“Doğru beyana dikkat !”

Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası Edirne İl Temsilcisi Egemen Kurtdere,Mimarlar Odası binasında düzenlediği basın toplantısında İmar Affına İlişkin açıklamalarda bulundu. Kurtdere vatandaşları doğru beyan konusunda uyardı.

Kurtdere açıklamasında İmar Barışı” olarak sunulan ve bugüne kadar, seçimler öncesi defalarca tekrarlanan yeni bir “İmar Affı” düzenlemesinin kanunulaştığını söylerek “Bu yasal düzenleme maalesef ki başta yapıların depreme dayanıklılığı olmak üzere; kamu yararını ve kamu denetimini, bilimi, mühendisliği, toplumu, çevre, barınma ve yaşam hakkını temel ve esas almayan unsurlar içermektedir. Ne var ki tüm risk ve tehlikelere, yapılan uyarılarımıza rağmen konu hakkında yayınlanan söz konusu tebliğ sonrasında yeni bir süreç başlamış, vatandaşlarımız tarafından e-Devlet sistemi üzerinden yapılan bireysel başvurularla birlikte fiili olarak başvuru süreci başlamış bulunmaktadır. Bu nedenle TMMOB Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası olarak ülkemiz ve toplumumuzun ortak geleceğine sahip çıkmak, kamu yararı ilkesini gözetmek, halk ile olan ilişkilerde dürüstlüğü ve güveni hâkim kılmak, meslek disiplini ve ahlakını korumak maksadı ile tüm üyelerimiz ve vatandaşlarımızı karşılaşabilecekleri olumsuz ve cezai durumlara karşı uyarmak için bu toplantıyı gerçekleştiriyoruz.

İmara aykırı kaçak yapının bilgilerinin beyan edilmesi, buna ilişkin hesaplanacak ve tahakkuk edilecek harcın ödenmesi ve sonucunda Yapı Kayıt Belgesi`nin alındığı “Beyan” aşamasıdır. Yapının cins değişikliği işlemi yapılarak kat mülkiyetinin alınacağı ve tapuda tescil edileceği “Tescil” aşaması olarak tanımlanabilir”dedi.

Kurtdere ayrıca “Hâlihazırda vatandaşlarımızın kendi bireysel beyanlarını esas almakta, hukuki ve cezai sorumluluğu öncelikle kendilerine bırakmaktadır.  İlgili kanun ve Bakanlıkça çıkarılan “Yapı Kayıt Belgesi Verilmesine İlişkin Usul ve Esaslar Tebliği”ne göre öncelikle e-Devlet sistemi üzerinden yapı sahibinin vereceği beyan esas alınmıştır.  e-Devlet sistemi üzerinden veya kurum ve kuruluşlara yapılan müracaatta yalan ve yanlış beyanda bulunanlar hakkında “26.09.2004 tarih ve 5237 Sayılı Türk Ceza Kanunu`nun‘Resmi belgenin düzenlenmesinde yalan beyan` başlıklı 206`ncı maddesi uyarınca suç duyurusunda bulunulur.” denilmektedir. Başvuru süreci başlar başlamaz bazı kişi ve kuruluşların yaptıkları duyuru ve ilanlarla kendilerini “yetkili” veya “sorumlu” ilan ettikleri, durumu fırsata çevirmek adına vatandaşlardan bu konuda başvuru işlemi adı altında paralar istedikleri tespit edilmektedir. Öncelikle bilinmelidir ki, bu ilk aşama olan beyan aşaması için ne yayınlanan tebliğde ne de yasa hükmünde böylesi bir görev ve yetki, yapı sahibi dışında kimseye verilmiş değildir.  Bu nedenle tüm vatandaşlarımızın beyanlarında yer alan hususlar ile diğer teknik bilgileri doğru ve güvenilir bir biçimde sağlamaları, bundan sonra da bilgileri e-Devlet sistemi üzerinden kendilerinin girmeleri gerekmektedir. Burada dikkat edilmesi gereken husus; beyanları girmekte zorlanan ve gerekli bilgileri temin edememiş olan vatandaşlara yardım edilmesi noktasında yardım edecek kişiler seçilirken, çıkar ve kâr amacı gözetmeyen, doğru, yasal ve bilimsel verileri kullanan, konunun uzmanı ve yetkilisi olan harita ve kadastro mühendislerinin veya mimarların tercih edilmesine dikkat edilmesidir. Bu konu özellikle beyan edilen yapıların bağımsız bölümlerinin alanlarının hesaplanması ve mülkiyet durumlarının doğru tespiti, harçların doğru hesaplanması, beyanların doğruluğu ve sonrasında yapılacak mülkiyet tescilleri açısından çok önemli ve gereklidir.”şeklinde konuştu.

Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası Edirne İl Temsilcisi Egemen Kurtdere toplantı sonrasında gazetecilerin sorunlarını da yanıtladı.Bir gazetecinin İmar barışı ve imar affı hangi kesimler için ve neyi kapsıyor? Sorusuna karşılık;“Bu kanunu kapsamı oldukça geniş tutulmuş. Yapınız merada veya ormanda olsa dahi buna kayıt belgesi alabiliyorsunuz. Ancak tescil aşamasında bunu gerçekleştiremiyorsunuz. Sadece ekonomik ömrü sürdüğü müddetçe siz onu yasal olarak kullanabilir hale getiriyorsunuz. Aslında bu kanunda yapının tamamen yasalarla gelmesi için ilk ve ikinci aşama dediğimiz aşamaların 1. yapı kayıt belgesi olması, tescil aşamasının tam anlamıyla bitmiş olması gerekir. İlk aşamada belli bir harç yatırılarak yapı kayıt belgesi alınır. 2. aşama o harç tekrar yatırılması istenir. Vatandaşlar önce bundan çekinecekler ama yapının tamamen yasal hale gelmesi için bu 2. aşamanın yapılması mutlak zorunludur”bilgisini verdi.Damla GÖÇ-Songül KONAR

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu