‘İlaçlara yapılan zam değil pansuman’

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla yayınlanan karar neticesinde ilaç fiyatlandırılmasındaki euro kuru yüzde 30,5 oranında zamlandırılarak, 14,03 liraya çıkarıldı. Yapılan zammı gazetemize değerlendiren Edirne Eczacı Odası Başkanı Ecz. Gürkan Kılıçcıgil, yapılan zammın ilaç sanayine yapılan bir pansuman olduğunu, vatandaşın ilaca erişebilmesi için yüzde 8’den yüzde 10’a çıkarılan KDV oranının yüzde 1’e düşürülmesi gerektiğini belirtti.

Resmi Gazete’de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla ilaç sanayinde belirlenen kura yüzde 30,5 oranında zam yapıldığı açıklandı. Yapılan açıklamada; “Beşeri tıbbi ürünlerin fiyatlandırılmasında kullanılacak Türk Lirası cinsinden 1 Avro değeri, 2023 yılı Temmuz ayında %30,5 oranında artırılarak 14,0387 TL olarak belirlenmiştir. Bu artış uygulanırken 3 üncü maddenin üçüncü fıkrasında yer alan mahsuplaşma işlemi ürünlerde uygulanmaz” ifadelerine yer verdi.

“KİMSE KİMSEYE 14 LİRA KARŞILIĞINDA 1 EURO VERMEZ”

Yapılan kur zammını gazetemize değerlendiren Edirne Eczacı Odası Başkanı Eczacı Gürkan Kılıçcıgil, yapılan zammı pansuman olarak nitelendirdi. Kılıçcıgil; “Türkiye’de tüm ilaçların kuruna yüzde 30,5 oranında zam geldi. Bu zam yaşadığımız mevcut sıkıntı için sadece pansuman olabilir. Çünkü son zam aralık ayında yapılmıştı. Aralık ayından bugüne kadar euro kurunun ne kadar arttığı ortada. Ve euro kurunda yapılan yüzde 30,5 oranından fazla bir artış var. Yani bu zam ilaç firmalarına bir pansuman niteliğindedir. Bu kalıcı bir çözüm yaratmaz. Verilen zamma yeterli diyemeyiz. Ülkenin güncel euro kuru 30 lirayken, bugün Sağlık Bakanlığı’nın ilaç sanayine vermiş olduğu euro kuru 14 lira olarak belirlendi. Kimse kimseye 14 lira karşılığında 1 euro vermez bu sebeple yapılan zam yetersiz kalır. Ama benim için önemli olan şudur ki, alınan kararın asgari düzeyde sürdürülebilir olmasıdır” dedi.

“KDV YÜZDE 1’E İNDİRİLSİN”

KDV zammıyla birlikte ilaçlardaki KDV’nin yüzde 8’den yüzde 1’a çıkarıldığını vurgulayan Kılıçcıgil, özellikle belli ilaçlardaki KDV’nin yüzde 1’e indirilmesi gerektiğinin altını çizdi. Kılıçcıgil; “Bu zam neticesinde eczanelerin ilaca ulaşılabilirliğinden ziyade vatandaşlarımızın da bu ilaçlara ulaşılabilir olması lazım. Bugün aynı zamanda ilaç fiyat ve fark payları da yüzde 30,5 arttı demektir. Yapılan zammın bu boyutu da var. Biz Türkiye Eczacılar Odaları Birliği olarak daha önceden öneride bulunduk. İlaçlardaki KDV oranı yüzde 8’den yüzde 10’a çıkarıldı. Bunun ivedilikle gıda takviyelerinde olduğu gibi yüzde 1’e indirilmesi gerekiyor. Bu durumun kamu açısından çok büyük bir maliyeti yok. Zaten bu ilaçları alan kurum Sosyal Güvenlik Kurumudur. Yani SGK esasında ilaçtaki yüksek KDV’yi ödeyen gruptur. Devlet bir cebinden diğer cebine ödeme yapmış oluyor. En azından vatandaşlarımızın fiyat farklarında ya da katılım paylarında bir miktar rahatlama olur” şeklinde konuştu.

Maliye Bakanlığı’na KDV’nin yüzde 1’e düşürülmesi için talepte bulunduklarını da ifade eden Edirne Eczacı Odası Başkanı Eczacı Gürkan Kılıçcıgil; “Vitamin gibi gıda takviyelerindeki KDV oranı hala yüzde 1 durumda. Vatandaşlarımız ilaçları sağlık sorunlarını çözmek veya sağlıklarını stabil tutmak için kullanıyorlar. En azından o ilaçların fiyatları çok yükseldi bu sebeple KDV’de indirim yapılmalı. Şayet emeklilerimizin aldıkları maaşlarda ortada. Onlara bir miktar da olsa destek olmak amacıyla biz devletten KDV’nin yüzde 1’e indirilmesini talep ediyoruz. İlacın bulunulabilirliği için zam gerekliydi kabul ediyoruz ama bir de işin vatandaş tarafı var. Onlar için de en azından KDV oranında indirim yapılmalıdır. Bununla ilgili Maliye Bakanlığı’na bir talepte bulunuyoruz” açıklamasını yaptı.

Stoklarda yaşanan ilaç sıkıntılarına da değinen Kılıçcıgil; “Son zamanlarda stoklarda özellikle ithal ilaçlarda ciddi sorunlarla karşılaşıyorduk. Bu zamla birlikte yaşanan sorun da zamanla çözülecektir. İlaçların depolara sevkiyatı hemen olacak işler değil. Bunu süreç içerisinde göreceğiz. Şuan sıkıntı var ama aralık ayındaki kadar stok sıkıntımız yok” diye konuştu. Damla GÖÇ

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu