Soykırımda yitirilenler Meriç Nehri’nde anıldı

Nazi Almanya’sında Auschwitz toplama kampında 2 Ağustos 1944 yılında öldürülen yaklaşık 3 Roman vatandaşı için, Meriç Nehri kenarında anma töreni düzenlenerek, Meriç Nehri’ne çiçek bırakıldı.

Edirne’de, 2 Ağustos 1944 yılında Nazi Almanya’sında Auschwitz kampında öldürülen yaklaşık 3 bin Roman vatandaşı için anma töreni düzenlendi. Anma törenine Trakya Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Hamdi Zafer, Edirne Kent Konseyi Başkanı Nihat Çolak, yönetim kurulu üyeleri, Kent Konseyi Roman Çalışma Grubu Başkanı Turan Şallı, üyeler ve Roman vatandaşlar katıldı. Anma programında açıklamalarda bulunan Edirne Kent Konseyi Başkanı Nihat Çolak; “Kardeşçe yaşamak varken, insanları tek tipleştirmek, faşist bir zihniyetle tek tip bir ırk yapmak niyetiyle, insanlar sadece Roman oldukları için 2 Ağustos 1944’te katledildiler. Bugün Roman toplumunun bu soykırım acını onlarla paylaşıyor, orada hayatını kaybedenleri de saygıyla anıyoruz” dedi.

Trakya Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Hamdi Zafer yaptığı konuşmada, Trakya Üniversitesi olarak bu acıların bir daha yaşanmaması adına bilimsel ve kültürel çalışmaları sürdürdüklerini kaydetti; “Yüzyıllardır birlikte yaşadığımız kardeşlerimiz ne Osmanlı döneminde ne de cumhuriyet tarihi boyunca en ufak bir sorun yaşamadan kardeşçe yaşamış ve eşit haklara sahip olmuşlardır. Fakat Nazi Almanya’sının hüküm sürdüğü kısa dönemde, binlerce romanın hayatını kaybettiğini maalesef biliyoruz. Bu acıların bir daha yaşanmaması için, Trakya Üniversitesi olarak bilimsel ve kültürel çalışmalarımızı sürdürüyoruz.” şeklinde konuştu.

‘1 MİLYON ROMANDAN 200 BİN İLA 500 BİNİ HAYATINI KAYBETTİ’

2’nci Dünya Savaşı’nda 200-500 bin arası romanın hayatını kaybettiğinin altını çizen Edirne Kent Konseyi Roman Çalışma Grubu Başkanı Turan Şallı; “Bugün pek konuşulmasa da Avrupa coğrafyasında varlık gösteren tarihsel adıyla Çingeneler her dönemde toplumsal ayrıştırma, şiddet, zulüm farkı tarihlerde ölüm cezalarına, soykırıma maruz kalmışlardır. Günümüzde de halen Avrupa’nın çoğu ülkesinde toplumsal ayrımcılığın izlerini görmekteyiz. Romanların kaderi de Yahudilerinkine çok benziyordu. Holokost sırasında öldürülen Roman sayısı halen tam olarak belirlenememiştir. 2. Dünya Savaşından Önce Avrupa’da yaşayan bir milyon Romandan 200.000 ila 500.000’inin hayatlarını kaybettiği tahmin edilmektedir. Diyoruz ki; yeryüzünde hiçbir etnik kimlik, dininden, dilinden, yaşam kültüründen dolayı insanlık suçuna maruz kalması. Günün anısı olarak başta Romanlar olmak üzere soykırımlarda yaşamlarını kaybeden insanlarımızı saygıyla anıyoruz” diye konuştu. Konuşmaların ardından, tören katılımcıları tarafından Meriç Nehri’ne, toplama kamplarında hayatını kaybeden Roman vatandaşları amacıyla çiçek bırakıldı. Adem Batuhan SEVER

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu