İlaç sıkıntısına eczacı dayanışması!

Edirne Eczacı Odası Başkanı Gürkan Kılıçcıgil, yaptığı açıklamalarda, ilaçlarda yaşanan sıkıntılar sebebiyle, eczacıların birbirine reçeteleri atarak ilaçları temin ettiklerini söyledi. Kılıçcıgil, ilaçlara ulaşım konusunda yaşanan sıkıntılara artık kalıcı çözümlerin bulunması gerektiğini vurguladı.

İlaç sektöründe kur farkının da etkisiyle ciddi sorunların yaşandığını açıklayan Edirne Eczacı Odası Başkanı Gürkan Kılıçcıgil; “Şu anda en son Aralık’ın 25’inde Sağlık Bakanlığı’nın yapmış olduğu ilaçta Avro kuru güncellemesiyle beraber yüzde 25’lik bir güncelleme yaşandı. Bu yüzde 25’lik güncelleme bugünkü hayatın koşullarına baktığımızda yetersiz kalacağı hepimiz tarafından biliniyordu, nitekim de öyle oldu. Özellikle bazı antibiyotik gruplarında, bazı kanser ilaçlarında, solunum yolları tedavilerinde kullanılan ilaçlarda, kalp yetmezliği ilaçlarında halen ciddi miktarda sıkıntı yaşıyoruz” dedi.

Eczacılar olarak kendilerince hafifletici çözüm bulduklarını da anlatan Kılıçcıgil; “Biz de eczacılar olarak kendi aramızda kurmuş olduğumuz sosyal ağlarla birlikte bu reçeteleri birbirimizle paylaşıp en azından hastaların tedavilerini sağlamaya çalışıyoruz ama bu da sorunu ancak anlık gidermemize yardımcı oluyor” diye konuştu.

Yaşanan sorunların kökten çözülmesi gerektiğini vurgulayan Edirne Eczacı Odası Başkanı Gürkan Kılıçcıgil; “Bizim talebimiz olayın kökten çözüme kavuşturulması ve bir sistem içerisinde davranılması. Bunun da çözümü ilaçtaki Avro kurunun artık gerçek Avro kuruna yakın bir değer alınarak özellikle bu ithal ilaçlarda belli oranda ithalatçıların elini rahatlatmak olacaktır. Ya da bununla ilgili başka bir formül varsa masaya yatırılabilir ama artık biz vatandaşların önünde ‘ilacınız yok’ demek istemiyoruz çünkü annesinin kemoterapi tedavisini tamamlaya çalışan bir kişinin karşısında ‘ilaç yok’ demek inanın çok ciddi vicdani bir zorluk yaratıyor. Bu sebeple de bizim bir an önce bu sorunu çözmemiz gerekiyor. Dediğim gibi çözümü de, Avro kurunun belli standartlara getirilmesi. Buna gelmeden önce de bir diyalog işi. İlaç üreticilerinin, ithalatçı firmalarının dernekleri var. Bu derneklerle birlikte Türk Eczacılar Birliği’yle Ankara’da oturulup Sağlık Bakanlığı yetkilileri, Maliye Bakanlığı yetkilileriyle ortak bir dilde buluşarak bu sorunun çözülmesi lazım ki biz de artık vatandaşlarımız için ilaç aramak derdine düşmeyelim, vatandaşlarımız da en iyi tedaviye en doğru ve en hızlı şekilde ulaşabilsinler” açıklamasını yaptı. Damla GÖÇ AKYÜZ

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu