‘Fiyat ve ithalat baskısı çiftçiyi zorluyor’

Geçtiğimiz kampanya döneminde Trakya Birlik’in ortaklarından yaşanan kuraklıktan kaynaklı verim düşüklüğüne rağmen geçen yıla yakın oranda ürün satın alındığını açıklayan Trakya Birlik Yönetim Kurulu Başkanı Şafak Kırbiç, ayçiçeğinde ithalat ve fiyat baskısının üreticileri zorladığını ifade etti. Kırbiç, yüksek faiz oranlarının da üretimin sürdürülebilirliğini zora soktuğunu ve buğday paritesine göre fiyat hesaplaması yapıldığında ayçiçeği fiyatının düşük kaldığını aktardı.

Trakya Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (Trakya Birlik) 2022/2023 iş yılı olağan genel kurulunu Edirne Mimar Sinan Spor Salonu’nda gerçekleştirdi. Olağan genel kurula Trakya Birlik yönetim kurulu üyeleri Marmara Bölgesi’nden 35 kooperatifin yönetim kurulu üyeleri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve Trakya Birlik ortakları katılım sağladı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan toplantıda, değerlendirme yapan Trakya Birlik Yönetim Kururlu Başkanı Şafak Kırbiç, bir önceki kampanya döneminde çiftçilere 14 bin ton gübre, 160 bin litre zirai ilaç ve 67 bin çuval torba tohum satışı gerçekleştirildiğini kaydetti.

‘ORTAKLARDAN 294 BİN TON ÜRÜN SATIN ALINDI VE 4 MİLYAR 325 MİLYON LİRA ÖDEME YAPILDI’

Kırbiç, geçtiğimiz kampanya döneminde üreticilerden 294 bin ton ürün alındığını belirtirken, karşılığında da 4 milyar 325 milyon liralık ödeme gerçekleştirildiğini bildirdi. Kırbiç; “Geçtiğimiz kampanya döneminde kooperatiflerimizce çiftçilerimize yaklaşık 14 bin ton gübre satışı, 160 bin litre zirai ilaç, kooperatif ortaklarına da yaklaşık 67 bin çuval torba tohum satışı gerçekleşmiştir. Yaklaşık 197 bin ton fenni yem, 23 bin ton küspe satışı yapılmıştır. Kısa ve uzun vadeli olmak üzere ortaklarımıza yaklaşık 2 milyar 297 milyon TL ayni ve nakdi olmak üzere kredi kullandırılmıştır. Geçtiğimiz kampanya döneminde ortaklarımıza yaklaşık 294 bin ton ürün mubayaası gerçekleştirilmiş, bunun bedeli olarak da yaklaşık 4 milyar 325 milyon TL ödemesi yapılmıştır” dedi.

‘KURAKLIK ETKİSİ VE EKİM ALANLARININ DÜŞMESİNE RAĞMEN GEÇEN YILA YAKIN ÜRÜN ALINDI’

Bölgede gerçekleşen kuraklıktan dolayı yaşanan verim kaybına rağmen bir önceki yıla yakın bir alım gerçekleştirdiklerinin altını çizen Kırbiç; “Geçtiğimiz kampanya döneminde ülkemizde ve özellikle Trakya bölgesinde yaşanan kuraklık, ayçiçek verimini olumsuz yönde etkilemiştir. Rekolte kaybı olmasına rağmen, piyasada ayçiçek fiyatlarının düşük oluşmasından dolayı üretilen ürünün büyük bölümü Trakya Birlikçe mubayaa edilmiştir. Kuraklık etkisi ve ekim alanlarının düşmesine rağmen Trakya Birlik olarak bir önceki yıla yakın ürün mubayaasında bulunulmuştur. Üretim maliyetlerine göre ortaklarımızın kazancının, olması gerektiği seviyede gerçekleşmesi konusunda Trakya Birlik Yönetim Kurulumuzca gerçekten Ankara’da, bürokraside, siyasette büyük mücadele verilmiştir. Bu konuda ülkemizde hiçbir üründe üretici için bu mücadeleyi veren kurum olmadığını, Ankara’daki temaslarımızda da bizzat yaşamış bulunmaktayız. Bu süreçte ülkemizin birçok ilinde ayçiçeği ekimi yapılan bölgelerde çok düşük ürün fiyatları oluşmuştur. Bu illerden bizi arayan üreticilerimiz, ziraat odası yöneticileri, borsa yöneticileri bizlerle iletişime geçmiş, ‘buradan alım yapar mısınız? Burada kooperatif kurun’ diyerek bizlerden taleplerde bulunmuşlardır. Tabii, bizler bunun mümkün olmadığını, birinci derece sorumlu olduğumuz bölge olduğunu söyledik” şeklinde konuştu.

WhatsApp Image 2024 01 10 at 17.13.31 | Edirne Ahval Gazetesi
‘Fiyat ve ithalat baskısı çiftçiyi zorluyor’ | Edirne Ahval Gazetesi

“GÜMRÜK VERGİLERİNİN SIFIRLANMASI, BİZLERİ ÇOK ZORA SOKMUŞTUR”

Türkiye’nin çeşitli illerinde çiftçilerin ürünlerini ucuza sattıklarından dolayı ayçiçek ekiminden vazgeçtiklerini ifade eden Kırbiç; “Bugünlere geldiğimizde Anadolu’nun çeşitli illerinde çiftçi ürününü ucuz sattığından dolayı ayçiçek ekiminden vazgeçmeye başlamıştır. Son süreçte bakanlarımız ve bürokrasimizle Ankara’da bir takım sıkı ilişkiler, rasyonel ve gerçekçi talep ve raporlar ileterek görüşüyor, sıkıntı ve sorunları kendilerine iletiyoruz. Geçtiğimiz yıl 31 Aralık tarihi itibariyle gümrük vergilerinin sıfırlanması, bizleri çok zora sokmuştur. Aldığımız ürünün büyük bir bölümü o tarihe kadar işlenmediğinden, ithal maliyette de o günlerdeki fiyatı 8500 ile 9000 TL fiyattan oluşmuş bu da Trakya Birlik olarak bizi epey sıkıntıya sokmuştur” diye konuştu.

‘FİYAT VE İTHALAT BASKISI HEM ÇİFTÇİYİ HEM TRAKYA BİRLİK’İ ÇOK ZORLUYOR’

Üretimde yaşanan sıkıntıları Tarım Bakanlığı ile de görüştüklerini dile getiren Kırbiç; “Tarım Bakanlığı’yla yaptığımız her görüşmede ayçiçek üretiminin arttırılması gerektiğini, üreticilerin buğday paritesiyle hesaplandığında ayçiçeği fiyatının düşük kaldığını belirttik. Ülkemizin açığı olan bu ürünün fiyat ve ithalat baskısı ile hem çiftçimizi hem de Trakya Birliği çok zorladığını söyledik. Bunun devamı halinde ülkemizde üretimin ciddi oranda düşeceğini ve Trakya Birlik olarak bizim de alım politikalarının sürdürülebilirliğinin çok zor olduğunu söyledik” ifadelerini kullandı.

“BU FAİZ ORANLARIYLA SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK ÇOK ZOR HALE GELMİŞTİR”

Üreticilerin ve birliğin bir diğer sıkıntıların da yüksek faiz oranları olduğuna vurgu yapan Kırbiç; “Geçtiğimiz hafta da Ticaret Bakanımız’la yaptığımız görüşmede gümrük vergileri ve piyasa şartlarıyla ilgili birliklerin sıkıntılarının büyük olduğunu ve bunun çözüme kavuşması gerektiğini ilettik. Finans maliyeti sizlerin de bildiği gibi 2 yıldan beri, özellikle son yılda çok yükselmiş ve bu da Trakya Birliği zorlar hale gelmiştir. Faiz oranları, krediye ulaşım, çözüm bekleyen en önemli sorunlarımızdan olmuştur. Bu faiz oranlarıyla sürdürülebilirlik çok zor hale gelmiştir. Önümüzdeki süreçte inşallah yeni gelişmeler olmasını diliyoruz. Bu konuda çalışmalarımız devam etmekte” dedi. Damla GÖÇ AKYÜZ

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu