Yeni yılda esnafı ve iş insanlarını neler bekliyor?

Gözler 2023’te

Yeni yıl yaklaşırken, arkada bırakmaya hazırlandığımız 2022 yılını Edirne Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Kemal Cingöz ve Edirne Sanayicileri ve İş Adamları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı İsmet Açıkgöz gazetemize değerlendirdiler. Cingöz, artan enflasyon oranının esnafa yansımasına değinirken, Açıkgöz ise dövizdeki dalgalanmalara dikkat çekti. Ayrıca komşu illere dikkat çeken EDSİAD Yön. Kur. Başk. İsmet Açıkgöz, Edirne pazarının başka illere kaptırılmaması gerektiğini de vurguladı.

Yarısını pandemi kuralları çerçevesinde diğer yarısını ise daha hareketli geçirdiğimiz 2022 yılı hakkında Edirne Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Kemal Cingöz ve Edirne Sanayicileri ve İş Adamları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı İsmet Açıkgöz Edirne Ahval Gazetesi’ne değerlendirmede bulundular.

2022 YILININ ZİRVESİ ENFLASYON

2022 yılında enflasyon oranlarındaki artışın birçok sıkıntıya yol açtığını belirten EDESOB Başkanı Kemal Cingöz; “2022, 2021 ve 2020 yılına göre daha verimli geçti. Çünkü o yıllarda pandemiden dolayı işyerleri kapatıldı, vatandaşların sokağa çıkması yasaklandı, vatandaş sokağa salgından korktuğu için çıkmaya çekindi gerektiği kadar alışveriş yapmadı. Ama 2022 yılı o yıllara nazaran daha hareketli, daha verimli bir yıl oldu. 2022’de daha farklı sıkıntılarla karşı karşıya kaldık. Bu sıkıntılar sadece Türkiye’de değil dünyada da baş gösterdi. Örneğin, enflasyonu yüzde sıfır olan ülkelerde de enflasyonda bir hareket söz konusu oldu. Bizde de enflasyon rakamları 2022 yılında zirve yaptı” dedi.

“EN AZINDAN STABİL KALMALI”

Yeni yılda enflasyonun oranlarının stabil kalması vatandaşların yararına olacağını da söyleyen Cingöz; “İnşallah 2023’te enflasyon kontrol altına alınır, aşağı yönde düşüşü sağlanır. Enflasyondaki düşüş gerçekleşirse esnaf da memnun olur vatandaş da. Çünkü enflasyonun yüksek olduğu yerde herkes mağdur olur. Hiçbir esnaf kafasına göre zam yapmıyor, kazın ayağı öyle değil. Bugün esnaf kar ile beraber bir ürünü satıyor, esnaf aynı ürünü rafına tekrar koyarken aynı fiyattan koyamıyor. Para çoğalıyor gibi gözüküyor ama sermaye azalıyor. İnşallah 2023 yılında fiyat istikrarı sağlanır. En azından enflasyon düşmese bile stabil kalırsa Türkiye için hayırlı bir yıl olur” diye konuştu.

Gündemde sıkça konuşulan asgari ücret zammına da değinen Cingöz, maaş zammıyla birlikte işçi maliyetlerinin artacağını da vurguladı. Cingöz; “Asgari ücret ne kadar artarsa esnafın işlerinde de orantılı olarak azalma olur. Çünkü bugün asgari ücrete ne kadar zam geleceğini bilmiyoruz ama görünen o ki yüzde 40 oranında zam bekleniyor. Yüzde 40 zam demek asgari ücretin 7.700 tabanında olması demek. Maaşın artmasıyla sigorta primleri, muhtasar maliyetleri de artacak. Esnafın bu giderleri cebinden karşılayacak hali yok. Sonuç olarak bu artışlar fiyatlara yansıyacak ve fiyatlar da biraz daha artış olacak. Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Konfederasyonu sürekli olarak veri indirimleri, prim destekleri gibi konularda açıklamalar yapıyor. Bunları söylemek mesele değil, mesele hayata geçirebilmek” açıklamasını yaptı.

“ŞİRKETLERİN İŞ YAPMA YÖNTEMLERİ DEĞİŞTİ”

Edirne Sanayicileri ve İş Adamları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı İsmet Açıkgöz İsmet Açıkgöz, 2021 yılından itibaren pandemiyle birlikte artan dijitalleşmeye değindi. Açıkgöz; “2021 yılında iş dünyası personelin bir kısmı için uzaktan çalışma sistemi ile tanışmıştı. İnternetten alışveriş ticaretin önemli bir satış yolu oldu. Dijitalleşme firmaların öğrenmesi ve uygulaması gereken bir süreç oldu. 2021 yılından kalma bu miras olgunlaştı. Şirketlerin iş yapma yöntemleri değişti. Verimlilik, hızlı olmak ve kaliteli ürün üretmek firmaları diğerlerinden ayıran unsur oldu” ifadelerine yer verdi.

2022 YILININ OLUMSUZ ETKİLENENİ: ‘REKABET GÜCÜ’

Açıkgöz, Rusya ve Ukrayna arasında başlayan savaş, dövizdeki dalgalanmaların rekabet gücünü olumsuz etkilediğini söyledi. EDSİAD Yönetim Kurulu Başkanı İsmet Açıkgöz; “Pandemiden sonra Rusya ve Ukrayna arasındaki savaş tüm dünyayı etkiledi. Elektrik doğalgaz ve petroldeki fiyat artışları işletme maliyetlerini olumsuz etkiledi. Alım gücünün düşmesi ile birlikte piyasada durgunluk tehlikesi en büyük risk olarak işletmelerin planlarını bozdu. Hammadde fiyat artışları ile birlikte işletmelerin ihtiyaç duydukları işletme sermayesi yetersizliği, finansa erişimdeki zorluklar ve maliyeti, işletmeleri zorlamaya başladı. Dövizdeki dalgalanma ve baskı altında tutulması rekabet gücümüzü olumsuz etkiledi” şeklinde konuştu.

“EDİRNE’DE FIRSATÇILIK YAPANLAR MÜŞTERİLERİ KORKUTUYOR”

Bazı esnafın değerinin üzerinde fiyatlandırma yapmasının Edirne piyasasını olumsuz etkilediğini de vurgulayan Açıkgöz; “Pandemi ile başlayan komşu ülkelerin alışveriş maksatlı turizm hareketi bölgemizi Türkiye’den ayrıştırdı. Alışverişle gelen nakit para ile rahatlamayı herkes hisseti. Ama piyasayı bir korku iklimi de sardı. Alışverişler ya böyle devam etmez ise diye. Tam da bu noktada bazı esnaf arkadaşların fırsatçılık yaparak değerinin üzerinde fiyatlama yapmaları müşterilerimizi korkutmaya başladı” dedi.

EDİRNE PAZARINDA STK’LARIN GÖREVİ

Edirne’de bütün sivil toplum kuruluşlarının bir araya gelerek Edirne pazarına sahip çıkması gerektiğini belirtti. İsmet Açıkgöz; “Trakya’da gözler Edirne’ye çevrilmişken komşu iller müşterilerimize daha sıcak davranarak ve fiyatlarını makul tutarak bir kısmını kendi işletmelerine çevirdiler. Bu bilgiye otel rezervasyonlarının iptali ve Çorlu Lüleburgaz’a kaydırmalarından görüyoruz. Müşterilerimiz, kendi aralarında kullandıkları iletişim kanallarını kullanarak makul fiyat bilgilerine çok hızlı bir biçimde ulaşabiliyor ve uygun pazara yönelebiliyorlar. Burada STK’LARIN otokontrol sistemi kurarak ayak alışkanlığı oluşturulmuş Edirne pazarını başkalarına kaptırmamamız gerekiyor” diye konuştu.

Açıkgöz, Mersin ve Adana örneği üzerinden birlik mesajı da verdi. “Adana’da İş dünyası zirve toplantımızda Adana ve Mersin arasındaki tatlı ama bir taraftan acımasız rekabete şahit olmuştuk. Mersin Adana’yı sollamaya hazırlanıyor. Yatırımları daha fazla çeken Mersin lider şehir olmaya hazırlanıyor. Bizimde çok fazla bir araya gelip geleceği konuşmamız gerekiyor” diye konuşan EDSİAD Yönetim Kurulu Başkanı İsmet Açıkgöz; “Şikâyet mekanizması ciddiyetle takip edilmeli. Bu yolla hem kaliteli ürün üretimi ve satışı sağlanabilir, hem de ticaretimiz gelecek için umut vaat edebilir. Müşteri ayağı başka kapıya alışırsa sonrasında iki katı performans gösterseniz de yeniden o müşteriyi kazanamayabilirsiniz” ifadelerini kullandı.

2023 YILINDA İŞ İNSANLARINI NE BEKLİYOR?

Yeni yıl 2023 için de beklentilerini ifade eden Açıkgöz; “2023 yılında olası pazarda daralma işletmeleri hızlı kaliteli olma yolunda becerilerini geliştireceği takım olarak çalışma duygusunun yerleşeceği bir yıl olacak. Bu yaklaşım şehirlerin rekabeti için de aynı olacak. Kamu yönetimi daha fazla piyasa ile ilgilenerek çözüm ortağı olmak, yeni strateji geliştirmek için ev ödevleri geliştirecekler” diyerek öngörülerini de paylaştı. Damla GÖÇ

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu