Milletvekili Yayman duyurdu:

Dijital telif yasası geliyor!

Türk İnternet Medya Birliği Yönetim Kurulu toplantısı bugün gerçekleştirildi. Toplantıya konuk olan AK Parti Hatay Milletvekili ve TBMM Dijital Mecralar Komisyonu Başkanı Hüseyin Yayman, çıkarılan dezenformasyon yasasının tüm eleştirilere rağmen bireyi koruyan bir yasa olduğunun kanıtlandığını söyledi. Aynı zamanda mesleği gazetecilik olan Yayman ayrıca, dijital telif yasası hakkında çalışmalara devam ettiklerini söyleyerek, söz konusu dijital telif yasasının bir an önce hayata geçirilmesi gerektiğini vurguladı.

TİMBİR Yönetim Kurulu toplantısında konuşma gerçekleştiren TİMBİR Genel Başkanı Dr. Süleyman Basa, TİMBİR’in kuruluş tarihi ve amaçlarından bahsetti. Basa; “20 Mart 2023 tarihinde Sayın Cumhurbaşkanımızın onayı ile kurulan Türkiye’nin 53’üncü birliğiyiz. TİMBİR uluslararası birlik kapsamında kuruldu. Hem Türkiye’den hem de 25’e yakın ülkeden temsilcilerimiz var. Türkiye’de 81 ilde temsilcisi olan belki de tek sivil toplum örgütüyüz. TİMBİR’i 81 il ve 100 temsilci ile kurduk. Bizim amacımız öncelikle Türkiye’nin haklarını, hukukunu, hem Türkiye’de hem de dünyanın her yerinde savunabilmektir. Bu anlamda da Türkler olarak güçlü ses çıkararak birlik olarak sesimizi duyurmak zorundayız. Çağımız birliktelik çağıdır. Biz de buna inanan değerli dostlarımızla yola çıktık. 100 kurucumuz, 25 kişilik de yönetim kurulumuz mevcut. Türkiye’nin her bölgesinden yönetim kurulu üyesi almaya özen gösterdik” dedi.

AK Parti Hatay Milletvekili ve TBMM Dijital Mecralar Komisyonu Başkanı Hüseyin Yayman, kendi mesleği de olan gazetecilik hakkında açıklamalarda bulundu. Artık dijital çağda olduğumuzu bildiren Yayman; “Eğitim gazetecilik iletişim ekonomi değil topyekûn hayat dijitalleşmiştir ve dijitalleşmeye de devam edecektir.  Yeni bir algoritma var. Gerçekten bütün dünyada artık iletişim paradigması değişti bunu görüyoruz. Türkiye’de de dezenformasyon kanunu çıktı. Bu kanuna itiraz eden bazı sivil toplum kuruluşları vs oldu. Ama son tahlilde bir yıllık pratiğe bakıldığında bu korkulduğu gibi sansürün, yasaklamanın olmadığı, bireyi korumaya çalışan, kamu düzenini sağlamaya çalışan bir kanun olduğu görüldü” diye konuştu.

“DİJİTAL TELİF YASASI BİRAN ÖNCE UYGULANMALI”

Dijital telif yasası üzerinde çalıştıklarını ve bu yasanın biran önce uygulanması gerektiğini açıklayan Yayman; “Bizim önümüzde dijital telif yasası talebi var. Haberin telif konusu olması Avrupa Birliği’nce de kabul edildi. Bizim tavrımız açık ve nettir. Biz Brüksel’de hangi kanun varsa Berlin’de hani kanun var dijital telif kanunu olarak Türkiye’de de aynısının olmasını istiyoruz. Ve muhakkak acilen bu konunun masaya yatırılıp ele alınması, haberi üreten ile haberi yayanların aynı masa etrafında oturup bu telifi değerlendirmesi gerekiyor. Gelin masaya oturalım ve nasıl ki Avrupa’da, ABD’de haberlere telif ödeniyorsa Türkiye’de de telif ödenmesi konusu çok önemlidir. Medeniyet ileriye gidecekse telifin ödenmesi gerekir. Bir taraftan haberi üretmek için kaynak arayan personel istihdam eden bir insan kaynağı istihdam eden bir kurum ile bu haberi alıp kendi haberiymiş gibi bütün herkese servis eden ve aldığı etkileşime bağlı olarak bu defa haberi üretenden daha fazla reklam geliri alan kuruluşlarla ilgili bizim yeni bir düzenleme yapmamız lazım” ifadelerine yer verdi. Damla GÖÇ AKYÜZ

WhatsApp Image 2024 01 26 at 10.00.26 | Edirne Ahval Gazetesi
Milletvekili Yayman duyurdu: | Edirne Ahval Gazetesi

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu