Sinek kovucu spreylere dikkat

Eczacı Şükrü Ciravoğlu, yaz aylarının gelmesi ile birlikte vatandaşların sinek kovucu spreylere yönelik yoğun taleplerini değerlendirdi. Ciravoğlu, Edirne’de yerleşim yerlerine yakın alanlarda çeltik tarlaları ve durgun suların bulunmasından dolayı bu kadar fazla sinek olduğunu belirtirken, sinek kovucu spreylerin yoğun kullanımında oluşabilecek zararlar hakkında açıklamalarda bulundu.

Sıcak yaz aylarının gelişi ile birlikte, sivrisinek popülasyonunda yaşanan artıştan dolayı vatandaşlar da sinek kovucu spreyleri yoğun bir şekilde tercih etmeye başladı. Satış noktalarında spreylerin tükenmesi ile ilgili açıklamalarda bulunan Eczacı Şükrü Ciravoğlu, Edirne’de yerleşim yerine yakın bölgelerde bulunan çeltik tarlaları ve durağan suların bulunması sebebiyle sivrisinek yoğunluğu yaşandığını belirtirken, bu suların kış aylarından başlayarak ilaçlanması gerektiğini kaydetti. Ciravoğlu; “Sinek kovucu spreylerde fiyat artışı sebebi, tahmin ediyorum onların temin ettikleri ham maddeler ve ambalaj malzemelerinin de fiyatları arttığı için, oralarda da sıkıntı yaşanıyor olabilir. Yani bir fiyat artışı karmaşası var. Bir de sezonu geldiği için tüketim fazla, zaten her sene böyle zor yetişir. Bulgarlar çok fazla satın almıyor. Edirne’de sivrisinekteki en büyük etken çeltik tarlaları. Şehrin hemen hemen içerisinde diyebileceğimiz alanlarda bile çeltik tarlaları ve durgun sular var. Buraların, ocak, şubat aylarında başlayıp, etkin bir şekilde ilaçlanması gerekiyor. Ancak ne kadar ilaçlarsanız ilaçlayın, sonuçta bu sulak alan ortada durduğu müddetçe Edirne’de sivrisinek her zaman fazla olacak” dedi.

‘FAZLA KULLANIMDA BEYİN HASARI VE HAFIZA İLE İLGİLİ SORUNLAR YARATABİLİR’

Ciravoğlu, sinek kovucu spreyleri kullanırken solunum yollarını korumak gerektiğinin altını çizerken, fazla kullanımda beyin hasarı ve hafıza kaybı olabileceği konusunda vatandaşları uyardı. Ciravoğlu; “Sonuçta kimyasal madde, yani vücuda temasından ziyade, ağız yoluyla içeri bulaşması önemli. Ciltten de geçer ama solunum ve sindirim yoluyla daha çok geçer. Ağzı ve burnu daha çok korumak gerekir. Vücuda fazla alındığında alerji yapabilir. Çok uzun süreli ve fazla alındığında beyin hasarları oluşturabilir. Hafıza ile ilgili bazı sorunlar yaratabilir. Dikkatli olmak gerekir” şeklinde konuştu. Damla GÖÇ

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu