Devamı Eden Güzellik

Trakya Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü öğretim eleman ları, bölümün kurucusu Prof. Necmettin Hacıeminoğlu için çıkarmış oldukları hatıra kitabından sonra, bu sefer bölüme emeği geçen hocalarımızdan Prof. Dr. Hidayet Kemal Bayatlı için bir hatıra kitabı çıkardılar. Ben bunu, bölümde başlayan kalıcı bir güzelliğin devamı olarak görüyorum. Bayatlı’nın bölüme katkısını iki noktada topluyorum. Birincisi, Arapça ve Farsçadaki derin bilgisiyle özellikle eski metinlerin okunmasında ve anlaşılmasındaki bilimsel yardımları, ikincisi de çileli hayatı ve Irak’tan Türkiye’ye maceralı göçünün dokunaklı hikâyelerinin bölümde yarattığı heyecan ve Türklük bilincinin daima canlı tutulmasındaki katkılarıdır. Bu özellikleriyle o, daima hatırlanmayı, hayatı ve eserleri üzerinde durulmayı hak eden hocalarımızdan biridir.

Hidayet Kemal Bayatlı ile yaklaşık on yıl aynı bölümde çalıştım. Bilimsel yardımlaşmalarımızın yanında ailecek görüşmelerimiz de oluyordu. Bütün bu münasebetlerimiz boyunca onu tatlı dili, güler yüzü ve bir Türkiye sevdalısı olarak hatırlıyorum…

Ölüm haberini, Edirne’den çok uzaklarda, memleketim olan Gönen Parkı’nda çay içerken Edirne’de kalmış olan sevgili eşimin telefon haberiyle öğrendim… İçinde bulunduğum ortamdaki psikolojik hava birden değişti… Bölümdeki münasebetlerimiz bir bir gözlerimin önünden geçmeye başladı… Neden sonra kendimi toparlayabildim… Cenazesine katılamayışım, içimde bir yara olarak kaldı…

Hocanın dilimiz ve edebiyatımıza dair biraz da yaşadıklarından beslenen ilginç düşünceleri vardı. Türkçeye “mazlum” dil diyordu. Bununla geçmişte Arapça ve Farsçanın kelime istilasına uğramasının yanında “kaide” istilasına uğramış olduğuna gönderme yapıyordu. Ömer Seyfettin’i bir dil kahramanı olarak görüyordu…

Onun bu özelliklerini çok iyi bilen bölüm öğretim elemanları, ona karşı vefalarını çıkardıkları bir hatıra kitabıyla dışa vurmuşlardır:

Prof. Dr. Hidayet Kemal Bayatlı Hatıra Kitabı, Kerkük Vakfı Yayınları, İstanbul 2019, 646 s.

Bu vefalı ve güzel çalışma, Prof. Dr. Ali İhsan Öbek, Prof. Dr. Yüksel Topaloğlu, Dr. Öğr. Üyesi Fatma Sibel Bayraktar ve Arş. Gör. Ayşenur Özdemir’in editörlüğünde gerçekleştirilmiştir. Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Öbek,  Sunuş yazısında Hidayet Kemal Bayatlı (1.7. 1948 Kerkük – 22 Haziran 2003 Edirne) ile tanışmasını, Trakya Üniversitesi’ne gelmesini ve bölümdeki çalışmalarını, biraz da duygusal ifadelerle derinleştirerek anlatmıştır. Devamında onun hatırasının bölümdeki dersliklerden birine adının verilmesiyle yaşatılmaya devam edildiğini belirtmiştir. Adının bir sınıfa verilmesi ve hakkında bir hatıra kitabının çıkarılmasıyla Bayatlı hoca, Edebiyat Fakültesinin Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nde unutulmayacaklar arasındaki yerini almıştır.

Hatıra kitabına, az yukarıda adlarını verdiğim editörlerin yanında hocanın çok sayıda meslektaşı ve öğrencisi de katkıda bulunmuştur. Bu vefalı çalışmadan söz ederken onların da adlarını anmanın uygun olacağını düşünüyorum:

Hayatı ve Eserleri: Prof. Dr. Hidayet Kemal Bayatlı Hayatı ve Eserleri, Prof. Dr. Yüksel Topaloğlu – Arş. Gör. Ayşe Nur Özdemir;

Hatıra Yazıları: Dolunay Bayatlı Kural, Coşkun Yıldırımtürk, Dr. Münir Kuşçuzade, Prof. Dr. Enver Hasanoğlu, Prof. Dr. Yüksel Topaloğlu, Dr. Öğr. Üyesi Özcan Aygün.

Makaleler: Prof. Dr. Hülya Arslan Erol, Prof. Dr. Ahmet Günşen, Doç. Dr. Oğuzhan Durmuş, Doç. Dr. Meryem Salim, Dr. Öğr. Üyesi Fatma Sibel Bayraktar, Dr. Öğr. Üyesi Levend Doğan, Dr. Öğr. Üyesi Vejdi Hasan, Dr. Öğr. Üyesi Şermin Kalafat, Dr. Öğr. Üyesi Sevgi Öztürk, Dr. Öğr. Üyesi İlker Tosun, Arş. Gör. E. Serap Bozkurt, Arş. Gör. Selda Sandalyeci, Dr. Öğr. Üyesi Bülent Hünerli.  

Eski Türk Edebiyatı: Prof. Dr. Ali İhsan Öbek, Dr. Öğr. Üyesi Salih Demirbilek, Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Akif Gözitok, Öğr. Gör. Duygu Dalbudak Hünerli, Arş. Gör. Halil Karabulut, Arş. Gör. Özgür Okmak, Arş. Gör. Büşra Topuz.

Yeni Türk Edebiyatı: Prof. Dr. Muharrem Dayanç, Prof. Dr. Recep Duymaz, Prof. Dr. Yüksel Topaloğlu, Dr. Öğr. Üyesi Özcan Aygün, Dr. Öğr. Üyesi Sibel Bayram, Dr. Öğr. Üyesi Yasemin Ulutürk, Dr. Öğretim Üyesi Selda Uygur, Öğr. Gör. Ayşe Sümeyye Kolakoğlu, Arş. Gör. Polat Sel, Arş Gör. Barış Behrem Acar, Arş. Gör. Seda Çetin, Arş. Gör. Ayşe Nur Özdemir, Arş. Gör. Güler Uğur.

Halk Bilimi:Prof. Dr. Mehmet Aça, Prof. Özkul Çobanoğlu, Dr. Öğr. Üyesi Ömer Aksoy, Dr. Öğr. Üyesi Selma Sol, Öğr. Gör. Önder Saatçi – İpek Ali, Arş. Gör. Armağan Altay, Arş. Gör. Cemalettin Yavuz ve Arkeolog Altay Bayatlı.

Emek, sabır, dikkat ve titizlik ürünü olan bu değerli makalelerin her biri, ayrı ayrı üzerinde durulmayı hak eden çalışmalardır. Aralarında bazı öğrencilerimin makaleleri de bulunmaktadır. Onlar üzerindeki değerlendirme hakkımı daha sonraki bir çalışmama erteleyerek burada bu vefa ürünü olan esere katkılarından dolayı kendilerini kutluyorum.

Prof. Dr. Hidayet Kemal BayatlıHatıra Kitabı’na emeği geçenlerin adı, onun adıyla birlikte yaşasın…

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu