TÜ’de “TROY” konuşuldu

Trakya Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu ve Edirne Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) iş birliği ile Trakya Üniversitesi Balkan Kongre Merkezi’nde düzenlenen konferansta, TROY Temsilcisi Kayhan Akyıldız, dinleyicilere TROY hakkında bilgi verdi. Konferansa, Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Sadi Uzunoğlu, Havsa Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Ayhan Aytaç, Edirne Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Recep Zıpkınkurt, Trakya Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi Müdürü Prof. Dr. Ahmet Atakişi, Trakya Teknopark Genel Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Özgür Özdemir, Genel Sekreter Yardımcısı Ahmet Sezgin, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Konferansın açılışında konuşan Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, “Sadi Uzunoğlu Hocam, güncel bir konu ile bizi buraya toplayarak yine çok güzel bir etkinliğe imza atıyor. Türkiye’nin yeni ödeme sistemi TROY hakkında bilgi edinme fırsatı bulacağız. Programda emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi. Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu’nun ardından kürsüye gelen Kayhan Akyıldız, mensubu olduğu Bankalararası Kart Merkezi (BKM) hakkında bilgi vererek başladığı konuşmasında TROY’un Türkiye’nin ilk ve tek yerli ödeme sistemi olduğunu belirtti. Akyıldız, TROY’un ortaya çıkma sürecinden bahsederek şu ifadelere yer verdi: “Biz TROY’u çıkarmadan önce bu alanda sadece iki firma vardı. TROY olarak 2017 yılından bu yana bu alanda yer alıyoruz. TROY, katma değerini bu ülkeye kazandırıyor. Ülke ekonomisine katkı sağlıyor. TROY’un anlamı ise ‘Türkiye’nin Ödeme Yöntemi’.  TROY olarak bankacılıkta kullanılan tüm özelliklere sahibiz. TROY, Türkiye’de 2.4 milyon pos cihazı, 50 bin ATM ve 45 bin e-ticaret sitesinde geçerli. Aynı şekilde 190 ülkede 2 milyon ATM’de geçerli.”

“HER DÖRT KARTTAN BİRİ TROY OLARAK BASILIYOR.”

“TROY, 2,5 yılda 9,3 milyon kart sayısına ulaşarak büyük bir başarı yakaladı. Yani her dört karttan biri TROY olarak basıldı. TROY olarak yerliliğin gücüne inanıyoruz. Önemli bir amacımız da teknolojiyi en etkili şekilde kullanmak. Telefonları, tabletleri pos cihazı olarak kullanabilmek için çalışma yapıyoruz. Aynı şekilde giyilebilir teknolojik aletleri de kart yerine kullanabilmek için çalışmalar yapıyoruz.”

“EN AZ RAKİPLERİ KADAR GÜVENLİ”

“TROY kesinlikle güvenli bir sistem ile çalışıyor. Gerekli tüm testleri başarı ile geçtik. En az rakipleri kadar güvenli bir ödeme yöntemi. Türkiye’de 55 milyon temassız işlem yapılıyor. Yani her 10 işlemden biri temassız gerçekleştiriliyor. Türkiye’de 180 milyar liralık bir e-ticaret söz konusu” dedi. Kayhan Ayhan’ın verdiği konferansın ardından panelist olarak Ebru Güven ve Vedat Güvenin katıldığı “Sanal Paralar-Bitcoin” isimli panele geçildi.

SANAL PARALAR VE BİTCOİN PANELİ DÜZENLENDİ

Türkiye’nin yerli ödeme yöntemi olan TROY konferansının ardından Trakya Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu ile Edirne Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) ortaklığında “Sanal Paralar ve Bitcoin” adlı panel, Balkan Kongre Merkezi’nde düzenlendi. Panele Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Sadi Uzunoğlu, Havsa Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Ayhan Aytaç, Edirne Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Recep Zıpkınkurt, Trakya Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi Müdürü Prof. Dr. Ahmet Atakişi, Trakya Teknopark Genel Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Özgür Özdemir, Genel Sekreter Yardımcısı Ahmet Sezgin, akademisyenler ve öğrenciler katıldı. Panele başkanlık yapan Trakya Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Sadi Uzunoğlu, sanal para ve ödeme araçları hakkında bilgiler vererek yaptığı açılış konuşmasında, “Diyoruz ki para, ödeme aracı olarak kabul edilen her şeydir. Kilidi, ödeme aracı olarak kabul edersek bu da paradır. Para sadece madeni ve kâğıt paradan ibaret değildir. Aslında toplam para arzı içerisinde vadeli ve kağıt paraların payı yüzde 4’tür. Bu nedenle parayı bir ödeme sistemi ve aracı olarak düşünebiliriz. Eskiden çivi de kunduz kürkü de ödeme aracı yani para olarak kullanılmıştır. Kâğıt paralardan önce altın kullanılıyordu. Ödeme aracı olarak kabul edilen her şey para olarak tanımlanabilir. Bitcoin gibi sanal paralarda bu anlamda para olarak sayılabilir.“ dedi. Prof. Dr. Sadi Uzunoğlu’nun konuşmasının ardından ilk panelist olan Ebru Güven, online uygulama üzerinden salondaki katılımcıların aktif olarak dahil olduğu bir sunum gerçekleştirdi. İnternet üzerinden cep telefonu desteğiyle oynanan mobil oyun ile Ebru Güven, yarışmacılara sanal paralar ile ilgili sorular sordu ve soruları en kısa zamanda doğru yanıtlayan 3 kişiye Vedat Güven’in Erkin Şahinöz ile birlikte kaleme aldığı “Blokzincir, Kripto Paralar, Bitcoin-Satoshi Dünyayı Değiştiriyor” adlı kitabı hediye edildi. Ebru Güven konuşmasında Bitcoin ile ilgili de bilgi vererek “Bu sistem yeni icat edilmiş bir sistem değil. 2008 yılından bu yana kullanılmakta ama yakın zamanda herkes tarafından bilinir hale geldi. Bu sistem nakit transferinin kişiden kişiye yapılmasını sağlayacak bir sistem. Biz bu teknolojilerin daha ilk evrelerini yaşıyoruz.” diyerek kripto paraların gelecekte hayatımızda önemli bir yeri olacağını ifade etti. Ebru Güven’in ardından söz alan Dr. Vedat Güven “İlk para deyince aklımıza Lidyalılar geliyor. Lidyalılar MÖ 700’lerde sikkeyi kullanıyorlar. Yani para yerine geçen değeri kullanıyorlar. Para ödeme yerine geçen herhangi bir şey olabilir.

Tarihte kereste, çiviler, reçineli çubuklar, bazı yerlerde deniz kabukları para olarak kullanıldı. Paranın hem dayanıklı hem de taşınabilir olması lazım. Zaman içerisinde kıymetli madenleri görüyoruz. Bu kıymetli madenler arasından altın çok öne çıkıyor ve sonrasında banknotlar giriyor hayatımıza.” diyerek paranın kısaca tarihini anlatmasının ardından Satoshi Nakamoto’nun 9 sayfadan oluşan Bitcoin hakkındaki makalesinden bahsetti. Dr. Vedat Güven, Satoshi Nakamoto’nun “Bitcoin: Eşten-Eşe Elektronik Nakit Ödeme Sistemi” adlı makalesinin 2-3 senelik bir çalışma sonucunda 2008 tarihinde yayınladığını ve makalenin akademik makale olmayıp, Blockchain ve kripto para dünyasına adım atmak isteyenler için rehber niteliğinde bir makale olduğunu vurgulayarak Blockchain ve kripto para hakkında bilgiler verdi. Panel Prof. Dr. Sadi Uzunoğlu’nun panelistlere hediye takdim etmesi ve hatıra fotoğrafı çekimi ile son buldu. Haber Merkezi

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu