‘Hatalı imarda suç imzayı atanların’

Edirne’ye 10 senelik ve 50 senelik gibi geniş çaplı imar planları gerektiğinin altını çizen Edirne İş İnsanları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı İnşaat Mühendisi Hakan İnci, hatalı imarda siyasilerin değil imza yetkisine sahip olan yöneticilerin suçu bulunduğunu vurguladı. İnci, kentte oluşan altyapı problemlerinin temel sebeplerinden birisinin, planlanandan fazla yükselen popülasyon olduğunu dile getirdi.

Edirne Belediye Meclisi’nde, Belediye Başkanvekilliğinin yanı sıra 10 yıl boyunca imar, trafik ve bütçe komisyonlarının başkanlığı görevini yürüten Edirne İş İnsanları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı İnşaat Mühendisi Hakan İnci, kentteki bir restoran basın mensuplarıyla bir araya geldiği toplantıda, yaklaşan seçim gündemini ve Edirne’deki imar durumunu değerlendirdi.

“NİYETİ İYİ OLAN TÜM ADAY ARKADAŞLARIMIZA BİR TIK FAZLA BAŞARILAR DİLİYORUZ”

Seçimden sonra Edirne Belediye yönetiminde artık eski yönetiminin olmayacağını kaydeden İnci, yeni belediyeye gelecek olan yeni yöneticilere başarılar diledi. İnci; “Seçim sürecine giriyoruz ve doğal olarak gündem 1 ay boyunca farklı olacak. Yine ülkemizin asıl gündemleri askıda kalacak. 5-6 Nisan’dan sonra hayatın gerçekleri suratımıza çarpılacak. Bunu da herkes biliyor. Dolayısıyla, insanlarımızın, iş adamlarımızın buna hazırlıklı olması gerektiğini düşünüyorum. Sonuçta yapılacak olan bir yerel seçim, şehirlerin yönetimleri değişecek. Şu anda net olan bir şey var ki; Edirne’de yönetim değişiyor. Kimin geleceğinden ziyade artık eski yönetimin olmayacağı, olma olasılığının da kalmadığı bir dönemdeyiz. Dolayısıyla şu anda tüm partilerden de aday olan arkadaşlarımıza da başarılar diliyoruz. Bu yöndeki umudumuz şudur, Edirne halkına, Edirne’ye gerçekten hizmet edecek, iyi niyetli insanlar inşallah göreve gelir, başta görevin iyi olması gerekir. Bu yönde çaba sarf eden ve niyeti iyi olan tüm aday arkadaşlarımıza bir tık fazla başarılar diliyoruz” dedi.

‘10-20-50 SENELİK İMAR DURUMLARININ PROJEKSİYONLARI ŞİMDİDEN YAPILMALI’

10 yıl boyunca belediye meclis üyeliğinin yanında birçok komisyonun başkanlığını yürüttüğünü de hatırlatan İnci, Edirne’nin imar planı hakkında değerlendirmelerde bulunarak, 10-20 senelik imar planlarının hazır olması gerektiğinin altını çizdi. İnci; “10 sene belediye meclis üyeliği yaptım, imar komisyonu, trafik komisyonu, bütçe komisyonu başkanlığı gibi görevler yaptım belediye başkanvekilliği yanında. Açıkçası tevazu göstermeyeceğim, aslında Edirne ölçeğinde değil Türkiye ölçeğinde yapılması gereken bir şey var. Halkımızın en büyük yakındığı konu şu; bir yerler kapalı kapılar ardında planlanıyor imara açılması yönünde ve bunu dar bir çevre biliyor. Ondan sonra oradan alımlar ve satımlar gerçekleşiyor. En sonunda bir bakıyorsun ki bir bölge imara açıldı. Bunun önüne geçmeniz için her şehre 10 senelik, 20 senelik, 50 senelik projeksiyonlar konulması gerekiyor. Bugün ben bir insanın tarlasını satın alacağım zaman, o kişi internetten ilgili belediyeye veya özel idareye imarını sorguladığımda şu anda 3 başlık olması lazım. Mevcut imar durumu, önümüzdeki 10 senedeki olası imar durumu, 50 sene sonraki olası imar durumu. Bunun olması gerekiyor ve bu kararların da kolay kolay değiştirilmeyecek kararlar olması gerekiyor. Bunu yaptığınız zaman, insanlar bir yeri satacağı zaman ‘burayı satıyorum ama burası 5 sene sonra konut alanı olacak’ durumunu bilerek ve değerinde satar. Bu şekilde bu konudaki spekülasyonların önüne geçmiş oluruz” şeklinde konuştu.

‘HATALI İMARDA SİYASİLERİN DEĞİL, İMZA ATANLARIN SUÇU VAR’

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan’ın yapıları yasallaştırmak için ‘hak artırımı’ konusunu getirdiğini hatırlatan İnci, hatalı imarda imza yetkililerin suçu olduğunu ifade etti. İnci; “İmar planlarında tabii ki teknoloji geliştikçe, insanlar yurtdışında diğer yerleri gördükçe, daha fazla fonksiyonlar, daha farklı planlamalar şehre sunabiliyorlar. Şu anda eskiden yapılan imar planlamalarında birçok hata var ama bu hataların bazen iyi niyetle yapılmış bir imar planında mevcut kadroların da yanlış yaptığını gördük Edirne’de. Geçen dönem Recep başkan ve yönetimi yapıları yasallaştırabilmek için hak arttırımı diye bir konu getirdi. Bu hak arttırımını kimse incelemedi, nereden geliyor diye. Bu hak arttırımı nereden geldi? 10 daire yapacağın yere 20 daire yaptırmış sana idare, bunda hiçbir siyasinin suçu yok, çünkü hiçbir siyasinin belediye başkanı dışında imza yetkisi yok. Belediye meclisleri bir şehrin yasama organlarıdır. Sadece yasal yönden çıkarılacak kararlara el kaldırır belediye meclis üyeleri. Yürütmede sadece belediye encümeni ve ilgili idarelerin daire müdürleri yetkilidir. Yani bugün bir yerde siz yamuk bir inşaat görüyorsanız, imara aykırı, olması gerekenden büyük, bunda siyasilerin değil oraya imza atanların suçu var” diye konuştu.

‘PLANLANANDAN FAZLA OLUŞAN POPÜLASYON ALTYAPI SORUNLARINI DOĞURUYOR’

İnci, planlanandan fazla oluşan popülasyonun, hazırlıksız altyapılarda sorun çıkardığını ifade ederek; “Dolayısıyla buradaki konu şu; bir planlama yapılırken diyorsunuz ki burada 10 bin kişi yaşayacak. Bu 10 bin kişiye göre camisini, sağlık ocağını, parkını koyuyorsunuz ve altyapısını öne göre yapıyorsunuz. Sonrasında çıkarılan revizyon imar planlarında mutlaka teknik açıdan bunlara dikkat ediliyor ama sadece kağıt üstünde ediliyor. Ondan sonra da şehir susuz kalıyor, çünkü planlanandan fazla orada popülasyon oluşuyor. Altyapı patlıyor çünkü orası için günlük 1000 metreküp atıksuyu çıkacak diye öngörmüşsün ve projeler de ona göre yapılmış ama gelen su 1500 metreküp. Dolayısıyla bunlar yavaş yavaş süreç içerisinde kendisini gösteriyor” ifadelerini kullandı. Adem Batuhan SEVER

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu