YÖK Başkanı Özvar TÜ’de

‘Balkan üniversiteleri ile ilişkiler takdire şayan’

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, Trakya Üniversitesi Rektörlük Yönetim Kurulu toplantı salonunda düzenlenen Trakya Üniversiteler Birliği 22’nci Üst Kurul toplantısına katıldı. Birliğin çalışmalarının uluslararası anlamda takdir edilesi olduğunu belirterek; “Başta Trakya Üniversitesi olmak üzere diğer üye üniversitelerimizin bilhassa Balkan coğrafyasında bulunan üniversitelerle olan münasebetleri fevkalade takdire şayan bir seviyede” dedi.

Trakya Üniversiteler Birliği (TÜB) 22’nci Üst Kurul toplantısı, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar’ın katılımıyla gerçekleştirildi. Trakya Üniversite’nsi (TÜ) Rektörlük Yönetim Kurulu toplantı salonunda gerçekleştirilen toplantıya Trakya Üniversitesi, Kırklareli Üniversitesi, Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi, Çanakkale 18 Mart Üniversitesi ve Bandırma 17 Eylül Üniversitesi’nden temsilciler katıldı.

“BALKANLAR’LA YÜKSEKÖĞRETİM İLİŞKİLERİ GÜÇLENDİRMEK AMACI EDİNMİŞ BİR BİRLİK”

Toplantıda konuşan YÖK Başkanı Özvar, birliğin amacının akademik iş birliğini sağlamak olduğunu belirterek; “Bugün Trakya Üniversiteler Birliği toplantısının güzide şehrimiz Edirne’de Trakya Üniversitesi’nin ev sahipliğinde gerçekleştireceğiz. Bildiğiniz üzere Trakya Üniversiteler Birliği Trakya Üniversitesi, Kırklareli Üniversitesi, Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi, Çanakkale 18 Mart Üniversitesi ve Bandırma 17 Eylül Üniversitesi’nden teşekkül eden bir birlik. Bu birliğin amacı üniversiteler arasında akademik iş birliğini güçlendirmek, Trakya bölgesinde yüksek öğretimin eğitim-öğretim kalitesini arttırmak ve Trakya dolayısıyla Balkanlar’la aramızdaki Yükseköğretim’e dair ilişkileri güçlendirmek gibi bir misyonu kendisine amaç edinmiş bir birliktir. Bugün birlik toplantısı dolayısıyla beş üniversitemizle birlikte üniversitelerimizin bu sözünü ettiğim misyon çerçevesinde yerine getirdikleri işleri, yaptıkları, çalışmaları ve faaliyetleri birlikte değerlendirmiş olacağız. Bu toplantının hayırlara vesile olmasını diliyoruz” dedi.

‘BALKAN ÜNİVERSİTELERİ İLE İLİŞKİLERİ TAKDİRE ŞAYAN’

Özvar, Trakya Üniversiteler Birliğinin, üniversitelerin uluslararası alanda etkileşim içinde olmasına çok büyük katkı verdiğini söyleyerek; “Biz Yüksek Öğretim Kurulu olarak üniversitelerin kendi aralarında tatlı bir rekabette olmasını istediğimiz kadar üniversitelerimizin birbiriyle iş birliği içerisinde olmasını da fevkalade önemli buluyoruz. Rekabetin iş birliğiyle birlikte yürümüş olması, üniversitelerimizin eğitim öğretim kalitesine, akademik faaliyetlerin üretkenliğine fevkalade önemli katkı veriyor. Bu bakımdan tatlı rekabetle birlikte, birlikte çalışmak, birlikte yürümek en az rekabet kadar önemli. Bu bakımdan üniversitelerimizin bu birliklerini, Yükseköğretim Kurulu olarak desteklediğimizi burada sizlerle paylaşmak isterim. Trakya Üniversiteler Birliği’nin Yüksek Öğretim Kurulu’nun temel amaçlarından bir tanesine çok önemli bir katkı verdiğini düşünüyoruz. O da uluslararasılaşmak yani üniversitelerimizin kendi bulunduğu muhitin dışında ülkemizin sınırları dışında diğer üniversitelerle, diğer akademik çevrelerle etkileşim içine girmesine en çok hizmet eden birliklerden bir tanesi olduğunu söyleyebiliriz. Başta Trakya Üniversitesi olmak üzere diğer üye üniversitelerimizin bilhassa Balkan coğrafyasında bulunan üniversitelerle olan münasebetleri fevkalade takdire şayan bir seviyede olduğunu söyleyebilirim” şeklinde konuştu.

HER TÜRLÜ İDARİ VE KURUMSAL DESTEĞİ VERMEYE DEVAM EDECEĞİZ”

Birliğin sadece Balkan coğrafyasında değil, Türkiye’nin çeşitli bölgelerindeki öğrencilere de hizmet verdiğini ifade eden Özvar; “Romanya, Bulgaristan, Yunanistan, Makedonya, Arnavutluk, Kosova, Bosna, Hırvatistan hatta Sırbistan’ı dahi içine katmak suretiyle bu coğrafyada bulunan komşu ve dost ülkelerin üniversiteleriyle, üniversitelerimizin fevkalade güzel ilişkileri bulunmaktadır. Biz Yükseköğretim Kurulu olarak birlik üyesi üniversitelerimizin bilhassa Balkan coğrafyasında üniversitelerle daha sıkı iş birlikleri kurmalarını arzu ediyoruz. Başta sağlık olmak üzere bilişim ve mühendislik alanında bu coğrafyanın önde gelen üniversiteleriyle iş birliği yapmalarını teşvik ediyoruz. Bundan sonra da Yükseköğretim Kurulu olarak sözünü ettiğim bu üç alanda üniversitelerimizin Balkan üniversiteleriyle olan ilişkilerinin arttırılması hususunda daha yakın temasların ve ortak çalışmaların ortaya konulması konusunda her türlü idari ve kurumsal desteği vermeye devam edeceğiz. Bu vesileyle bu görüşlerimizi de sizlerle paylaşmak isterim. Ayrıca bu bölgenin sadece Balkan coğrafyasına değil ama aynı zamanda ülkemizin diğer coğrafyalarında yaşayan, diğer şehirlerinde bulunan öğrencilerimize de fevkalade önemli hizmetler verdiğini de hatırlatmak arzu ederim. Bugün inşallah bu beş üniversitemizle birlikte önümüzdeki dönemde yapacağımız çalışmaları müzakere edeceğiz. Geçtiğimiz yılın yapılan çalışmalarını da birlikte bir değerlendirme fırsatımız olacaktır” diye konuştu.

‘ÜNİVERSİTELERİMİZİN DAHA TANINIR HALE GELMESİNİ ARZU EDİYORUZ’

Türk üniversitelerinin son yıllarda uluslararası çevrelerde daha tanınır hale geldiğinin altını çizen Özvar; “Türk üniversiteleri son yıllarda gerek ulusal gerek uluslararası çevrelerde daha tanınır, daha görünür hale gelmeye başladı. Bunun burada kalmamasını daha da üniversitelerimizin öncelikle yakın coğrafyamızda, sonra giderek uzaklaşan bir coğrafi alanda daha da tanınır hale gelmesini arzu ediyoruz. Bilhassa Balkan coğrafyasında bu bölgelere daha fazla sayıda öğrencinin gelerek burada eğitim almasını, yetişmesini arzu ediyoruz. Bununla alakalı olmak üzere almış olduğumuz bazı tedbirleri uygulamaya koymuş olduğumuzu da sizlerle paylaşmak arzu ederim. Yükseköğretim ülkemizin en önemli alanlarından bir tanesidir. Üniversitelerimiz bu alanda devletimize ve ülkemize hizmet etmektedir. İnşallah bundan sonra da bu hizmetlerin devam edeceğine inanıyoruz” ifadelerini kullandı.

‘TÜRKİYE’NİN YUMUŞAK GÜÇLERİNDEN BİR TANESİ ÜNİVERSİTELERDİR’

Özvar, üniversitelerin Türkiye diplomasisi içerisinde git gide büyüyen bir yere sahip olduğunu dile getirerek; “Türkiye’nin yumuşak güçlerinden bir tanesi inanıyoruz ki üniversitelerdir. Üniversiteler Türkiye Cumhuriyeti’nin bilim diplomasisini en iyi şekilde yerine getirmeye çalışan kurumların başında gelmektedir. Biz Yükseköğretim Kurulu olarak bilim diplomasisinin Türk diplomasisi içerisinde son yıllarda giderek artan ağırlığını görüyoruz ve bunu destekliyoruz. Bundan sonra da bilim diplomasisi alanında üzerimize düşen bütün görevleri bugüne kadar yerine getirdiğimiz gibi bundan sonra da getireceğimizi sizlerle paylaşmak arzu ederim” açıklamasını yaptı. Adem Batuhan SEVER

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu