Bi’ kahve?

Kahve severler buraya! 1 Ekim Dünya Kahve Günü geldi çattı ve günlük hayatımızın ayrılmaz bir parçası haline gelen enfes kahveyi kutlamak için kupalarımızı kaldırmanın zamanı geldi. Birçoğumuz güne başlamak için sabah kahvesine güvenirken, kahvenin faydaları bizi uyandırma özelliğinin çok ötesine uzanır.

Sağlıklı bir bedene ve ruh haline ulaşmanın en birinci yollarından biri sağlıklı beslenmedir. Tüm besin gruplarının olduğu dengeli tabaklarımıza ek olarak antioksidan ve biyoaktif bileşenlerden bol olan kahveyi eklemek, sağlığı artırmaya yardımcı olacaktır. Sağlığımızın üzerindeki olumlu etkileri ile birlikte düzenli olarak kullanımı her zaman tavsiye edilmektedir.

Kahvenin en çok bilinen faydalarından biri zihinsel uyanıklığı ve odaklanmayı artırma yeteneğidir. Kahvenin ana aktif bileşeni olan kafein, uyarıcı görevi görerek bilişsel işlevlerin iyileştirilmesine, uyanıklığın artmasına ve konsantrasyonun keskinleşmesine yardımcı olur. Bu destek, sabahın erken saatlerinde yapılan toplantılarda veya gece geç saatlerde yapılan çalışma oturumlarında adeta cankurtaran işlevi göstermektedir. Kahve aynı zamanda hücrelerimizi serbest radikallerin neden olduğu hasarlardan korumada çok önemli bir rol oynayan güçlü bir antioksidan kaynağıdır. Düzenli kahve tüketimi; Parkinson, alzheimer hastalığı ve belirli kanser türleri dahil olmak üzere çeşitli kronik hastalık riskinin azalmasıyla ilişkilendirilmiştir. Kahvenin ruh halini iyileştirici özelliklere sahip olduğu bilinmektedir. Zevk ve ruh hali düzenlemesiyle ilişkili olan dopamin ve serotonin gibi nörotransmitterlerin salınımını uyarabilir.

Yeterli kahve tüketimi iştahı baskılayabileceğinden besin tüketiminde azalma sağlayacaktır. Metabolizmayı hızlandırdığından yağ yakımına da yardımcı olacaktır. Kalorisinin çok az olması da kilo verme sürecinde bir avantajdır. Yalnız bu sade kahveler için geçerlidir. Sütlü, kremalı, şekerli kahvelerin kalori içeriği çok daha yüksektir. Sade içemeyenler az yağlı sütlü tercih etmelidir. Bu da kilo kontrolümüzü dengede tutmaya yardımcı olacaktır.

Sporcular için de kahve değerli bir besindir. Kafein, adrenalin düzeylerini artırabilir ve bu da fiziksel performansın artmasını sağlayabilir. Koşunuzda ekstra mesafe kat etmenize veya zorlu bir antrenmanla güç kazanmanıza yardımcı olabilir, bu da onu doğal ve yasal bir performans artırıcı haline getirir. Bu sebeple sporcu listelerinde de eksik olmamalıdır.

Kahvenin faydaları saymakla bitmez, ancak her güzel şeyin olduğu gibi kahvenin de fazlası sağlığımızı olumsuz etkileyebilir. Yetişkinler için önerilen kafein tüketim günlük miktarı 300-400 miligramdır. Bu da yaklaşık 3 fincan kahveye eşdeğerdir. Önerilen miktardan fazlasının tüketilmesi, kalp çarpıntısı gibi sorunlar ortaya çıkarabilir. Ayrıca böbrek, hipertansiyon, reflü, gastriti olan hastalarda veya gebelerde tüketimi günde en fazla bir fincan olacak şekilde sınırlandırılmalıdır. Yemeklerden hemen sonra tüketilmesi de içeriğindeki polifenoller sebebiyle demir emilimini engelleyebilmektedir. Kansızlık problemlerine yol açabilir. Aşırı tüketimden kaçınılmalıdır.

Kahvenin sosyal yaşamda, sohbet eşliğinde en çok tüketilen içecek olduğu da ayrı bir gerçektir ki, bu da kahvenin sosyallik sağlaması sebebiyle ruh halimize iyi geldiğine dair en güzel örnektir.

Zihinsel uyanıklıktan fiziksel dayanıklılığa, antioksidanlardan mutluluğa kadar kahve, bir içecekten çok daha fazlasıdır; günlük hayatımızda sevdiğimiz bir yol arkadaşıdır. O halde, eğer bu yazıyı okurken içmediyseniz, bugün en sevdiğiniz kahvenin tadını çıkarmak için birkaç dakikanızı ayırın.

Afiyet olsun…

EDİRNE ÖZEL EKOL HASTANESİDİYETİSYEN GÜLİN ALTUN

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu