‘Ayçiçeğinde taban 20 lira olmalı’

Edirne’deki hasat sezonunu değerlendiren CHP Süloğlu İl Genel Meclis Üyesi Önder Cin, açıklanması beklenen yeni ayçiçeği fiyatının, çiftçinin akaryakıt, gübre ve enerji gibi gider maliyetlerinin artmasından dolayı 20 liradan aşağı olmaması gerektiğini belirtti. Cin, Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) geçen yıl açıkladığı 5 bin 700 liralık mısır fiyatının ardından bu yılki fiyatlarda yaklaşık yüzde 5’lik artış gerçekleştirdiğine dikkat çekerek, mısır fiyatlarının üreticiyi memnun etmediğini kaydetti.

CHP Süloğlu İl Genel Meclis Üyesi Önder Cin, gazetecilere yaptığı açıklamada Edirne’deki hasat sezonunu değerlendirdi. Bölgede başlayan ayçiçeği hasadını, yaşanan kuraklığın olumsuz etkilediğini ifade eden Cin, ayçiçeği için açıklanması gereken fiyatın yaklaşık yüzde 70 olan enflasyon oranından az olmaması gerektiğine vurgu yaptı.

“AYÇİÇEĞİ FİYATININ 20 LİRADAN AŞAĞI OLMAMASI LAZIM”

Çiftçinin akaryakıt, gübre ve enerji gibi gider maliyetlerinin arttığını da belirten Cin; “Bölgemizde ayçiçeği hasadı yavaş yavaş başladı. Ama bölgemizdeki kuraklık, maalesef etkiledi. Ama birçok bölgede rekoltede düşüşler olacak, olacağı söyleniyor, gözle de görüyoruz zaten. Ülkede geçen yıl 12 lira açıklanan ayçiçeği fiyatı, bu yıl devletin açıkladığı resmi enflasyon rakamlarına göre yüzde 70 enflasyon var, geçen yıla göre. Çiftçinin para kazanması için, rekoltenin düşüklüğünden dolayı enflasyonu da üzerine koyarak, ayçiçeği fiyatının 18-19-20 liralardan aşağı olmaması lazım ki çiftçi bu işi sürdürebilsin. Amortisman giderleri var, enerji giderleri var. 8 bin 250 lira artı bin lira prim dendiğinde iyi bir fiyat gibi geldi. Ama mazot 18 liradan, çiftçi parasını alana kadar oldu 38 lira. Gübre 9 liraydı, 14-15 liralara geldi” dedi.

aycicegi | Edirne Ahval Gazetesi
‘Ayçiçeğinde taban 20 lira olmalı’ | Edirne Ahval Gazetesi

‘MISIRDA GEÇEN YILA ORANLA YAKLAŞIK YÜZDE 5’E TEKABÜL EDEN BİR FİYAT ARTIŞI VAR’

Cin, TMO’nun geçen yıl açıkladığı 5 bin 700 liralık mısır fiyatını hatırlatarak, bu sene açıklanan fiyat arasında yaklaşık yüzde 5’lik artış olduğuna dikkat çekti. Cin; “Ayçiçeğinden hariç, bölgemizde üretilen bir diğer önemli ürün de mısır. TMO, geçen yıl 5 bin 700 lira mısır alım fiyatı açıklamıştı. Bu yıl TMO Genel Başkanı’nın yaptığı açıklamada, 6 bin lira fiyat açıklandı mısır için. Düşündüğünüz zaman yüzde 5’lere tekabül eden bir fiyat artışı var. Bölgemizde silajlık mısır ekimi de çok. Silajlık mısır, bugün eken insanların hepsinin elinde kaldı. Önümüzdeki yıl bu insanlar nasıl mısır ekecek? Mısır dediğiniz ayçiçeğine göre çok daha maliyetli bir ürün. Gübre maliyeti, sulama maliyeti ve işçilik maliyeti fazla” şeklinde konuştu.

‘GEÇEN SENEKİ ORTALAMALAR YAKALANAMAYACAK, ÇİFTÇİ GELİR KAYBINA UĞRAYACAK’

Ayçiçeğinde bir an önce fiyatın açıklanması gerektiğinin altını çizen Cin, çiftçinin girdi maliyetlerin artmışken mısır yüzde 5’lik fiyat artışının yetersiz olduğunu dile getirdi. Cin; “Ayçiçeğinde bir an önce fiyat açıklanmalı. Bu rekolte düşüklüğünü de göz önünde bulundurmalılar. Geçen yıllarda olan ortalamalar bu yıl yakalanamayacak. Bu sefer çiftçi gelir kaybına uğrayacak. Mısır fiyatı da aynı şekilde; bu ülkede hangi ürünün fiyatı yüzde 5 arttı? Çiftçinin tohum maliyeti yüzde 100 artmış, gübresi artmış, mazotu artmış. 1 yıl sonra hasat edeceğin mısıra yüzde 5 fiyat farkı veriyorlar” diye konuştu. Adem Batuhan SEVER

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu