Suiçmez’den rapor eleştirisi

Edirne İl Genel Meclisinin AK Parti Grubu Başkanı ve Edirne Süt Üreticileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Suiçmez, 70 ila 80 bin dekar ayçiçeği tarlası arasında meydana gelen “Köse Hastalığı” ile ilgili Tarım ve Orman İl Müdürlüğü yetkililerine sorular yöneltti. Suiçmez, tarlalarda meydana gelen köse hastalığıyla ilgili bir zarar tespiti raporunun olmadığını, müdürlük yetkililerinin konu ile alakalı bir çalışma yapmaması yönünde iddialarda bulunup, bir takım eleştirilerde bulundu. Suiçmez, Köse Hastalığı nedeniyle Edirne Merkez, Süloğlu, Lalapaşa ve Havsa ilçelerine bağlı köylerde üreticilerin büyük miktarlarda zarara uğradığını söyledi.

“HİÇ BİR ARAŞTIRMA YAPILMAMIŞ”

Suiçmez üyesi olduğu Tarım ve Hayvancılık Komisyonunun 2019’un Temmuz ayında bir rapor hazırladıklarını, konu hakkında komisyon üyelerine hiçbir çalışma yapılmadığı yönünde yanıt aldıklarını hatırlattı. Komisyon raporunda yer alan ifadeleri hatırlatan Suiçmez; “ilimizde bulunan Tarım İl Müdürlüklerimiz ve İlçe Müdürlüklerimizin köse hastalığından dolayı zarar gören araziler hakkında bir saha çalışması olmadığından her hangi bir verinin bulunmadığı tespit edilmiştir” dedi. Suiçmez konu hakkındaki gelişmeleri gazetecilerle paylaştı. Suiçmez; “İl Genel Meclisi’nde Tarım ve Orman İl Müdürümüz Atilla Bayezit’in yaptığı sunumdaki bilgiler bakanlığımızın sitesinden her zaman ulaşabileceği veriler. Hükümetimiz her alanda ciddi destekler veriyor. Mart-Nisan’da ayçiçeği ekimi başlıyor. Bu yıl ayçiçeğinde köse hastalığı yaşandı. Ben de ayçiçeği üretimi yapıyorum. İki üç ay önce Tarım ve Hayvancılık Komisyonu’na araştırma önergesi verdik ve rapor hazırladık. Haziran ya da Temmuz ayında sanıyorum bu kayıtlarda da mevcut, o raporu da basınımıza takdim edeceğim. Tarım ve Hayvancılık Komisyonu’nda da üyeyim. Komisyonun konu hakkında yaptığı araştırmalarda da köse hastalığından üreticinin ne kadar etkilendiğini sorduk. O gün için verilen araştırma önergesi doğrultusunda Tarım İl Müdürlüğünden bu konuyla ilgili sağlıklı bilgi verilmedi. Bu da raporda tespiti sabittir. Hatta hiç bir araştırma yapılmamış. Ziraat Odası Başkanımız da bize bazı bilgiler verdi ve verdiği bilgiler de kendi imkânlarıyla bulduğu bilgiler. Tahmini bir şey çıkardık. Geçen gün il müdürümüz Bayazıt sunum yaptığı gün mecliste kendisine ‘Bu küçümsenecek bir olay değil. Resmi bir şey yok ama tespitlere göre 70-80 bin dekar alandan bahsediyoruz. Üretici mağdur olmuştur. Böyle bir zarar tespiti raporunuz var mı?’ diye ısrarla sordum. Israrla konuyu müdürümüz farklı yere çekip, ‘Çiftçimiz bilinçsiz ekti, erken ekti hava şartları’ dedi. Üretici bilinçlidir, bilinçsizdir. Bilinçsiz ise eğitimi verecek olan da tarım il müdürlüğüdür. Bu konulara hiç girmiyorum. Her ne kadar yanlış ekim olsa da hasar tespiti, zarar tespiti imzalı bir rapor var mı elinizde?’ diye sordum. ‘Var’ olduğunu söyledi ve bu meclis kayıtlarında da var”

“BİLGİ VERİLMEDİ”

“Ancak iki ay önce gittiğimizde böyle bir rapor olmadığını biliyorum. Daha önceki Araştırma Komisyonunda raporumuz var. Bu tür olaylar şifai bilgilerle olmaz. Tarımın şehri Edirne’de üreticimiz ciddi zarar görmüş. İstediğimiz A köyünde B köyünde arkadaşlarımız gidip il ilçe müdürlüklerinden zarar olduğu tespit edildi tutanakla imzalı rapor var mı yok mu? Elimizde veri olmalı. Zararın olduğuna dair rapor var dedi tekrar isteyeceğiz. Üreticinin beklediği rapor. İl-ilçe müdürlüklerinden arkadaşlar alana çıkıp ‘A köyünde şu kadar alan bozuldu, tarafımızdan tespit yapıldı’ diye yazılı imzalı bir rapor olmasını üreticiler bekliyordu. Sene bitti yapılacak bir şey yok. Haziran-Temmuz raporunda da var aynı soruyu o zamanda sorduk. Tarım İl Müdürlüğünde böyle bir veri çalışması olmadığına dair bilgi verilmedi” ifadelerini kullandı. Suiçmez açıklamalarının ardından Tarım ve Hayvancılık Komisyonunun 2019’un Temmuz ayındaki konu hakkındaki hazırladıkları raporunu gazetecilerle sundu. Bekir TÜCCAR

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu