maçın büyük bölümünü 14 kişi oynayan rakipleri karşısında gösterdikleri kötü performansları ve yaptıkları el becerisi(handling) hataları, oyun anlamında herhangi bir aksiyon vaat edemeden, maçtan 27-10 mağlup ayrılmalarına sebep oldu. İngiltere, akıllı bir plan ortaya koyarak her kazandığı penaltıyı, alan golü ile 3 puana dönüştürdü. Try’a(5 puanlık geçiş sayısı) ulaşamasalar da George Ford’un kusursuz vuruş performansıyla maçı kazanmayı bildiler. Tahminlerimizden çok uzak bir senaryoda gerçekleşen bu karşılaşma gösterdi ki ne kadar çok çözülmesi gereken sorununuz olsa da ”gelenek” önemli bir faktör.

               İlk maçların son gün programı, pazar günü için üç maçla şekillenmişti. Günün açılışını yapacak olan takımlar, Japonya ve Şili’ydi. Saat 14.00’da sahaya çıktı takımlar. Maçı izlemek için oturduğumda, ilk yirmi dakika geride kalmıştı ve skorda, 7-7’lik eşitlik vardı. İlk yarının son yirmi dakikası, daha çok Şili yarı alanında, Japonya aksiyonlarıyla geçti. Cesur Çiçekler, kazandığı penaltıları vurup 3 puan toplamak yerine, rakip 5 metre çizgisinde taç atışıyla(line out) try(5 puanlık geçiş sayısı) arıyorlardı. Bu denemelerin dördünde başarılı bir savunma ortaya koyan Şili, iki denemeyi ise engelleyemedi. İlk yarının skoru, 21-7 olarak tayin edildi. Skora ihtiyacı olan Şili, ikinci yarıya enerjisi yüksek başlarken, bunun karşılığını kısa sürede aldı ve skoru, 21-12’ye getirdi. Bu denemeye, Japonya’nın iki sayıyla kısa sürede karşılık vermesi, Şili’nin direncini kırarken, devam eden Japonya sayıları farkı iyice açtı ve maç, 42-12 Japonya lehine sonuçlandı. Maç boyunca iki defa sarı kart gören Şili, geç müdahaleleri(tackle) ve topsuz oyuncuya yaptıkları müdahaleler nedeniyle de maçta cezalandırıldı. İlk defa katıldıkları Dünya Kupası’na mağlubiyetle başlamış oldular. Muhtemeldir ki grup maçlarını mağlubiyetle kapatıp, turnuvaya veda edecekler.

               Pazar gününün ikinci maçında, son Dünya Kupası şampiyonu Güney Afrika’nın sahaya çıktığını gördük. Rakipleri İskoçya karşısında galibiyet arayacaklardı. Bu eşleşme, günün öne çıkan eşleşmesiydi. Kupayı üç kez kazanma başarısı gösteren Güney Afrika, 2023 yılının favorileri arasında. Yetenekli sporculardan kurulu olan bu ekip; son Altı Ulus Kupası’nı üçüncü sırada tamamlamış, kupa öncesi oynadığı hazırlık maçlarında aldığı galibiyetlerle taraftarlarının yüzünü güldüren, dünya beş numarası İskoçya ile başladı turnuvaya. Savunmaların öne çıktığı ilk yarıda, sayıların alan golleriyle geldiğini gördük. İkinci yarı başladığında, Güney Afrika hızlıca iki sayı buluyor ve farkı açıyordu. Son düdük çaldığında ise skor, 18-3 son şampiyon lehineydi.

               İlk maçların kapanışını, pazar gecesi 22.00’da yaptık. Eski başarılı günlerini arayan, bu sebeple antrenör değişikliği yaparak, tanıdık bir ismi tekrardan takımın başına getiren Galler, Pasifik’in formda takımı Fiji karşısındaydı. Dünya Kupası hazırlıklarını Türkiye’de gerçekleştiren Galler, oynadığı hazırlık maçlarının ilki dışında tat vermese de tecrübeli oyunculara sahip. 7’li ragbideki başarısını 15’li ragbiye de taşımak isteyen Fiji, dünya yedi numarası olarak formda geldi kupaya. 2023 yılında, Pasifik Uluslar Kupası’nda aldıkları sonuçlar, takımın moralini, taraftarların ise beklentilerini yükseltmişti. C Grubu’nun, gruptan çıkmak adına iddialı iki takımı arasında gayet keyifli bir maç izledik. Hızlı başlayan karşılaşmanın ilk 15 dakikasında, üç geçiş sayısı(try) yapıldı. İlk yarının sonlarına doğru, Galler’in bir sayısına ve Fiji’nin rakip sayı çizgisi üzerinde yaptığı hatayla yaşadığı hayal kırıklığuına şahit olduk. Böylece ilk yarı, 18-14 Galler üstünlüğüyle tamamlandı. İkinci yarıya hızlı başlayan Galler, hızlı bitiren Fiji oldu. İlk yirmi dakikada iki geçiş sayısı bularak farkı açan Galler, 70. dakikadan sonra öldü öldü dirildi. Birçok kez rakip 5 metre çizgisini tehdit etse de Fiji, yaptığı hatalarla sayıya ulaşamıyor ve bekleyişini, 73. dakikaya kadar sürdürmek zorunda kalıyordu. 78. dakikada bir sayı daha bularak farkı tek haneye indiren Pasifik temsilcisi, rakibini boğmaya ve tempoyu arttırarak tehdidini sürdürmeye çalıştı. Maçın son topunda, hızla rakip sayı alanına yaklaşırken, tecrübeli açık alan oyuncusu Radradra’nın topu elinden düşürmesiyle(knock on), maç sona erdi. Bitiş düdüğüyle birlikte kameraların Galli oyunculara ve taraftarlara döndüğünü gördük. Hepsinin yüzünde büyük bir rahatlama ifadesi görülüyordu. Çünkü kalp krizi geçirtecek bir Fiji baskısını atlatmışlardı. İlk maçlar, heyecanı yüksek bir karşılaşmayla tamamlandı. C Grubu’nun, gruptan çıkma şansı yüksek bulunan üç takımından ikisi kazandı. Kaybeden Fiji oldu.

               2023 Ragbi Dünya Kupası programı, 14 Eylül Perşembe akşamı oynanacak olan Fransa-Uruguay karşılaşmasıyla devam edecek. Meraklıları, şimdiden takvimlerine not alabilir. Keyifli karşılaşmaların sürmesi dileğiyle…

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu