Ekmeğe yeni tarife, fuar eski yerine

Irmak ekonomiden umutlu, yatırımdan umutsuz

Edirne Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) Başkanı Sezai Irmak, gazetemizin sorularını yanıtladı. Irmak, görevine yeni başlayan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in Bakan olmasının ardından, piyasaların düzelmeye başlayacağını belirtti. Irmak, Kalkınma Ajansı ile birlikte hayata geçirdikleri, yemek sektörüne yardımcı eleman yetiştirme projesinden de bahsederken, Küçük Sanayi Sitesi’nin şehir dışına taşınması gerektiğini de söyledi. Ekmeğe talep halinde zam gelebileceğini de kaydeden Irmak, Tarım Fuarı’nın bu yıl eskiden olduğu gibi Sarayiçi’ne geri döneceğini ifade etti.

ETSO Başkanı Sezai Irmak, gazetemizin sorularını yanıtlayarak açıklamalarda bulundu. Irmak, yeni Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’e piyasaları normale döndürme konusunda güvendiğini belirtirken, 6 aylık bir süreç içerisinde piyasalarda normalleşmenin başlayacağını düşündüğünü ifade etti. Irmak; “Para, sihirli bir sözcük. Vereni çok, alanı az. Nereden baktığınıza bağlı. Yüksek enflasyon var, ancak Sayın Bakanımız Mehmet Şimşek bu alanda kendini kanıtlamış bir isim. Onun gelişi ile birlikte piyasalarda bir istikrar olacağını düşünüyorum. Alacağı ekonomik tedbirlerle, faizin bir miktar yukarı gelmesi gerektiğini düşünüyorum. Bu tedbirler alındığında, dövizin ateşinin söneceğini düşünüyorum. Hem ev sahibiyim, kirada mülküm var. Hem kiracıyım, kiralık iş yerlerim var. Buralara bakıyorum, ödediğimiz para çok fazla geliyor, aldığımız para çok az geliyor. Masraflar arttı, bütün girdilerin maliyetleri yükseldi. Dolayısıyla hükümetin, Maliye Bakanlığı’nın alacağı tedbirlerle, piyasaların 6 ay içerisinde normale dönebileceğini düşünüyorum. 6 ay öncesine kadar daha yüksek rakamlar telaffuz eder olduk. Bu da insanları ürkütüyor. Edirne’de bir daire fiyatı 5 milyon liralara çıktı. Geçen sene ‘Edirne’de bir daire 5 milyon lira olacak’ deseydik, ‘Yok ya, olur mu?’ derlerdi, ama bunlar oldu” şeklinde konuştu.

ETSO’DAN ELEMAN PROJESİ

Irmak, Kalkınma Ajansı ile ortak geliştirdikleri, yemek sektöründe çalışmak üzere aşçı yardımcısı, garson gibi eleman yetiştirme projelerinden bahsetti. Irmak, konuşmasında; “ETSO tarafından şu anda devam etmekte olan, lokantacılık sektörüne ara eleman yetiştirme projemiz var. Aşçı, aşçı yardımcısı, garson yetiştirme konusunda hem eğitim yeri hem yemek yeme yeri olarak, Kalkınma Ajansı destekli bir proje hazırladık, 1-2 ay içerisinde bitecek. Malzeme alımları sürüyor, ihaleleri yaptık, işlem devam ediyor” ifadelerine yer verdi.

‘KÜÇÜK SANAYİ SİTESİ EDİRNE’NİN BAĞRINA SOKULMUŞ HANÇER GİBİ’

Küçük Sanayi Sitesi’nin şehrin göbeğinde bulunmaması gerektiğini belirten Irmak, yerel seçim öncesi kimsenin bu işe girişemeyeceğini ifade etti. Irmak; “Daha önce oda başkanı değilken, bu konulara duyarlı bir vatandaş olarak, Küçük Sanayi Sitesi’nin Edirne’nin dışına çıkması gerektiğini düşünüyorum. Şehrin kalbinde kaldı. Edirne’nin bağrına sokulmuş hançer gibi. Ama bu konuda, belediyenin şu an için bir çalışması yok. Önceki belediye başkanı zamanında da yoktu. Konuşmanın bir tık ötesine gidemedik. Yer tespiti, yer tahsisi, istimlak çalışması yok. Belediye başkanıyla bu konuyu görüşeceğim. Vali Bey ve belediye başkanıyla görüşebilirim, ancak böyle bir operasyon birkaç yıl süreceğinden dolayı, hiç kimse seçimlerden önce böyle bir işe girmez. Küçük Sanayi Sitesi’nin, Lalapaşa Süloğlu yol ayrımının bulunduğu bölgede istimlak yapılmalı. Otobana da yakın olmalı, transit geçen yolcu, otoyoldan çıkıp 500 metrelik, 1 kilometrelik mesafedeki sanayiye gelebilmeli. Otobüs,  tır gibi büyük vasıtaların şehir içerisine girmeleri yasak. Ama sanayi şehir içerisinde. Acil bir arıza olduğunda nerede tamir ettirecekler? İşleri çok zor. Onun için otoyol girişi çıkışı, otoyol bağlantılarına yakın yerlerde yer ayrılıp, esnaf ile de toplantı yapılıp sanayinin taşınması gerekir” diye konuştu.

“EKMEK DE ÖNÜMÜZDEKİ GÜNLERDE BİR ZAMMA GEBE”

Ekmeğe zam gelmesine kesin gözle baktığını belirten Irmak, tava ciğeri fiyatları için de meslek komitelerinden alınan kararları onaylayacağını kaydetti. Irmak; “Ekmek temel gıda maddesi, ciğer keyfi bir iş. Ciğer konusunda, tarife bile olmaması gerektiğini düşünenlerdenim. 5 yüz liraya satsan da parası olan yiyecek, yani bu elzem bir şey değil. Ancak ekmek konusunda ofis müdürüyle görüştüm. Devletin tahsis uygulaması vardı, un değirmenlerine verdiği buğdayın kilosunu, devlet 7,45’ten topladı. Devlet 4 buçuk liradan tahsis veriyordu. Fırıncılar da 325 liradan un alıyordu. Ofis müdürü ile görüştüm, mayıs ayının sonu itibarıyla tahsis sona erdi. Tahsis bittiğinde, şu an buğdayın borsa fiyatı 6 buçuk 7 lira. 4 buçuk liradan 6 buçuk liraya çıkınca, bir çuval un da 325 liradan 550-600 liraya çıkar. Zam talebi gelirse değerlendireceğim. Temel gıda olduğu için ekmek konusunu Vali Bey ve belediye başkanı ile görüşeceğim. Üreticiler 600 liraya un aldıklarında, ekmeği 5 liraya satmaları da mümkün olmaz. Elbette tek girdileri un da değil. Doğalgaz, yakıt gibi girdileri de var. Ekmek önümüzdeki günlerde bir zamma gebe. Ciğer konusunda, bize intikal etmiş bir şey yok. İntikal ettiğinde, meslek komiteleri değerlendiriyor, orada zam gerekçeleri de yazılıyor, sonra bize geliyor. Genelde meslek komitelerinde alınan, gıda ile ilgili kararları anında onaylıyorum. Ben de esnafım, bu piyasada iş yapıyorum. Maliyet girdilerinden haberim var. Ciğer tarifesi, yüksek bir tarife. Tarife alma zorunlulukları var” açıklamalarında bulundu.

“ÇOK BÜYÜK YATIRIM GELECEĞİNİ DÜŞÜNMÜYORUM”

Irmak, yapımı devam eden Hızlı Tren Projesi’nin Edirne’ye kazanç getireceğini, ancak çok büyük yatırımlar beklemediğinin altını çizdi. Irmak; “Edirne Ticaret ve Sanayi Odası olarak, bana müracaat edenlerin işlerini hiç beklemeden kolaylaştırıyorum. Vali Bey ve Belediye Başkanı bu konuya çok duyarlı. Dışarıdan gelen ve yatırım yapmak isteyenlere karşı, koordineli bir şekilde elimizden geleni yapıyoruz. Ama iş sahası olarak, çok büyük yatırım geleceğini düşünmüyorum. Buraya ancak emekli hayatı yaşamak için gelenler olur. Edirne gibi, Trakya’nın birçok yeri var. Pastadan pay alacağımızı düşünüyorum, ama çok büyük bir akın olacağını düşünmüyorum” söylemlerinde bulundu.

“TARIM FUARI’NIN KARAAĞAÇ’TA YAPILMASI TAM BİR FİYASKOYDU”

Geçtiğimiz yıl Karaağaç’ta yapılan Tarım Fuarı’nın bu yıl 3-9 Temmuz tarihlerinde Sarayiçi’ne döneceğini belirten Irmak, Tarım Fuarı’nın Kırkpınar’la özdeşleştiğini vurguladı. Irmak; “Fahiş fiyat konusuna karışıyım. Çünkü biz yurtdışına gittiğimizde, bize fiyat konusunda yanlış bir uygulama yapmaları hoşumuza gitmiyor. Kendimize yapılmasını istemediğimiz şeyleri başkalarına yapmamalıyız. Fiyatlara karışmak bizim işimiz değil. Ama ilgili yerleri uyarıp, haber verip cezalandırılmalarından yanayım. İlgili kurumlarla zaman zaman görüşüyorum, bunlara dikkat etmeleri konusunda arkadaşlarımdan ricada bulunuyorum. Tarım Fuarı 3-9 Temmuz arasında, Sarayiçi’nde, eskiden yapıldığı alanda yapılacak. Tarım Fuarı’nın Karaağaç’ta yapılması tam bir fiyaskoydu. Karaağaç turizm bölgesi, oraya iş makinelerinin, traktörlerin gitmesi hiç doğru değil. O zaman da karşı çıkmıştım, vatandaş olarak bunun doğru olmadığını belirtmiştim. Tarım Fuarı, yıllardır Kırkpınar’la özdeşleşti. Güreşlere gelen vatandaş, tarım fuarına gelip oradaki zirai ürünlere de bakıyor. Onun doğrusu Kırkpınar’la iç içe olması” ifadelerini kullandı. Damla GÖÇ

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu