“Kanun teklifi ihtiyaçları karşılamıyor”

Ülke genelde eş zamanlı basın açıklaması gerçekleştiren Genel Sağlık- İş Edirne üyeleri, Sultan 1.Murat Devlet Hastanesi poliklinikler önünde taleplerini dile getirdiler. Yapılan açıklamada; “Sağlıkta etkin şiddet yasası bir an önce kanunlaşmasını, performansa dayalı ek ödeme sisteminde kalem oyunları değil, temel ücretlerde artış yapılmasını, sağlık çalışanlarına insan onuruna yaraşır emekliliğe yansıyan tek kalem maaş düzenlemesi, kademeli ek gösterge artışının tüm sağlık emekçilerini kapsayacak gerçekçi düzenlemesinin bir an önce hayata geçirilmesini, 5510 sayılı Emekli Sandığı Kanunu’nun kaldırılmasını, geçmişe etkili 90 gün yıpranma payı düzenlemesi çok geç olmadan istemekteyiz” ifadelerine yer verildi.

Genel Sağlık- İş il temsilcileri ülke genelinde bulundukları illerde basın açıklaması gerçekleştirdiler. Edirne’de de Sultan 1. Murat Devlet Hastanesi önünde bir araya gelen sendi üyeleri 7 Haziran tarihinden itibaren görüşülmeye başlanan ‘Sağlıkla İlgili Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’ de sağlık çalışanlarının özlük haklarının ve ekonomik durumlarının iyileştirilmesi bakımından ihtiyacı karşılayacak nitelikte olmadığını dile getirdiler. Açıklama yapan Edirne Genel Sağlık-İş İl Temsilcisi Özcan Arslan; “Yasa teklifinde performanstan başka bir şey yoktur. Tavan ek ödeme tutarının arttırılması kimseye bir kazanç getirmeyecektir. Sağlık Bakanlığı’na bağlı kuruluşlarda tavan ek ödeme verebilecek kurum şuan yoktur. Malzeme ihtiyaçlarını bile karşılayamayan pek çok hastane, bırakın tavandan ek ödemeyi taban ek ödeme miktarını bile ödeyemez durumdadır. Sabit ek ödemelerin genel bütçeden ödenecek olması olumlu olmakla birlikte bu düzenleme ek ödemeden mahsuplaşma yapılmadan hayata geçmesi gerekmektedir. Maaşlarımızın bütçeye yük olduğunu söyleyerek mecliste vekil olarak görev yapanlar, kamu çalışanlarının yoksulluk sınırı altında bir yaşam sürdüğünden bihaberdir” dedi.

Sağlık çalışanlarının taleplerini de dile getiren Arslan; “Sağlıkta etkin şiddet yasası bir an önce kanunlaşmasını, performansa dayalı ek ödeme sisteminde kalem oyunları değil, temel ücretlerde artış yapılmasını, sağlık çalışanlarına insan onuruna yaraşır emekliliğe yansıyan tek kalem maaş düzenlemesi, kademeli ek gösterge artışının tüm sağlık emekçilerini kapsayacak gerçekçi düzenlemesinin bir an önce hayata geçirilmesini, 5510 sayılı Emekli Sandığı Kanunu’nun kaldırılmasını, geçmişe etkili 90 gün yıpranma payı düzenlemesi çok geç olmadan istemekteyiz. Sendikaların ve meslek örgütlerinin görüşlerini almadan yapılacak her türlü düzenlemenin eksik kalacağını ve tek kalemde temel maaşa yapılmayan hiçbir sözde artışı kabul etmediğimizi bir kez daha ifade etmek istiyoruz” açıklamasını yaptı. Damla GÖÇ

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu