Mahkemeden tesise iptal kararı

Edirne’nin Lalapaşa ilçesine bağlı Vaysal Köyü ve birkaç köyü daha olumsuz etkileyen, kalker ocağı ve kırma eleme tesisinin genişletilmesine yönelik, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın ÇED Olumlu kararına, Edirne İdare Mahkemesi tarafından iptal kararı çıktı. Dava avukatı Bülent Kaçar yetkililere seslenerek, ocağın tamamen kapatılmasını ve mahkeme kararının derhal uygulanmasını beklediklerini dile getirdi.

Geçtiğimiz günlerde Edirne İdare Mahkemesi’nde davası görülen, Edirne’nin Lalapaşa ilçesine bağlı Vaysal Köyü’nün yakınında bulunan kalker ocağı ve kırma eleme tesisinin kapasite artışını ön gören, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın “Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Olumlu” kararının, mahkeme tarafından iptaline hükmedilmesinin ardından, köylülerin adına konuşan Avukat Bülent Kaçar, köylülerin geçim kaynağı olan hayvancılık ve tarıma büyük zarar veren tesisin genişlemesine engel niteliğinde olan dava sonucunu açıkladı. Kaçar, tesisin tamamen kapatılmasını istediklerini ve tesisin doğaya zararlı olduğunun kanıtlandığını belirterek, yetkililere mahkeme kararını uygulamaları yönünde çağrıda bulundu. Kaçar; “Davalı Bakanlık yetkililerine sesleniyoruz; gecikmeksizin yargı kararını uygulayın ve çok zararlı olduğu ortaya çıkan bu kalker ocağını derhal kapatın. Doğaya ve dört köye her gün yapılan bu işkenceyi durdurun. Kapasite artışı yapılan ocağın ve tesisin varolan tüm faaliyetlerinin bilime, hukuka ve mevzuata aykırı olduğu, altı ayrı bilimsel disiplinden uzman ve akademisyenlerin ayrıntılı bilirkişi raporuyla ve Edirne İdare Mahkemesi’nin gerekçeli iptal kararı ile sabittir. Var olan Kırma Eleme Tesisinin ÇED dosyasındaki taahhütlere aykırı olarak, açıkta faaliyet gösterdiğini, hiçbir önlem alınmadan, tesisin çok kirletici şekilde çevreye zarar verdiği keşif ve bilirkişi incelemesi sırasında fotoğraflanmış ve tespit edilmiştir. Bu keyfiliği, ÇED tanımazlığı, denetimsizliği basın ve kamuoyunun dikkatine sunuyoruz. Halen süren bu zulme karşı Edirne Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğü’nü yapmadıkları denetim görevlerini acilen yerine getirmeleri, idari ve adli işlemler başlatmaları için uyarıyoruz. Yurttaşların gördüklerini yetkililerin görmemesi, bu işletmede denetim yapılmaması, bu doğa sömürüsünün görmezden gelinmesi mümkün değildir” dedi.

“HAYVANLAR BİZİM GİBİ KONUŞAMIYOR, DERTLERİNİ ANLATAMIYOR”

Vaysal Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatif Başkanı İbrahim Karapoyraz ise, bölgedeki yaşanan sıkıntıları anlattı. Karapoyraz; “Orada gerçekten bir doğa katliamı yaşanıyor ve bunu herkes görmezden geliyor. Oradaki böceklerin de çimenlerin de ağaçlarında yaşamaya hakkı var. Bazı şeyleri sadece para kazanmak olarak görmemek lazım. Para kazanma uğruna doğa katliamı yapılıyor. Arıların, böceklerin hepsi katlediliyor. Tozuşmadan dolayı üreme olmuyor. Tarımsal olarak zaten kaybımız oluyor, ama diğer hayvanlar bizim gibi konuşamıyor, dertlerini anlatamıyor. Buna birilerinin cevap vermesi gerekiyor, önlem alınması gerekiyor” şeklinde konuştu. Damla GÖÇ

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu