‘Laiklik ilkesine aykırı hareket ediliyor’

Edirne Çocuk Hakları Derneği, Milli Eğitim Bakanlığı’nca geliştirilen ve uygulamaya koyulan Çevreme Duyarlıyım, Değerlerime Sahip Çıkıyorum Projesi (ÇEDES)’nin kabul edilemez olduğunu ve ÇEDES uygulamasından geri dönülmesini, okullarda öğretmen olmayanların görevlendirilmemeleri gerektiğini açıklayarak MEB’e çağrıda bulundular.

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in geçtiğimiz günlerde TBMM’de düzenlenen bütçe görüşmelerinde kullandığı; “Bunların içinde sizin tarikat-cemaat dediğiniz bizim STK dediğimiz yapılarla toplasanız 10 tane protokolümüz vardır. Ve ben bu protokollerle bize hizmet eden, destek olanlara da teşekkür ediyorum. Onlarla da protokol yapmaya devam edeceğiz” ifadeleri tepki çekmeye devam ediyor. Konuyla ilgili açıklama yapan Edirne Çocuk Hakları Derneği; “Esasen T.C. Anayasası’na uymak, bakan olsun olmasın tüm vatandaşların görevidir. 30 Kasım 1925’te, 677 sayılı “Tekke ve Zaviyelerle Türbelerin Kapatılmasına ve Türbedarlıklarla Bir Takım Unvanların Yasaklanmasına İlişkin Kanun” çıkarıldı. Bugün Anayasa’nın 174. maddesine göre devrim kanunları Anayasal koruma altındadır. O kanunlardan biri de 677 sayılı kanundur.  Dolayısıyla bugün tarikatlar ve cemaatler Anayasa’ya aykırı olarak faaliyetlerini sürdürmektedirler. Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin Türkiye Büyük Millet Meclisi’ndeki bütçe görüşmelerinde, Bakanlıkları ile protokol yapılan STK ve kurum ve kuruluşlardan bahsederken “Bunların içinde sizin tarikat-cemaat dediğiniz bizim STK dediğimiz yapılarla toplasanız 10 tane protokolümüz vardır. Ve ben bu protokollerle bize hizmet eden, destek olanlara da teşekkür ediyorum. Onlarla da protokol yapmaya devam edeceğiz” diyerek açıkça Kanuna ve Anayasamızın Laiklik ilkesine aykırı hareket etmiştir” ifadelerine yer verdi.

“ÇEDES UYGULAMASINDAN GERİ DÖNÜLMELİ”

MEB tarafından geliştirilerek uygulamaya koyulan ÇEDES projesini de eleştiren Edirne Çocuk Hakları Derneği Yönetim Kurulu üyeleri; “ÇEDES Projesi ve dini oluşumlar devlet okullarında bilimsel nesnellikten uzak çalışmalar yaparken çocuklar konserve kutusu gibi okullarda, kalabalık sınıflarda, çift tedrisat, ekonomik nedenlerle beslenemeden, okul araç ve gereçlerine erişemeden eğitim görmeye mecbur bırakılmaktadır. Temel ihtiyaçları dahi giderilemediği için, çocuklarımızın okullarda spor, müzik, resim ve diğer kültürel etkinliklerden uzak tutulmalarından bahsetmeye sıra gelmiyor. Devletin Bakanlıklarını, kendi asli görevlerini yapmaya davet ediyoruz. Edirne Çocuk Hakları Derneği olarak; ÇEDES uygulamasından geri dönülmesini, okullarda öğretmen olmayanların görevlendirilmelerine son verilmesini, imamlar yerine her okula rehber öğretmenler atanmasını, çocuklarımızın gün ışığında okula gitmelerini, tüm öğrencilere ücretsiz su, bedensel ve ruhsal gelişimlerini destekleyecek nitelikte yemek verilmesini istiyoruz. Ayrıca, bu taleplerimizin yanı sıra, tüm okullarda çocuklarımızın şiddetten uzak ve güvenli bir ortamda olduklarını bilmek istiyoruz.  Her şeye rağmen, gelecekten umutluyuz. Umudumuzu yükselten ve her zaman önceliğimiz olan çocuklarımız ve gençlerimiz için, yetkilileri ve kendini sorumlu hisseden herkesi geleceğimiz için daha doğru kararlar almaya ve birlikte hareket etmeye çağırıyoruz” açıklamasını yaptılar. Haber Merkezi

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu