“Hep beraber bu işin üstesinden gelmek için uğraşacağız”

Ülke genelinde taksi şoförlerine yönelik başlatılan “şiddeti frenliyoruz” projesinin açılışı Edirne Şoförler ve Otomobilcileri Esnaf Odası’nın da katılımıyla bugün Terminal Taksi’den başladı. 

Heinrich Böll Stiftung Derneği Türkiye Temsilciliği ve Bursa Mor Salkım Kadın Dayanışma Derneği desteğiyle ile gerçekleştirilen projesine yönelik taksi şoförlerine yapılacak çalışma Terminal Taksiden başlatıldı.  Projenin açılışına Edirne Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Ali Şahin de katıldı. Mart ayında EKAMEDER’in Şoförler Odası ile imzaladığı protokol kapsamında yürütülen projeyle 3 gün içerisinde 9 durakta çalışmaların tamamlanması planlanıyor.

EKAMEDER Dernek Başkan Yardımcısı Hülya Bodur, Edirne Kadın Merkezi Danışma Derneği olarak Şoförler Odası başkanlığıyla birlikte yaptığımız iş birliği protokolü çerçevesinde ‘Şoförlerimize yönelik şiddeti frenliyoruz’ projesini başlattıklarını dile getirdi. Bodur yaptığı konuşmada; “Edirne merkezde 9 durakta yaklaşık 150 şoföre ulaşılması hedefleniyor. Projenin ilk çıkış aşaması Bursa Morsalkım Kadın Derneği’nin gece taksiye binen bir kadın karşısında taksi şoförünün hangi kurumsal mekanizmalara yönlendireceğini bilemediği, hareketlerinin çok kaygılı ve endişeli olduklarından bu hareketle bu proje doğuyor. İlk etabı Bursa ve ilçelerinde yapılıyor. Çok da başarılı oluyor. Şu anda bir Edirne ile birlikte 4 ilde daha projenin ikinci etabını genişleterek sürdürüyoruz. Proje kapsamında toplumsal cinsiyet eşitliği, kadına yönelik şiddetle mücadele, ayrımcılık, şiddetsiz iletişim kollarında şoförlerimizle birlikte kısa bilgilendirmeler yapılacak. Araçlarına stickerlarımızı yapıştırıyoruz. 4 dilde broşürlerimizi koyuyoruz. Projeye Heinrich Böll Derneği destek veriyor. Onun Türkiye Temsilciliğinin verdiği destekle bu projeyi sürdürüyoruz. Umarım kamuoyuna da bir farkındalık oluşur. Kadına yönelik şiddet bütün toplumun sorunudur diyoruz” dedi.

Dernek Başkanı Şahide Ağaoğlu ise konuşmasında bilgilendirmelerin 4 dilde yapılacağını söyledi. Ağaoğlu; “Şiddete uğramış bir kadın olmasın istiyorum ama maalesef taksi şoförlerimiz çok yaşıyorlar bunu. Toplumun her yerinde olduğu gibi. Kadına yönelik şiddetin çok ağır yaşandığı bir ülkeyiz biz. Bundan dolayı Kadın Derneği olarak, Kadın Danışma Merkezi olarak Edirne bu çalışmayı uzun zamandır kadına yönelik şiddete dair çalışmalar yapıyoruz. Taksi şoförlerinin karşılaştığı birebir şiddet görmüş kadının hemen kendini koruyarak şiddet yaşatan kişiyle de muhatap olabilir, öncelikle kendini koruyarak şiddet görmüş kadını başvuru yapabileceği yerlere götürmek, acil hastaneye götürmek, acil karakol kuvvetlerine götürmek, Cumhuriyet Savcılığına götürmek taksi şoförünün bilgisi ve görevi olacaktır. Buna dair bilgilendirmelerimiz ayrıca 4 dilde yapıyoruz araçlarda. Türkçe, Arapça, İngilizce ve Türkçe olarak araca binen şiddet görmüş kadın, kadın diyorum şiddeti daha çok kadınlar yaşıyor, ev içi şiddeti yaşıyor, hemen ilk elden kendini koruyacak kişi olacak aynı zamanda taksi şoförü ve onu en acil bir şekilde koruyacak yere götürecek” diye konuştu.

Etkinliğe katılım sağlayan Edirne Şoförler ve Otomobilcileri Esnaf Odası Başkanı Ali Şahin; “Hülya Bodur hanımefendi bize başvuru yaparak, ‘Taksici esnafı birebir çalıştıkları için kadına şiddetle ilgili veya şiddet yapan şiddet görenle ilgili birebir çalıştıklarından dolayı böyle bir proje geliştireceğiz ve taksici esnafı bilgilendireceğiz, onlara nerelere başvuracaklarını, neler yapacakları ile ilgili bir proje yapacağız’ dedi. Başkan bey de bu projeyi onayladı. Biz de kendilerine destek olacağımızı söyledik. Edirne’de 9-10 tane taksi durağını gezip, şoför arkadaşlarımıza böyle bir durumda ne yapmaları gerektiğini, nerelere başvuracaklarını ve kendilerini koruyup aynı zamanda şiddet gören bayanı sahiplenip, ona yardımcı olmayla ilgili onlara bilgilendirme broşürler dağıttık. Bundan sonra da toplantı yapıp kendileri ile ilgili, kendilerine bunları da anlatacağız. Biz kadına şiddete hayır diyoruz esnaf olarak. 515 taksici arkadaşımız var bizim Edirne’de birebir çalışan. Bugüne kadar bu konularla ilgili birçok övgüler aldık çünkü sahip çıktılar. Binen vatandaşı kendi aileleri, kız kardeşi, anneleri gibi gördükleri için buradan bütün taksici arkadaşlara teşekkür ediyorum. Bundan sonra daha da bilinçlenerek devam edeceklerine inandığım için, inşallah hep beraber bu şiddet konusunu daha az duruma indireceğiz” ifadelerine yer verdi.

Toplam 515 taksicinin projeye dahil olduğunu belirten Şahin; “515 taksici bu projenin içerisinde. Şiddete uğramış bir kadın araca bindiği zaman broşürlerde ya emniyete, ya telefonlar var onlara başvurup ya da en kısa yerden onu bir yerlere ulaştırıp, koruma altına almak gerekiyor. O yüzden de esnaf arkadaşlarımız bu konuda bugüne kadar zaten gerekenlerin hepsini yaptılar. Bundan sonra bu çalışmaları daha da arttırarak, hem onlara bu konularda bilgi vererek, belki bunları daha farklı çalışmalar yaparak çözeceğiz. Hep beraber bu işin üstesinden gelmek için uğraşacağız” dedi. Damla GÖÇ

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu