Ragbi Günlükleri 152

Sona eren şampiyonalardan birini daha konuşacağız bu yazıda. 7’li Ragbi Kadınlar Türkiye Şampiyonası’nın ardından, erkeklerde de şampiyonlar belli oldu. 21 Mayıs Pazar günü, Bursa Mustafakemalpaşa İlçe Stadı’nda oynanan final karşılaşmalarına değineceğiz. Hoş geldiniz…

                Şampiyonadan bir gün önce yaşanan önemli bir gelişmeden bahsederek yazıya başlamak istiyorum. Yaklaşık 15-16 aydır Ragbi Teknik Kurulu’nda başkan olarak görev yapan Oğuzhan Danışmaz, şampiyonadan bir gün önce aldığı tebligatla görevden alındığını öğrendi. Bu görevden almanın dedikodusu bir süredir dolaşıyor, Türkiye Ragbi Federasyonu Eski Başkanı Sayın Murat Pazan’ın, bu süreçte etkin olduğu dillendiriliyordu. ”Görevden alma söylentilerinin aslı var mı?”, ”Sayın Pazan’ın dáhli nedir?” diye düşünürken, süreç nihayeti erdi ve Oğuzhan Danışmaz dönemi son buldu. Ragbi Teknik Kurulu Başkanlık görevine ise, Selçuk Kartallar Spor Kulübü Başkanı Sayın Ali Tekkulluk getirildi. Daha önce de bu görevi ifa eden Ali Tekkulluk, başkanlıktaki ikinci dönemini yaşayacak.

                Gelelim şampiyonaya… Bursa Mustafakemalpaşa İlçe Stadı’nda, 21 Mart’ta başlayan 7’li Ragbi Erkekler Türkiye Şampiyonası, başladığı yerde sona erdi. 21 Mart’taki müsabakalarda, gruplarında başarılı olma mücadelesi vermişti takımlar. Gruplarında ilk iki sıraya giren takımlar, çeyrek final maçları için sahaya çıkarken; diğerleri ise klasman sıralamaları için maçlarını yaptılar. Ancak takımlardan bazılarının ikinci etaba katılamadığını üzülerek öğrendim. Kadıköy Ragbi, ODTÜ, Koç Üniversitesi ve İstanbul Olimpos valilik oluru evraklarının yetişmemesi; Antalyaspor SK ise maddi gerekçelerle finallere katılım sağlayamadı.

                Tüm gün süren müsabakalar sonucunda yarı finale kalan dört takım, şampiyonluk ipini göğüslemek için sahaya çıktılar. Yarı finalin ilk maçında karşı karşıya gelen takımlar, Körfez Gençlerbirliği ve Firüzköy SK idi. Adı gibi genç sporculardan oluşan Körfez ekibi, karşısındaki milli sporculardan oluşan yetenekli takıma diş geçiremedi ve maç, 52-10 Firüzköy lehine tamamlandı. Şampiyonanın en güçlü favorisi, finalde yerini alan ilk takım oluyordu. Yarı finalin ikinci karşılaşması iki Ankara takımı arasında oynandı. Yıllardır şampiyonalarda boy gösteren ve müzesinde şampiyonluk kupaları bulunan Ankara Ragbi ve Ankara Ragbi’de bu branşı öğrenmiş oyuncuların temellerini attığı, U18 dönemlerinden beri dereceler kazanarak büyükler kategorisine gelmiş olan Pursaklar Belediye SK. Pursaklar’ın gençleri, rakip takımda bulunan hocalarına, ağabeylerine hiç göz açtırmadılar ve maçı, 14-10 kazanarak finale yükselmeyi başardılar. Anladık ki boynuz kulağı geçmiş.

                Üçüncülük maçı, yarı finalin kaybedenleri arasında oynanırken, kazanan 28-14 ile Ankara Ragbi oldu. Finali heyecanla bekleyen izleyenler, Firüzköy SK’nın dominant oyununu izlerken, maç sonunda iki takım da alkışlanıyordu: 33-7. Gelen bitiş düdüğü, 2023 Yılı 7’li Ragbi Erkekler Türkiye Şampiyonu’nu ilan ederken, sıralamalarda kesinleşti: 1-Firüzköy SK, 2-Pursaklar Belediye Sk, 3- Ankara Ragbi.

                Şampiyonada birincilik kupasını kaldıran Firüzköy SK’nın antrenörü Doğan Doğan, yaptığı açıklamayla şampiyonayı değerlendirdi: ”Namağlup şekilde finale gelmeyi başardık ve finalde aldığımız skorla da şampiyon olduk. Valilik oluru evrağı alamadıkları için beş takımımız, final etabında yer alamadı. Dolayısıyla, çok az takımla oynandı final etabı. Finalde karşılaştığımız Pursaklar Ragbi, genç bir takım. İleride önemli işler başaracak bir takım. Engin Hoca; iyi yetiştirmiş, iyi oyuncular bulmuş. Bizim oyuncularımız ise, yıllardır mili takımlarda emek veren oyuncular. Bu sene Firüzköy, hem kadınlarda hem de erkeklerde Avrupa Kulüpler Şampiyonası’na katılacak. Daha önce kadınlarla bir kez katılmıştık. Bu sefer erkeklerle de katılacağız.”.

                Pursaklar Belediye SK’nın kurulup, bugünlere gelmesinde büyük emekleri bulunan takımın antrenörü Engin Kömürcü, takımıyla bir ulusal şampiyonadan daha kupayla ayrılıyor. Şampiyona sonrası görüşlerini aldığım Engin Hoca, ”Pursaklar Belediyesi SK olarak, genç bir ekiple turnuvaya dahil olduk. Daha önce alt yaş kategorilerinde başarılı olan takımım, büyük erkeklerde ilk defa mücadele etme fırsatını buldu. Takımımın mücadelesinden dolayı mutluyum. Bunun dışında, Türkiye şampiyonalarının milli takıma hazırlık evresi olduğunu düşünüyorum. Bundan dolayı, bu tarz organizasyonların artmasını ümit ediyorum. Organizasyonda emeği geçen herkese teşekkür ederim.” dedi.

                Ankara Ragbi’ye uzun yıllardır emek veren, şampiyona sonrasındaki törende takımı adına kupayı teslim alan Burak Balmuk, takmını ve turnuvayı değerlendirirken, ”Bu sezon, takımım adına büyük bir soru işareti ile başladı. Çünkü diğer sezonların aksine, kadro yapılanmasında büyük çoğunluk U18 takımımızdan karşılanacaktı. Bu karar, bizim adımıza çok güzel bir adımdı. Çünkü yıllardır verilen emeklerin karşılığını görmek mutluluk vericiydi. Tabii ki burada önemli pay altyapı antrenörlerimizindir. Bu durum hem avantaj hem de dezavantaj içeriyordu. Büyükler kategorisi, fiziksel gerekliliklerin yanı sıra tecrübe gerektiren bir seviye. İlk aşamada başarı odaklı ilerlemek, belki hayal kırıklığı yaratabilirdi. Bu yüzden, asıl hedefimiz gelecek senelerdi. Ama altyapımız bizi gururlandırarak, tamamen yeni bir jenerasyon ile ilk senesinde, U18 Erkekler Türkiye Şampiyonasında final oynadı. Bu başarı, onların A takım ile oynaması fikrini daha da güçlendirdi. Nitekim bu yıl oynanan büyükler 7’li ragbi şampiyonasında büyük çoğunluk altyapı takımımızdan karşılandı ve şampiyonayı 3. olarak tamamladık. Şampiyonada, birçok tecrübeli takımın yanı sıra, fiziksel olarak gerçekten iyi seviyede olan takımlar mevcuttu. Ama ne yazık ki liglerimiz, nitelik olarak her geçen gün daha kötüye gitmekte. Bu durum, sadece 7’li ragbi ile sınırlı kalmayıp, aynı zamanda 15’li ragbiyi de etkiliyor. Önceki yıllarda 12 takıma ve iki lige sahip olan 15’li ragbi, şu anda 4 takım sayısına zor ulaşıyor. Aynı şekilde ligdeki nitelikli hakem sayısı da çok az ve bunu, son oynanan 7’li Ragbi U18 Erkekler Türkiye Şampiyonası’nda yaşanan fiyasko ile bir kez daha görmüş olduk. Umarım, en kısa sürede bu problemler ortadan kalkar ve liglerimizde nitelikli ragbi izlemeye başlarız.” ifadelerini kullandı.

                İki etaptan oluşan ve oldukça kısa süren bu şampiyonaların tamamlanmasının ardından, haziran ayı içerisinde, erkek ve kadın 7’li ragbi milli takımlarımızı izleyeceğiz. Erkek takımımız; geçen yıl 3. olarak, bir üst klasmana yükselme şansını yarı finalde kaybetmişti. Trophy Serisi’ne geri dönemeyi umut ediyoruz bu sene. Kadın takımımızın önünde ise, iki önemli turnuva var: İki etaplı Trophy Serisi ve Avrupa Oyunları. Milli takımlarımızın performanslarını izlemeyi heyecanla bekliyor olacağız.

                Son olarak, 7’li ragbi liglerimiz üzerine düşünülmesi gereken bir öneri sunmak istiyorum. Oyuncu gelişimine minimum katkı veren bu iki etaplı sistem yerine, ”Türkiye 7s Serisi”ni düşünmeliyiz. Ekim ayından başlayıp, mayıs ayına kadar devam eden; her ay, Türkiye’nin farklı şehirlerinde oynanıp, iki gün süren; takımların aynı yerde konakladığı; her ayakta toplanan puanlarla şampiyonun belli olduğu bir formata geçmeliyiz. Bu plandaki en büyük sorumluluk, bileşenlerine kaynak yaratmak gibi bir yükümlülüğü olan Türkiye Ragbi Federasyonu’na düşüyor. Olmaz diye bir şey yok! Türk ragbisi için en iyi seçeneği oturup, tartışmalıyız.

NOT: Fotoğraflar, Türkiye Ragbi Federasyonu instagram hesabından alınmıştır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu