Ziyaret projeye dönüştü

Eskikadın’daki duvarlar ressam eliyle süsleniyor

Eskikadın Köyü’nün duvarları Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100’üncü yıl anısına görsellerle süslendi. Ziyaret amacıyla köye gelen Ressam Feyza Akyıldız, muhtar Şefket Akkurt’un öncülüğünde köylülerle ortak karar alarak duvara Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün at üzerindeki görseli ve ‘Cumhuriyet’i böyle kazandık’ yazılı dönemin vatandaşlarını anlatan görselleri hazırladı. Gerçekleştirdiği ziyaret projeye dönüşen Akyıldız, gazetemize yaptığı açıklamalarda ilerleyen günlerde yine Eskikadın Köyü’ndeki duvarlara farklı görseller çizmek için çalışacaklarını belirterek, projenin hikayesini anlattı.

Edirne Merkez ilçeye bağlı Eskikadın Köyü’ne arkadaşını ziyaret etmek amacıyla gelen 33 yaşındaki resim öğretmeni Feyza Akyıldız, köyde ‘ressam kız’ olarak karşılandı. Ziyaretinin ilerleyen günlerinde Eskikadın Köyü Muhtarı Şefket Akkurt’un kendisinden duvara bir görsel çizmesini rica ettiğini söyleyen Akyıldız, projeyi gazetemize anlattı. Akyıldız; “Edirne ile hiçbir bağlantım yok, ilk defa arkadaşımı ziyaret etmek amacıyla geldim. Köy halkının konuşma üsluplarını, içtenliklerini, doğallıklarını çok sevdim. İsmimi de bilmiyorlardı ve bana ‘Ressam kızımız hoş geldin’ dediler. Daha sonra köy muhtarı Şefket Bey yanıma gelerek projesini anlattı ve böyle bir projede yer almak ister misiniz’ diye sordular ben de kabul ettim. Yani bu fikir benim değil, Muhtar Şefket Akkurt’un kendi fikriydi. Çalışmamız toplam 3 gün sürdü. Yaşadığım üç gün boyunca,  her gelen geçen, mutlaka ben resim yaparken selam verdi, sürekli yiyecek ve içecek ikram etmek istiyorlardı, tanışmak istiyorlardı. Çok güzeldi. Benim duvar çalışmalarım vardı ama ilk kez böyle bir şey projede yer aldım” dedi.

KÖYLÜLERDEN ORTAK KARAR: ATATÜRK VE TÜRKİYE CUMHURİYETİ

Duvara yapılan ilk görsel çalışmasında Türkiye Cumhuriyeti’nin önemini vurgulamak istediklerini belirten Ressam Akyıldız; “Tamamen muhtar beyin kendisinin bilinçli olması, köyüne bunları yapmak istemesi üzerine gelişen bir projedir. Cumhuriyetin 100’üncü yılını vurgulamak istedik. Atatürk’ün at üzerindeki portresini istediler, o dönemdeki kadınların görüntüleri, ne zorluklarla köyü kurduklarını, Kurtuluş Savaşı’nı ne zorluklarla Cumhuriyet’in kurulduğunu anlatmak istediler. Projede duvara yapılacak olan resmi muhtar ve köylüler beraber belirlediler. Resimleri hep birlikte seçtik, köyün muhtarı, halkı. Ortak bir çalışma oldu. Tek kişi karar vermedi, tamamen köyün halkının istekleri doğrultusunda gerçekleşti” açıklamasını yaptı.

ÇOCUKKEN RESİMLE, 33 YAŞINDA EDİRNE’YLE TANIŞTI

Kendisi de Yalova’nın bir köyünde büyüyen Akyıldız; “Çocukluğumdan beri resim yapıyorum. Aslen Sivaslıyım ama Yalova’da doğdum büyüdüm. Köyde büyüdüm, benzer kültürlerde yetiştim. Resim öğretmenliği yapıyorum ama daha çok duvar boyası ve portre üzerine çalışıyorum. Çanakkale 18 Mart Üniversitesi’nden 2016’da mezun oldum. Köyde büyüdüğüm için, bizim bulunduğumuz bölgede çocuk yoktu, sadece orta yaş ve yaşlılar vardı. Hiç arkadaşım yoktu. Sadece benden 1 buçuk yaş büyük ablam vardı, tek arkadaşım oydu. Kendi arkadaş çevremi, kendi zihnimde üretmeye başladım. Mecburiyetten resim yapma olgusu oluştu. Arkadaşım yoktu ve kendimi ifade edebilecek bir alanım yoktu. Kalabalık bir ailede büyüdüm, 2 katlı bir evde dede, babaanne ve halalarla birlikte. Çok da çocukları dinleyen bir aile değildi. Sadece ablam, ben ve resim vardı” diyerek resimle çok ufak yaşlarda tanıştığını belirtti.

Resim sanatının bir ifade biçimi, iletişim dili olduğunu vurgulayan Akyıldız, Eskikadın Köyü’nde yaptığı gibi vatandaşların görebileceği yerlere resim çizmenin önemini de anlattı. Akyıldız; “Çanakkale’de de bu tarz projelere gönüllü olduk. Kadına şiddet konusunda özellikle elektrik trafolarına, halkın görebileceği kesimler üzerine. Çünkü resim, bir ifade biçimi, iletişim dili. Ben kendime tabi ki resim yapabilirim ama önemli olan, insanlara bunu gösterebilmek. Büyük alanlar, büyük duvarlarda çalıştığınız zaman, diğer insanları da içine almış oluyorsunuz, onları da etkilemiş oluyorsunuz. Onlara da bir görsel sunarak, farklı düşüncelere sürüklemiş oluyorsunuz ve bence bu çok güzel bir şey. Bir şeyi öğrenip kendinize kattıktan sonra, diğer insanlar için de bir şeyleri göstermeye çalışmak değiştirmeye çalışmak, yani sadece kendinizi geliştirmeniz de yeterli değil aslında” diye konuştu.

Eskikadın Köyü’nde yapılan çalışmanın devamının geleceğini de belirten Resim Öğretmeni Feyza Akyıldız; “İlerleyen günlerde bu çalışmanın ikinci bir aşaması olacak. Köyde yetişen ayçiçek, buğday ve manzara resimleri olacak” dedi. Damla GÖÇ AKYÜZ

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu