Emlakta durgunluk ve arabuluculuk dönemi

Edirne Emlakçılar Derneği Başkanı Serhat Çeker, açıklamalarda bulunarak Edirne’deki emlak piyasasının son durumu hakkında bilgiler verdi. Edirne’de kiraların yüksek ve tutarsız olduğunu belirten Çeker, Emlak Yasası’nın meclisten geçtiği takdirde, ev sahibi ve kiracı ilişkilerinde yeni bir dönem olabileceğini ifade etti. Çeker, mevduat faizinin yüksek olmasını da yatırımcıları emlak yatırımından uzaklaştırdığını kaydetti.

EMLAKTA ARABULUCULUK DÖNEMİ

Edirne Emlakçılar Derneği Başkanı Serhat Çeker, gazetemizin sorularını yanıtladı. Kira fiyatlarındaki tutarsızlığa vurgu yapan Çeker, halihazırda mecliste görüşülen Emlak Yasası hakkında da bilgiler verdi. Çeker; “Şu anda Edirne’de kiralar oldukça yüksek seviyede. Şu anda birçok kişi de elindeki kiralık daireleri kiraya vermiyorlar. En büyük sebep, kiraların dengesiz oluşudur. Kendisi bugün 6 bin liradan kiraya veriyor, 10 gün sonra baktığında komşusu 10 bin liradan kiraya vermiş. Yani fiyatlarda bir tutarsızlık olduğu için, mal sahipleri dairelerini elinde tutmuş vaziyette. Bir de kiralarda olan bir anlaşmazlık vardı. Kira tespiti bu ayın sonuna kadar yüzde 25’lik bir artış oranı belirlenmişti. Onun da bu ayın sonunda eski sisteme dönme durumu var. Şu anda mecliste görüşülen bir Emlak Yasası var. Onun da kısa zaman içerisinde çıkmasını bekliyoruz. Emlak Yasası, fahiş kiraların takibi için yetkili merciler oluşacak. Şu anda, şikayet edebileceğin yetkili bir merci yok. Şikayet etmek için hiçbir yere gidemiyorsun, bir şey yapamıyorsun elin kolun bağlı. Mahkemeye versen, çözüm değil. Bir kiranın tespiti en az 1 yılda yapılıyor, 1 yıldan önce sonlanması imkansız. Çünkü çok fazla yoğunluk var. Bunun önüne geçmek için, yeni alınan yasa kararında, arabuluculuk diye bir şey var. Bu zaten hukukta olan bir şey. Emlak sektörüne de arabuluculuğu getiriyorlar. Bu arabulucular, anlaşamayan ev sahibi ile kiracıyı anlaştırmaya çalışacaklar. Mahkemeye gidildiği zaman ilk olarak arabulucuya yönlendirilecekler.  Arabulucuya gitmeden mahkemeye başvurulamayacak. Yasa, bayrama kadar çıkacak gibi görünüyor. Bunun yanı sıra, yasanın içerisinde fahiş kira artışına gidenlerle ilgili 1 yıl ile 3 yıl arasında hapis cezası da olacak. Olması gereken de buydu, çünkü çok dengesiz şekilde kira artışları yapılmaya başlandı. Bu durum elbette biz emlakçıları da etkiliyor. Baktığınız zaman, iş zaten yok. Fiyatlar zaten almış başını gitmiş. Müteahhit firmalar daireleri elinde tuttuğu için daire satışı da yapamıyoruz. Herkes bir beklemede” dedi.

“NAKİT PARASI OLAN, ALTINA VEYA DÖVİZE DEĞİL, TARLAYA YATIRMAYI TERCİH EDİYOR”

Faiz ve döviz artışının emlak sektörüne yansımalarından bahseden Çeker, emlak yatırımının Edirne’de tarla ağırlıklı olduğunu kaydetti. Çeker; “Şu anda mevduat faizleri yüzde 45-50 bandı üzerinde. Çok ciddi bir faiz. Vatandaş da ‘Bana bu faizi veriyorlar, paramı bankaya yatırayım’ ya da ‘Dolar almış başını gitmiş, dolara yatırayım’ diyor. Şu anda gayrimenkul almaya çalışan kişilerin ellerinde o kadar büyük paralar yok. Kredi almaya kalktıkları zaman, faizi yüzde 3,20’den başlıyor. Şu anki durumda yüzde 3,60 ve 3,80’lere kadar çıkıyor. Düşünün, mevduat faizi yüzde 45-50 olmuş, konut kredisin de faizi o kadar olması normaldir. O yüzden çok dengesizlik var. Bu durum, bu yaz boyunca böyle gider gibi geliyor. Bakanlar daha yeni çalışmaya başladılar. Seçim atmosferinden çıkıldı. Ne olacak bilemiyoruz. Bizim konut sektöründe şu anda, tarlalara yatırım yapanlar var. Elinde nakit parası olan, altına veya dövize değil, tarlaya yatırmayı tercih ediyor. O yatırımcılar da şehrimizden değil, şehir dışından. Şu an tarlaların fiyatı uygun olduğu için, onu bir yatırım aracı olarak görüyorlar. Dolar ve altın fiyatı arttığı için onları almıyorlar. ‘Faizin de ne olacağı belirsiz. Paramı öldürmeyeyim, en azından elimde tapum olsun’ diyorlar. Özetle dolar ve faiz artışı gayrimenkul sektörüne direkt yansıyor. Satışlar duruyor, artışlar olduğu sürece de satışlar azalmaya devam edecek. Düzelmesi de biraz zaman alacak gibi duruyor” şeklinde konuştu. Damla GÖÇ

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu