“Halk ekmek sadece tanzim satış değildir, olmamalıdır”

Edirne Kent Konseyi üyeleri, düzenledikleri basın toplantısında Belediye tarafından uygulamaya koyulan halk ekmek satış büfeleri hakkında açıklama yaptılar. Edirne Kent Konseyi Yürütme Kurulu üyesi Mühendis Erdoğan Yanılmaz, yaptığı açıklamada; “Talebimiz halk ekmek fabrikası kurularak doğrudan belediyenin bu hizmeti vermesiydi. Halk ekmek hizmetinin fırıncı esnafı vasıtasıyla verilmesinin hizmetin sürdürülebilirliği konusunda ileride sıkıntılar yaşanabileceği kaygısını halen taşımaktayız. Halk ekmek fiyatı ne yazık ki beklentileri karşılamamış makul fiyatın üzerinde kalmıştır” dedi. Yanılmaz ayrıca halk ekmek büfelerinde 10.000 adet ekmek satışı beklenirken, 7 noktada toplam 3.500 dolayında satış yapıldığını söyledi.

Belediye tarafından hizmete sunulan halk ekmek büfeleri hakkında basın açıklaması yapan Edirne Kent Konseyi üyeleri, büfe yerine halk ekmek üretim fabrikasının kurulması gerektiğini vurguladı. Basın açıklamasını gerçekleştiren Edirne Kent Konseyi Yürütme Kurulu Üyesi, Edirne Ziraat Mühendisleri Odası İl Temsilcisi Ziraat Mühendisi Erdoğan Yanılmaz; “Halk ekmek sadece tanzim satış değildir, olmamalıdır. Halk ekmek aynı zamanda yurttaş dayanışmasıdır. Kent dayanışmasıdır. Belediye aracıyla kentlinin birbiriyle yardımlaşması ve dayanışmasıdır. Edirne’de halk ekmek üretiminin faaliyete geçirilmesi için Edirne Belediyesi’ne çağrıda bulunmuştuk. Halk Ekmek Fabrikası kurulmasının çok yüksek maliyet olması nedeniyle çağrımıza olumsuz yaklaşılmış olsa da, talebimizin kamuoyunda genel kabul görmesinin de etkisiyle Halk Ekmek hizmeti verilmeye başlanmıştır. Talebimiz Halk Ekmek Fabrikası kurularak doğrudan belediyenin bu hizmeti vermesiydi. Halk Ekmek hizmetinin fırıncı esnafı vasıtasıyla verilmesinin hizmetin sürdürülebilirliği konusunda İleride sıkıntılar yaşanabileceği kaygısını halen taşımaktayız” diye konuştu.

“HALK EKMEK FİYATI, MAKUL FİYATIN ÜZERİNDE KALMIŞTIR”

Büfelerdeki ekmek fiyatının beklentileri karşılamadığını da söyleyen Yanılmaz; “Halk Ekmeğin geçim sıkıntısı çeken vatandaşımıza katkı sağlayabilmesinin en önemli kıstası makul bir fiyat belirlenmesidir. 25 Mart 2022 tarihinde açıklanan halk ekmek fiyatı ne yazık ki beklentileri karşılamamış makul fiyatın üzerinde kalmıştır. Belirlenen fiyatın yüksek oluşu ekmek satışlarında da kendini göstermiş 10.000 adet ekmek satışı beklenirken, 7 noktada toplam 3.500 dolayında satış yapıldığı öğrenilmiştir. Elbette ki ekmeğin fiyatını ne yaparsanız yapın asgari ücretle geçinen bir aile için gelirinin açlık sınırının üzerine çıkması için yeterli olmayacaktır. Açlık sınırı ile asgari ücret arasındaki farkı kapatmasa da Halk Ekmek uygulaması ile makul seviyede bir fiyatla, dar gelirli vatandaşlarımıza gıda harcamalarının zorunlu bir kaleminde nefes almalarına imkân sağlanması, sosyal ve kamusal bir sorumluluğun yerine getirilmesi, sosyal devlet ve sosyal belediyeciliğin gereğidir” açıklamasını yaptı.

Ramazan ayı boyunca halk ekmek büfelerinde 2,25 TL’den satılan ekmeğin, yıl boyunca da aynı fiyattan satılması gerektiğini ifade eden Yanılmaz; “Asıl mesele, yurttaş dayanışmasıdır. Kent dayanışmasıdır. Belediye aracıyla kentlinin birbiriyle yardımlaşması dayanışmasıdır.  Halk ekmek sadece tanzim satış değildir, olmamalıdır. Halk ekmek fiyatının Ramazan ayı süresince 2,50TL’den 2,25TL ye düşürüldüğü açıklanmıştır. Halk ekmek fiyatı düşürülebiliyorsa, bu fiyat daha aşağı seviyelere de indirilmeli ve tüm yıl boyunca devam ettirilmelidir. Açlık sınırının altında emekli maaşlarıyla geçim savaşı veren emeklilerimiz de düşünülerek halk ekmek satış noktaları arttırılmalı, yeni yerleşim bölgelerine de açılarak hizmet yaygınlaştırılmalıdır” ifadelerini kullandı. Damla GÖÇ

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu