Kovid-19 tersine göçü tetikledi “Köylere ilgi yüzde 80 arttı”

Yeni tür koronavirüsü (kovid-19) sürecinde şehirden ve bulaşma riskinden uzaklaşmak adına, kentlerin merkezine yakın konumlardaki köylere ilgi arttı. Edirne’de Merkeze bağlı köyler Musabeyli, Tayakadın, İskender, Değirmenyeni, Demirhanlı gibi köylerinde arsa sahibi olmak isteyen kişilerin sayısı yüzde 80 arttı. Merkeze yakın ilçelerdeki köylerde de arazi sahiplenme adına pek çok kişinin emlakçılara başvurduğu belirtildi. Yaşanılan bu artışlar, virüs salgınının ve gıda ihtiyacının karşılanması adına tersine göçü tetiklediği vurgusu yapıldı.

Yeni tür koronavirüsü (kovid-19) salgınına karşı vatandaşlar, ilk olarak toplumdan ve bulaşma riski yüksek olan kentin yoğun alanlarından uzaklaşma ihtiyacı duydu. Belirlenen kurallar, alınan kararlar, yayınlanan genelgelerin ardından vatandaşlar, evlerinden çıkmama yönünde tavır almış ancak bazı kentlerde kovid-19 vaka sayılarının üst seviyelerde olması vatandaşları farklı tedbirler almasına da neden oldu. Toplum sağlığına hem de bireysel sağlık için evde kalma süresinin uzaması, bir takım istekler ve sorunlar oluşturdu. En büyük sorunlardan bir tanesi de kişilerin spor yapmak, besin ihtiyacı, sosyo-kültürel yapı vs. gibi temel ihtiyaçlarını gidermesi yönünde yaşandı. İçinde bulunduğumuz süreçte, kentlerin hobi bahçesi adı verilen veya kentlere yakın köylerde yaşam alanı oluşturmak için pek çok bireysel girişim başladı. Edirne’de son günlerde artan köyde yaşam isteği, emlak sektöründe de gözle görülür bir istatistik ortaya koydu. Edirne’de 2019 yılında merkeze ve ilçelere yakın olan köylerdeki arazilere olan ilgi yüzde 30’lardan, içinde bulunduğumuz süreçte bu durum yüzde 80’lere kadar yükseldi. Tersine göç olarak adlandırılan durumun artması, gıda, tarım, hayvancılık, üreticilik, bağcılık gibi pek çok alanda olumlu gelişmelerin yaşanması bekleniyor. Edirne’de emlak işinde olan kişilerle yaptığımız görüşmelerde merkez ilçe ve diğer ilçelere yakın olan köylerde yoğun bir şekilde arazi ve konut yapımına uygun alanlara olan ilginin yüzde 80 seviyelerine ulaştığına dair bilgiler verdiler.

“KÖYLERE İLGİ ARTTI”

Edirne Emlak Müşavirleri Derneği Başkanı Serhat Çeker, köylere olan ilginin yüzde 80’lere varan oranlarda artış sağladığını belirterek; “kovid-19 tüm dünya genelinde olumsuz etkiler oluşturdu. Ancak bazı sektörlerde de farklı gelişmelerin yaşanmasına da neden oldu. Örneğin insanlar fırınlar yerine evlerinde ekmek üretimine başlaması gibi. Emlak sektöründe de şöyle bir yoğunluk var. Şehirde değil, köyde konut yapımına uygun arazilere talep. Bu talep özellikle son 15-20 günde yüzde 80 oranlarında. Vatandaşlarla yaptığım görüşmelerde bana; ‘ben kalabalıktan uzaklaşıp kendi ürünlerimi yetiştirmek ve kovid-19 riskinde uzaklaşmam için bana köyde 1-2 dönüm yer lazım’ diyorlar. hiç yoksa günde en az 3-4 kişi danışmanlık istiyor benden” dedi.

“ÖZELLİKLE MERKEZE YAKIN KÖYLER TERCİH EDİLİYOR”

Çeker, vatandaşların tercih ettiği alanların daha çok merkez ilçe yakınlarında olduğunu söyledi. Çeker; “Özellikle merkeze yakın köyler tercih ediliyor. Bunun nedeni de resmi dairelerin, okulların ve işyerlerinin büyük bir çoğunluğu merkezde olduğu için. Yarın öbür gün bu süreci atlattıktan sonra resmi işleri halletmek hem daha kolay bir nevi de ilerleyen tarihlerde her hangi bir salgın vakasına karşı korunmak için tercih ediliyor. Çünkü kovid-19’un dünya genelinde insanların sıradan alışkanlıklarının dahi değiştiğini görüyoruz. Dünyanın pek çok farklı ülkelerinde de insanların kırsal alanda yaşamak için bir takım girişimlerinin olduğunu görüyoruz veya duyuyoruz. Salgının hiç olmamasını isteriz. İklim değişiklikleri, salgınlar, şehirde yaşanılan sorunlar vs sebeplerden uzaklaşmak insanların artık ilk tercihi haline geldi” şeklinde konuştu.

“MERKEZE YAKIN KÖYLERDE 1 DÖNÜMÜN MALİYETİ 50 BİN TL’DEN AŞAĞIDA DEĞİL”

Arsa almak isteyen kişilerin en çok 1-2 dönümlük alanlardan yana tercihini kullandığını belirterek; “Arsa sahibi olmak isteyen vatandaşlar daha çok 1 ve 2 dönümlük arazileri tercih ediyor. Köye dönüş teşvik projeleri veya destek paketlerinden faydalanıp, hem sağlığını hem de kendi gıdasını üretmek istemesi en büyük neden. Köye dönüşler hep konuşuluyordu ancak kovid-19 salgını bu süreci hızlandırdı dersek yalan söylemiş olmayız. Çünkü bize başvuran kişilerin ifadelerinde; ‘biz zaten düşünüyorduk ama kovid-19 vesile oldu’ gibi söylemler duyuyoruz. Bugünlerde köylerde 1-2 dönümlük arazilerin durumuna göre fiyatı değişiyor. Ancak şimdi 1 dönümlük standart düzeyde bir arazi 50 bin TL’nin altında satılmıyor. Kimi yerlerde bu fiyat 2 katına yai 100 Bin TL gibi bedellere ulaşabiliyor” ifadelerini kullandı.

“MUSABEYLİ, TAYAKADIN, İSKENDER, DEĞİRMENYENİ, DEMİRHANLI BAŞTA GELİYOR”

Çeker, en çok ilgi gören köylerin sıralamasını yaparak; “Edirne küçük bir yüzölçümüne sahip olduğu için çevre illerden de ilgi görüyor. Merkeze yakın köylerimiz Musabeyli, Tayakadın, İskender, Değirmenyeni, Demirhanlı köylerimizde başta olmak üzere diğer köylerimizde de arazi arayışları sürüyor. Köylerimizde bağ evi verilen yerler vardır. Bağ yerlerinin özellikleri ise genellikle ufak parselli yerlerdir. Örneğin benim yaşadığım Musabeyli köyünün ikamet ettiğim alanı, köyün bağlık alanıymış. Bu tür yerler meyve ağaçları işlenmiş, ben yıllar önce yaşadığım köyde kendime bir arazi almıştım ve etrafımda kimse yoktu. Şimdi en az 3-4 tane aynı türden arazi alan ve değerlendirmeye çalışan vatandaşların olduğunu görüyorum” dedi.

ARSA ALACAKLARI UYARDI

Çeker, arsa almak isteyen kişilerin acele etmemeleri ve detaylı bir araştırma sonucu arsa seçmelerinin, mağduriyet oluşmaması için önemli olduğuna değinerek; “vatandaşlarımızın böyle bir isteği varsa öncelikle bilirkişilerden altyapı ve yapı çalışmaları hakkında bilgi alsınlar. ‘ben burayı beğendim. Hemen buraya ev yapayım’ durumu yok. Belirli başlı kıstaslarda müsaade ediliyor. Konteynır tarzı evler var. En fazla kaç metre koyulabilir? Elektrik, su ve diğer tesisatlar nasıl yapılır? vs gibi pek çok önemli detay hakkında mutlaka araştırma yapsınlar” Köylere olan ilgi dolaylı yoldan ülke tarımını da katkısı olur. Çünkü köyde yaşamak isteyen bazı vatandaşlar sadece bağlık değil arazi alımı için de başvurular yapıyor. Bu sayede de kullanılmayan araziler de işlenmiş oluyor. Çiftçilerin 1-2 dönüm alanı işlemesi maliyetli olduğu için, bu süreçte köylerde bu tarz yerler kişilerin hem yiyeceğini üretiyor. Hem de bahçesini oluşturuyor” şeklinde konuştu.

Bekir TÜCCAR

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu