“Sorun barajda değil sınav siteminin kendisindedir”

Eğitim-İş Edirne Şubesi yaptığı yazılı açıklamada, geçtiğimiz günlerde Yükseköğretim Kurulu tarafından alınan Temel Yeterlilik Testi’nden baraj puanının kaldırılması ve 135 dakika olan TYT sınav süresinin 165 dakikaya uzatılmasına tepki gösterdi. Açıklamada; “ÖSYM eliyle yapılan bu hamlenin adı umut tacirliğidir, üniversite kavramını liseleştirmektir, gençlerin ve dolayısıyla ülkenin geleceğini seçim yatırımı yapmaktır” ifadelerine yer verildi.

“SON TYT’DE 23 BİN 695 ÖĞRENCİ SIFIR ÇEKTİ”

Üniversiteye giriş sınavlarından biri olan TYT sınavının 150 puan ve sayısal, sözel, eşit ağırlık ve dil puan türleri için 180 olan puan barajı Yükseköğrenim Kurumu tarafından alınan karar doğrultusunda artık uygulanmayacak. Ayrıca Yükseköğrenim Kurumu’nca yapılan açıklamada, 135 dakika olan TYT sınav türünün süresinin de 165 dakikaya uzatıldığı belirtildi. Konuyla ilgili açıklama yaparak alınan kararlara tepki gösteren Eğitim-İş Edirne Şubesi, “Sorun barajda değil eğitim ve sınav siteminin kendisindedir. Ambalajı ne kadar değiştirirseniz değiştirin, her yıl biraz daha katlanarak artan başarısızlığı kapatacak kadar sihirli bir makyaj yoktur. 2020 yılına göre 2021 yılında 160 bin daha fazla öğrenci ile gerçekleştirilen TYT oturumunda 1 milyona yakın öğrenci barajı geçememiştir. 2020 yılında TYT oturumu için sayıları 1 milyon 745 bin olan barajı geçen öğrenciler 2021’de 1 milyon 627 bin olarak kayıtlara geçmiştir. Son TYT’de 23 bin 695 öğrenci sıfır çekmiştir. 2021 TYT’de öğrencilerin kendi ana dilleri olan Türkçedeki net ortalaması 40 soruda 18’de, tüm sayısal derslerin belkemiği olan matematikteki net ortalaması 40 soruda 5’de kalmıştır. Bu tabloya bakıp, öğrencilerin bu eğitim sisteminde kendi anadillerini bile doğru öğrenemediği, bu sistemde verilen eğitimle matematiksel yani mantıksal düşünmekten uzak olduğu sonucunu çıkarmak yerine barajı kaldırmak, motoru bozulan bir aracın içine binip gidiyor gibi yapmaktan farksızdır” ifadelerini kullandı.

‘ÜNİVERSİTELER LİSELEŞTİRİLİYOR’

Genç işsizliğe de vurgu yapan Eğitim-İş; “Genç işsizlikteki diplomalı işsizlik had safhadayken gençler artık bu ülkede gelecek düşleyemez hale gelmişken, buna çözüm bulmak yerine üniversitelerin liseleştirilmenin adı hayali ihracattır” açıklamasını yaptı. Haber Merkezi

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu