Zam üreticiye değil tüketiciye!

Ulusal Süt Konseyi’nin yaptığı açıklamaya göre çiğ sütün fiyatı 8,5 liradan 11,5 liraya yükseltildi. Edirne Merkez ve Süloğlu Süt Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Suiçmez, yaptığı açıklamalarda 2023 yılı ocak ayında süt fiyatının 11 lira olduğunu ve şubat ayında sütün litre fiyatının 10 liraya düşürüldüğünü belirterek, 1 litre sütün 12 lira 80 kuruş maliyeti olduğunun altını çizdi. Suiçmez, yapılan son zammın üreticiye değil, sanayiciye yaradığını, yapılan zammın yeniden tüketiciye yansımaması gerektiğini belirtti.

‘MARKETTEKİ SÜTE ZATEN BİRÇOK ZAM GELMİŞTİ’

Edirne Merkez ve Süloğlu Süt Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Suiçmez, üreticiden alınan süt fiyatına gelen 1,5 liralık zam hakkında gazetecilere açıklamalarda bulundu. Sütün litre fiyatının daha önceden 11 lirayken 10 liraya düşürüldüğünü belirten Suiçmez, fiyatlara gelen zammın market fiyatlarına yansımaması gerektiğinin altını çizdi. Suiçmez; “Ulusal Süt Konseyi, en son 2022 yılının ekim ayında 8,5 liralık bir fiyat deklare etti. Ocak ayında, süt fiyatı 11 liraydı. Sanayicilerin bizlere ocak ayında ödediği fiyat 11 liraydı. Ancak Ulusal Süt Konseyi’nde 8,5 liraydı. 11 lira olduğu zaman, marketler ve sanayiciler toplandılar ve ‘Süt fiyatı, her ne kadar Ulusal Süt Konseyi’nde 8,5 lira olduysa da piyasa 11 lira üzerinden oluştu. Biz bunun üzerinden mamul ürünlere zam yapalım’ dediler. 11 lira varsayılaraktan, market fiyatlarında bu zam yapıldı. Şubat ayında fiyatı 10 liraya çektiler. Yaklaşık olarak şubat ayından beri 10 lira olarak devam ediyor. Sosyal medya ve bazı haber siteleri, süte yüzde 35 zam yapıldığını söylüyorlar. Süt zaten 5 aydan beri 10 lira. Zammı yüzde 35 gibi gösterip, market raflarında fiyatlara yüzde 35 zam yapabilsinler istiyorlar. Süte gelen zam 1,5 lira, 10 lira üzerinden bakarsak, maksimum yüzde 15 ve bu yüzde 15 dahi market raflarında uygulanmamalı. Ocak ayında zaten bu zammı uyguladınız, süt zaten 11 liraydı. Süt fiyatları 11 liraya çıktığında, market fiyatları baştan sona değişti” dedi.

“BİR BARDAK ÇAY 5 LİRAYKEN, BİZ 1 LİTRE SÜTÜ 11,5 LİRADAN VERECEĞİZ”

Kamuoyunda süte yüzde 35 zam geldiği iddialarını da değerlerinden Suiçmez, 1 litre sütün maliyetini 12 lira 80 kuruş olarak açıkladı ve devlet desteği ile birlikte 1 litre sütten 12 lira ödeme aldıklarını kaydetti. Suiçmez; “Tüketici tarafından da bakıyorum. Tarımı, üreticiliği bilmeyen insanlarımız var. Tüketici de ‘Bu üreticiler yüzde 35 zam aldılar ama halen yeterli bulmuyorlar’ diyor. Biz bu zammı almadık. Üreticiye böyle bir para verilmedi. Şu anda yüzde 35’lik bir zam yok. Süte gelen zam yüzde 15. Kıraathanelerde bir bardak çay 5 lirayken, biz 1 litre sütü 11,5 liradan vereceğiz, 50 kuruş da devlet desteği var 12 lira. Bunun maliyeti 12 lira 80 kuruş. Bazı sanayiciler sadece yem-süt paritesine bakıyor. Bunun maaliyeti sadece yem değil. Yılbaşından bu yana yemin çuvalına yüzde 30-35 zam geldi. Ancak bizim maliyetimiz sadece yem-süt paritesi değil. Buradan yola çıkarsak çok yanılırız. Benim işletmemde çalışan insanlar var. Asgari ücret yükseldi, bu çalışan insanların hakkıdır, yetersizdir. Yemin haricinde bu, bana da yansıyor. Elektrik, akaryakıt gibi bir sürü etken daha sayabilirim” şeklinde konuştu.

“BÜYÜK ZARARI GÖRECEK OLAN SÜT SANAYİSİ VE YEM SANAYİSİDİR”

Suiçmez, tarım ve hayvancılık ile uğraşan vatandaşlarının yaş ortalamasının oldukça yüksek olduğuna vurgu yaparak, yüksek yaş ortalamasının uzun vadede sanayicilere büyük zarar vereceğini ifade etti. Suiçmez; “Benimle beraber bütün üreticilerin beklentisi, sütün litre fiyatının 15 lira olması yönünde. Özellikle bu hayvancılık ve tarım sektöründe, herkes yaş ortalaması durumunu gözden kaçırıyor. Bu sektörde yaş ortalaması 58-60’tır. 60 yaşındaki bir üretici, 5-10 yıl bu işi yapar veya yapamaz. Eğer süt fiyatlarındaki, hayvancılıktaki bu sistem, politika değişmez ise bu üretici yaş ortalamasını düşüremeyiz. İlacın, samanın ve sayamadığım birçok şeyin maaliyeti oldukça artmış, ama 11,5 liralık bu süt fiyatı herkesin diline pelesenk olmuş durumda. Biraz insaf, 1 bardak çay 10 lira olmuş, biz burada 1 litre sütten bahsediyoruz. 1 Ağustos’ta döktüğüm sütün ücretini, eylül ayının 22’sinde alacağım, çünkü sistem böyle. Eylül’ün 22’sine kadar hayvancılık girdilerinde 1 kuruş artış olmayacak. Çünkü ben ödemeyi eylül ayının 22’sinde alacağım, taahhüt etsin. Kısa vadede üretici belki sıkıntı içerisinde. İddia ediyorum ki orta ve uzun vadede en büyük zararı görecek olan süt sanayisi ve yem sanayisidir. Bu insanlar üretmeyi bıraktığında, bu işin geri dönüşü yok. Yem sanayisi yem satamayacak. Özellikle yerel bölgelerde bulunan orta ve küçük işletmeler kapanır. Süt ve hammadde bulamazlar. Şimdi biz zarar ediyoruz, orta ve uzun vadede, yani 5-10 yıl içerisinde en büyük zararı onlar görür” diye konuştu. Damla GÖÇ

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu