Dr. Öğr. Üyesi Ayşegül Kılıç, Batı Trakya’daki Osmanlı eserlerini anlattı

Trakya Üniversitesi Balkan Araştırma Enstitüsü Balkan Tarihi Ana Bilim Dalı Dr. Öğr. Üyesi Ayşegül Kılıç, Batı Trakya Azınlığı Kültür ve Eğitim Şirketi (BAKEŞ) tarafından düzenlenen “Batı Trakya’da Türk İzleri, Gazi Evrenos Bey- İmaret ve Dimetoka Çelebi Sultan Mehmed Camii” konulu konferansa konuşmacı olarak katıldı.

Batı Trakya’da faaliyet gösteren Türk yayın kuruluşlarından Gündem Gazetesi’nin Sahibi ve Genel Yayın Yönetmeni Hülya Emin moderatörlüğünde Zoom üzerinden çevrim içi olarak gerçekleştirilen konferansta konuşan Dr. Öğr. Üyesi Ayşegül Kılıç, Osmanlı Devleti’nin Balkanlarda yürüttüğü iskân politikası ve fetih hareketlerinden bahsederek Gümülcine ve Dimetoka’daki Osmanlı eserleri hakkında bilgiler paylaştı.

Konferansta, Osmanlı Devleti’nin Balkan topraklarına fetih ve yerleşim sürecinde akıncı beylerinin önemine vurgu yapan Kılıç, Osmanlı Devleti’ndeki akıncılık teşkilatından bahsederek uç bölgelere yaptıkları fetihlerle Osmanlı sınırlarını bir adım öteye taşıyan akıncıların kurdukları vakıflarla askeri güçleri kadar ekonomik güçlerini de Balkan toprakları için harcadıkları bilgisini kaydetti.

Konuşmasında Evrenos Bey’in üs merkezlerinden Gümülcine’deki Evrenos Bey İmareti’nin dünden bugüne öneminden de söz eden Kılıç, Yunanistan’ın Dimetoka kentinde bulunan ve Avrupa’daki en eski Osmanlı camisi olan Bayezid Camii hakkında açıklamalarda bulundu. Balkanlar’daki en önemli tarihi Osmanlı eserleri arasında sayılan ve Çelebi Mehmet Camisi olarak da bilinen Bayezid Camii’nin, 2017 yılında çıkan yangında büyük hasar gördüğünü belirten Kılıç, temelleri Yıldırım Bayezid döneminde atılan ancak I. Mehmed tarafından tamamlanan caminin altı yüz yıllık tarihi bir değere ve öneme sahip olduğunu söyledi. Son olarak Balkan ülkelerinde Osmanlı yadigârı pek çok eser olduğu bilgisine yer veren Kılıç, kültürel mirasımızın koruma altına alınarak gelecek nesillere aktarılmasının önemli olduğunu ifade etti. Haber Merkezi

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu