Üniversite öğrencisinden süs tavuğu girişimi

Havsa’da aile ekonomisine katkıda bulunmak ve üniversite masraflarını karşılamak amacıyla süs tavuğu yetiştiriciliğine başlayan 22 yaşındaki Simay Gün, taleplere yetişmekte güçlük çekiyor.

Süs tavuk yetiştiriciliğiyle 4 yıl önce kuzeni sayesinde tanışan üniversite öğrencisi 22 yaşındaki Simay Gün, bugün yurt içi ve yurt dışı talepleri karşılamakta güçlük çekiyor. Dünya çapında ilgi çeken değişik ırklara ait süs tavuklarının sayısını yumurtalardan elde ettiği civcivlerle artırma yoluna giden Simay Gün, 4 yılda 20 cins ve renkte 50’nin üzerinde süs tavuğuna sahip oldu.

Türkiye’nin değişik illerinden süs tavuğu bakıcılarının kendisine büyük destek olduğunu ve bu işi geliştirmesi yönünde teşvik ettiklerini dile getiren Gün; “İlk başlarda yabancı ırklara ait civcivleri büyüterek satmaya başladım. Elde ettiğim kazancı da aileme verdim. Baktım bu iş oluyor, parada kazanıyorum, süs tavuklarına merakım bir kat daha arttı. Yapmış olduğum işi genişletmeye başladım. Kümesteki kafes sayılarını arttırdım. Onlara küçük bir bebek gibi bakmaya başladım. Bir gün onlardan ayrı kalsam bana küserler. Gönüllerini almak için özel hazırladığım yemleri vererek tekrar mutlu olmalarını sağlarım” dedi.

“YUMURTA SATMIYORUM”

Alım satım yapmanın yanı sıra üretime önem veren Gün, süs tavuklarından elde ettiği yumurtalardan kuluçka makinesiyle civciv çıkartmaya da özen gösteriyor. Elinde halen değişik ülkelere ait süs tavukları bulunduğunu belirten Gün; “Dünyanın en ufak süs tavuğu olarak kabul edilen Malezya cinsi ‘Serama’ elimde mevcut. Aynı şekilde cinsler olarak Fizan, Cüce Cochin, Barbu Danver’s, Amrock, Wyandotte dev, Wyandotte Bantam, Porsalen Park Brahma, Modern Game, Habeş ve Zibrit ırkları da kümesimde bulunmakta. Yumurta satmıyorum. Bunları orijinal olarak çoğaltıyorum” diye konuştu.

Bu işi geliştirmeyi, yaşlı genç herkese yapmalarını tavsiye eden üniversite öğrencisi Gün, tavukların beslenmesine ve sağlığına çok önem verdiğini söyledi. Gün, bitkisel karışımlardan elde ettiği ürünle tavukların tedavisini yaptığını vurgulayarak; “Üretime büyük önem veriyorum. Bu nedenle kimyasal ilaçlardan uzak duruyorum. Sağlıklı tavuklardan elde ettiğim yumurtalardan civciv çıkma oranı da yüksek oluyor. İlaç masrafı da yok denecek kadar az oluyor” açıklamasını yaptı.

Ülkemize ait tavuk ırklarına da sahip çıkmak gerektiğine dikkat çeken Gün, kümesine en kısa sürede Osmanlı Sultan Tavuğunu da katacağını vurguladı. Haber Merkezi

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu