Trakya Bölgesi Edirne’de konuşuluyor

Makina Mühendisleri Odası Edirne Şubesi tarafından organize edilen ve üç gün boyunca sürecek olan Cumhuriyet’in 100. Yılında Trakya’da Sanayileşme ve Çevre Sempozyumu dün açılış konuşmaları ile başladı. Sempozyuma katılım sağlayan TMMOB Makine Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Yunus Yener, Trakya’nın önemli bir tarım bölgesi olduğunu ancak yaşanan ve yaşanabilecek değişimlerin tarım aleyhine, tarımda tahribat oluşturacak düzeyde olduğunu vurgulayarak, sempozyum boyunca çevresel etkileri, sanayileşmeyi ve kültürel mirasları konuşacaklarını belirtti. Belediye Başkanı Recep Gürkan ise, Edirne’de bacalı sanayi istemediklerini vurgulayarak, bu kararlılıkta kalacaklarını söyledi.

Edirne Belediyesi Atatürk Kültür Merkezi’nde Edirne Valiliği, Edirne Belediyesi, ETSO, Trakya Birlik’in katılımları ile TMMOB Makine Mühendisleri Odası Edirne Şubesi organizesi ile Cumhuriyet’in 100. Yılında Trakya’da Sanayileşme ve Çevre Sempozyumu dün itibariyle başladı. 9-10-11 Kasım tarihlerinde toplam üç gün sürecek olan sempozyumda, Trakya Bölgesi’nin sanayileşmesi, çevresel faktörleri, kentleşme, kültürel miras gibi konular görüşülecek.

Dün açılışı yapılan sempozyum saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla start aldı. Sempozyuma, Edirne Vali Yardımcısı Erdoğan Beypınar, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, TMMOB Makine Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Yunus Yener ve davetliler katılım sağladılar. Açılış konuşmasını gerçekleştiren TMMOB Edirne Şube Başkanı Ruhan Timur; “Rusya- Ukrayna savaşı tarımın önemini daha da belirgin hale getirmiştir. Edirne ve Kırklareli illerinde ekonomik krizlerin derinleşmesine bağlı olarak günlük sınır ticareti önemli bir hacme ulaşmıştır. Üzülerek söylüyorum ki 6 Şubat 2023 tarihinde yaşanan depremler ülkemiz için de göç eğilimini daha da güçlendirmiştir. Depremin tetiklediği İstanbul Depremi tartışmaları Trakya’ya hem sanayinin hem de nüfus göçünün artışı eğilimini daha da güçlendirmektedir. Çevresel sorunlara ek olarak küresel ısınma ve kuraklık, organik yaşamı tehdit eden gelişme olarak daha da belirgin hale gelmiştir. 5’inci sempozyum ek olarak bu konuların da kapsamındadır. Sempozyumda 2023 Cumhuriyetin 100’üncü yılı olması sebebiyle, Trakya’nın sosyoekonomik kültürel tarihsel birikimini ve öneminin vurgulanacağı konulara yer verilecektir” dedi.

“ÜRETİM, ÇEVRE, SU, KENTLEŞME, ENERJİ ALANLARINDA SORUN YUMAKLARI VARDIR”

Trakya’nın tarım bölgesi olduğunun altını çizen TMMOB Makine Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Yunus Yener ise konuşmalarında; “Ülkemiz genelinde olduğu gibi Trakya bölgesindeki sanayi, kent, yerleşim, konut politikaları sonucu tarım ve su kaynaklarının tahribi yaşanmıştır. Güncel durumlar irdelenmeyi beklemektedir. Bu durumları sempozyum kapsamında üç gün boyunca tartışacağız. Trakya ülkemizin önemli bir tarım bölgesidir ancak sanayide İstanbul’a bağlı olarak yaşadığı değişim tarım aleyhine tarımda tahribat oluşturacak düzeydedir. Bu durum ülkemizde kamucu planlamayı ve kamu denetimini dışlayan yanlış sanayi politikalarından kaynaklanmaktadır.  Üretim, çevre, su, kentleşme, enerji alanlarında sorun yumakları vardır. Serbest piyasa ekonomisi bu kargaşaya ilişkin üretmek dışında yaklaşımda bulunmuyor. Üretimde de uzun vadeli plan doğrusuna değil kısa vadeli çıkarlar doğrusuna daha yakın konumda. Sanayi ile tarımı ve çevreyi ülke ekonomisi ve gelişimi açısından bir bütün olarak değerlendirmek lazım. Sanayi yatırımlarındaki azalmaya, benzer bir çizginin tarımsal alanda ülkemize dayatıldığını öngörüyoruz” ifadelerini kullandı.

“EDİRNE’DE SANAYİYİ ÖZELLİKLE BACALI SANAYİ İSTEMİYORUZ”

Açılışa katılarak konuşma yapan Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan ise şehirde bacalı sanayi istemediklerini vurguladı. Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan; “2004 yılında onaylanan ve yürürlüğe giren Trakya Çevre Düzeni Planı’nı hazırlayan dönemin rektörü Osman İnci’ye, dönemin bakanlarına, bürokratlarına Edirne olarak minnettarız. Bugün Edirne’de sanayinin yıkıcı etkisinden göreceli de olsa korunabilmişsek o plan sayesindedir. Eğer o plan olmasaydı biz de Çorlu, Ergene, Lüleburgaz gibi olacaktık. Edirne’de nasıl değerlendirilse değerlendirilsin biz hala 2004’te Trakya Çevre Düzeli Planı’nı fiili olarak uygulamaya devam ediyoruz. Biz Edirne’de sanayiyi özellikle bacalı sanayi istemiyoruz. Bugüne kadar bu noktada kararlılıkla durduk, durmaya devam edeceğiz. Çevre felaketi sadece sanayileşmeyle değil, birçok etken ve faktörlerle de ilintilidir. Ama sanayinin en dominant etken olduğunu hepimiz çok iyi biliyoruz. Bir siyasetçi olarak zaman zaman; ‘istihdam mı, üretim mi, sanayi mi çevre mi?” ikilimde kalıyoruz. Peki, bunların hepsini bir arada yapmak mümkün mü? Bunun cevabını işin uzmanı, akademisyenler karar verecektir” diye konuştu.

Açılış konuşmalarının ardından Prof. Dr. Ahmet Yaraş, Cumhuriyet’in 100’üncü yılında Trakya’nın Kültürel Mirasına dair kısa genel değerlendirmeler ve öneriler sunumunu gerçekleştirdi. Damla GÖÇ AKYÜZ

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu