‘Sevinçte de hüzünde de helva yiyoruz’

Türk Mutfağı Haftası kapsamında Edirne Olgunlaşma Enstitüsü’nde Osmanlı helvaları tanıtıldı. Helva tanıtım ve sunumuna katılan Edirne İl Kültür Turizm Müdürü Kemal Soytürk, Rumeli’nin gastronomi zenginliğini hem ülkeye hem de dünyaya tanıtmak istediklerini söyledi. Olgunlaşma enstitüsü Müdürü Hakan Çiçek ise, helvanın Türk mutfağındaki yerine değinerek; “Türk mutfağının en önemli tatlısı olan helvaları tanıtmak istedik. Çünkü geçmişten günümüze kadar gerek hüzünde gerekse sevinçte Türk insanının en önemli yiyeceği helvalardı” dedi.

Bu yıl 2’ncisi düzenlenen Türk Mutfağı Haftası kapsamında Edirne Olgunlaşma Enstitüsü’nde Osmanlı helvaları tanıtıldı. Toplam 4 çeşit helvanın tanıtımının yapıldığı enstitüde gelen ziyaretçilere helva dağıtımı gerçekleştirildi. Sunumların ardından açıklamalarda bulunan katılan Edirne İl Kültür Turizm Müdürü Kemal Soytürk, Rumeli’nin gastronomi zenginliğini hem ülkeye hem de dünyaya tanıtmak istediklerini belirterek, esnaf lokantalarına ve restoranlara bu ürünlerin menülere girmesini arzu ettiklerini ifade etti. Soytürk; “Etkinliklerimiz Edirne Valiliği, İl Kültür Turizm Müdürlüğü koordinasyonunda devam ediyor. Bugün Deveci Han’da Edirne Olgunlaşma Enstitüsü’nün şefleriyle birlikte Osmanlı saray mutfağından dört farklı helvayı yaptılar. Biz de tadına bakacağız. Tabii gastronomik zenginliğimiz bölgemizin, coğrafyamızın, Balkanların, Rumeli’nin gastronomi zenginliğini hem ülkemize hem de tüm dünyaya tanıtmak istiyoruz. Özellikle dün de ifade ettik, şeflerle birlikte yapmış olduğumuz saray mutfağından hem zırvada hem tavuk mahsuslarda esnaf lokantalarımıza, restoranlarımıza bu ürünlerin menülere girmesini arzu ediyoruz. Tencereye baktığın zaman aslında bir coğrafyayı görebiliyorsunuz bize bu unsurlar Emine Erdoğan hanımefendinin başlattığı Türk mutfağı haftasında bölgemizin coğrafi bu zenginliğini gastronomiye yansıyan bu zenginliğini tanıtmak için tüm paydaşlarımızla devam ediyoruz. Lezzetler bizi bekliyor. Afiyet olsun. Edirne olgunlaşma enstitüsüne, yöneticilerine de teşekkür ediyoruz, şeflerimizi eline sağlık. Hafta boyunca etkinliğimiz devam ediyor. Derdimiz gastronomi zenginliğimizi hem ülkemize hem dünyaya tanıtmak. Teşekkür ediyoruz” şeklinde konuştu.

“TÜRK MUTFAĞININ EN ÖNEMLİ TATLISI HELVADIR”

Olgunlaşma enstitüsü Müdürü Hakan Çiçek ise Türk insanının en önemli yiyeceklerinden birinin helvalar olduğunu söyledi Çiçek; “Biz olgunlaşma enstitüsü olarak Cumhurbaşkanımızın eşi Sayın Emine Erdoğan hanımefendinin başlatmış olduğu bir Türk mutfağı haftası var. Ve ilimizde de Türk mutfağı haftası etkinliği kültür müdürlüğümüz tarafından organize ediliyor. Bizler de Türk mutfağını tanıtmak için üzerimize düşen vazife olarak Osmanlı mutfağının aynı zamanda Türk mutfağının en önemli tatlısı olan helvaları tanıtmak istedik. Çünkü geçmişten günümüze kadar gerek hüzünde gerekse sevinçte Türk insanının en önemli yiyeceği helvalar idi hatta Edirne’de helva sohbetleri de gerçekleştiriliyordu belli bir döneme kadar. Fakat günümüzde artık eskisi kadar helva gerek tatlısı gerekse sohbetler unutuldu diyebiliriz. Bizim amacımız Türk mutfağının en önemli tatlısı helvadır hem bunu hatırlatmak istiyoruz hem de yeni nesile gençlerimize helva tatlısını tanıtmak istiyoruz. Böyle bir organizasyonu gerçekleştirdik. Hayırlı olmasını diliyorum” ifadelerini kullandı.

“SEÇTİĞİMİZ HELVALARIN HEPSİ FATİH DEVRİNDE YAPILMIŞ OLAN HELVALAR”

Olgunlaşma Enstitüsü Yiyecek ve İçecek Atölyesinin Usta Öğreticisi olan Ayça Tunca da seçilen helvaların hepsinin Fatih devrinde yapılmış olan helvalar olduğunu vurguladı. Tunca; “Bugün 4 çeşit helva hazırladık. Seçtiğimiz helvaların hepsi Fatih devrinde yapılmış olan helvalar. İlk helvamız safranlı helva Fatih ve saraydaki çevresi için hazırlanan bir helva. Bir de memnuniye helvamız var. Rivayete göre İsmini Harun Reşit’in oğlu Memnun’dan aldığı söyleniyor. Fatih devrinde içinde didiklenmiş tavuk ile servis edilir şeklinde de ifadeler var. Biz bugün içinde didiklenmiş tavuk kullanmadık. Ayrıca Gelibolulu Ali’nin sur namesinde de 1582 şenliklerinde servis edildiği söylenir. Diğer helvamız Helva-i Sabuni bu da helva sohbetlerinde halk tarafından genellikle yapılması tercih edilen helvadır. Bir diğeri de günümüzdeki adıyla Un Helvası. Bu da Edirne Mevlevi dergahının postnişi Ali Eşref dedenin yemek listesinde yer alıyor” ifadelerine yer verdi. Damla GÖÇ

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu