‘Pos komisyonları hem vatandaşı hem esnafı mağdur ediyor’

Edirne Tatlıcı Büfeci Kebap ve Lokantacılar Esnaf Odası Başkanı Harun Özen, son zamanlarda Merkez Bankası’nın faizlerini yükseltmesi ile birlikte, bankalar tarafından POS komisyon oranlarının kabul edilemez bir seviyeye geldiğini belirtti. Bunu bir fırsatçılık olarak değerlendirdiklerini belirten Özen, “Değişken piyasa koşulları altında günlük sattığını yerine koyamaz duruma gelen esnafımız, POS kesintileri yüzünden kredi kartı ile yapılan ödemeleri kabul edemez duruma gelmiştir. Nakit sıkıntısı yaşayan vatandaşla karşı karşıya kalmaktadır. Tek başına kredi kartı bir işe yaramaz, tek taraflı kazanç da olmaz” dedi.

POS komisyon oranlarının kabul edilemez bir seviyeye geldiğini söyleyen Edirne Tatlıcı Büfeci Kebap ve Lokantacılar Esnaf Odası Başkanı Harun Özen; “Bankalar esnafın üzerindeki POS komisyon bedeli yükünü kaldırması gerekiyor. Orta vadeli enflasyonla mücadele politikasıyla birlikte enflasyonun düşmesi için alınan tedbirler kapsamında kâr marjında ödün veren esnafımız, bankaların iş yerleri için uyguladığı satış bedeli üzerinden POS komisyon oranları esnafımızı sıkıntıya düşürecek oranda artmıştır. Değişken piyasa koşulları altında günlük sattığını yerine koyamaz duruma gelen esnafımız, POS kesintileri yüzünden kredi kartı ile yapılan ödemeleri kabul edemez duruma gelmiştir. Nakit sıkıntısı yaşayan vatandaşla karşı karşıya kalmaktadır. Tek başına kredi kartı bir işe yaramaz, tek taraflı kazanç da olmaz. Bankaların tek taraflı kazanç anlayışı ortadan kalkmalı, esnafımız ve bankalar karşılıklı kazanma anlayışı doğrultusunda enflasyonla mücadelede esnafın yükünü ve vatandaşın alım gücünü daha makul seviyeye getirebilmek için bankaların POS komisyonlarını kaldırılmalı” diye konuştu.

BASKAN FOT | Edirne Ahval Gazetesi
‘Pos komisyonları hem vatandaşı hem esnafı mağdur ediyor’ | Edirne Ahval Gazetesi

“POS KOMİSYON ORANLARINI KALDIRILMALI”

Emekli, işçi ve memur maaş ödemelerinde bir gecelik repo karşılığında bankaların promosyon verdiğini söyleyen Özen , “Esnafımız sattığı ürünlerinin yerine yenisini koyamaz duruma gelmiş, bankalar kısa vadede en az bir gün sonra ödemeler için yüksek oranda komisyon kesmektedir. Komisyon farkını ise esnafımız müşterisine yansıtmak zorunda kalıp fiyat tarife farkı oluşturduğu gibi vatandaşın alım gücünün azalması üzerine iş yapamaz hale gelmiştir. Bu durumda karşılıklı kazanç politikasının benimsenerek bankaların POS komisyon oranlarını kaldırarak esnafın yanında yer almalıdır” şeklinde konuştu.

“POS KOMİSYON ORANLARININ YÜKSELTİLMESİ ENFLASYONU OLUMSUZ YÖNDE ETKİLİYOR”

Bankaların yüksek komisyon oranları ve 45 gün gibi uzun vadede geri ödemelerinde enflasyonu da tetiklediğini dikkat çeken Başkan Harun Özen, şu görüşlere yer verdi: “Esnafımız her geçen gün artan girdi maliyetleri karşısında kâr marjından ödün vererek ayakta kalma mücadelesinde zor ayakta kalıyor. Hali hazırda kullanılan POS cihazlarının bakım, onarım ve kurulum gibi maliyetleri var. Ancak günümüzde tüm esnafın kullanması zorunlu hale gelen yeni nesil yazarkasa POS cihazları esnafın kendi malı olduğu halde, bankalar hiçbir hizmeti olmadığı halde aylık POS hizmet ve işletim ücreti kesmektedir. Bu uygulamanın da dikkate alınarak, Pos komisyon oranlarının kaldırılması gerekmektedir. POS komisyon oranlarının bu denli yükseltilmesi tüm iş yerlerine, maliyetlere ve giderlere yansıyarak enflasyonu olumsuz yönde etkilemektedir. Günümüzde çağa ayak uydurabilmek, esnaf ile vatandaş arasında rahatça alışveriş yapabilmesi ve piyasanın canlanması için yasal bir düzenleme ile bankaların iş yerlerine uyguladığı POS komisyon oranları kaldırılmalıdır.”

Esnafın bankalardan kredi kullanamamasının da bir çelişki olduğunu ifade eden Özen; “Esnafımızın işletmelerinin Pos cihazları olmasa banka kartlarının bir anlamı olmayacağını belirterek bu doğrultuda enflasyonla mücadele için bankaların POS işletim ve komisyon oranları için yasal düzenlemelerin yapılmasının şart olmuştur” açıklamasını yaptı. Haber Merkezi

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu