Çiftçinin gözü yağmur ve destekte!

Buğday üreticisinin Edirne’de ekim işlemlerini bitirmek üzere olduğunu açıklayan Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı, buğday gelişimi ve verim için yağışların devam etmesinin şart olduğunu bildirdi. Çalışmayan emeklilere verilen 5 bin liralık desteği Ziraat Odası’na kayıtlı çiftçilerin alamadığını hatırlatan Arabacı, çiftçiliği bırakıp emekli maaşıyla geçinin vatandaşların olduğunu ve mağduriyet yaşanmaması için bakanlıktan konuyla alakalı revize beklediklerini kaydetti.

Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı, basın mensuplarına açıklamalarda bulunarak, il genelinde buğday ekiminin neredeyse tamamlandığını söyledi. Bazı çiftçilerin toprak kuruyken, bazı çiftçilerin de ilk yağıştan sonra ekime başladığını ifade eden Arabacı, buğdayın gelişimi için yağışların devam etmesinin elzem olduğunun altını çizdi. Arabacı; “Uzun zamandan beri kurak dönem geçiriyoruz. Üreticilerimizin bir kısmı kurak dönemde hazırlığa başladı, ekilişini yaptı. Bir kısmı da yağış bekledi. İlk yağan yağmurdan sonra hazırlıklarını yapıp ekilişine başladılar. Şu günlerde de ekilişleri neredeyse tamamlamak üzere, bölgemizde çok az bir alan kaldı ekilecek. Bu geçtiğimiz 1 hafta, 10 gün içerisinde de belli periyotlarla azar azar hep yağış aldık. Bu kurak dönemin ardından tabii tam bu ekiliş döneminde bu üreticimizin beklediği bir yağıştı. Şu an buğday açısından baktığımızda ekilen buğdayların çıkmasını sağlayacak bir yağış oluştu, bir tav oluştu toprakta. Yani şu an ektiğimiz buğdaylar çıkış konusunda sıkıntı yaşamaz. Hatta kurak toprağa ekilen buğdaylarımız yeşermeye başladı. Çok yeterli mi diye sorarsanız, bu şu an ilk aşamada buğdayın çıkması ile alakalı yeterli bir yağış ama buğdayın gelişimi, köklenmeye başladığı dönemde köklerin kuruya ermemesi için bu yağışların daha devam etmesi gerekiyor” dedi.

“TOPRAĞIN ALTI HALA KURU”

Arabacı, yeterli yağış alınmaması sonucu ürünlerin köklerinin kuruyacağını ve üretici açısından sıkıntı doğurabileceğini ifade ederek; “Şu an için sıkıntımız yok, buğday çıkışını yaptı. Erken ekilenler çıktı. Yeni ekilenler de bu tavla çıkar. Bir sıkıntı yaşamayız. İnşallah bundan sonraki süreçte de belli aralıklarla iki gün, üç gün arayla, azar azar hep yağış görürüz. Hava raporuna baktığımızda inşallah bu yağışlar da gelirse yine bir sıkıntı olmadan ürünümüzün gelişimi iyi olur diye umuyoruz. Ama şu an kesin olarak ürün gelişimini sağlar diyemiyorum. Niye? Çünkü toprağın bir altı hala kuru. Buğday eğer bundan sonra yağış almazsa bu kök kuruya erdiğinde tabii sıkıntılar yaşayabiliriz. Ama önümüzdeki süreçte yağışlar gözüktüğü için inşallah bunu da hayırlısıyla atlatacağız” şeklinde konuştu.

“YAĞIŞLARIN GELMESİ ŞART”

Yaklaşık 2 yıldır çiftçiyi memnun edecek kuvvetli yağış olmadığına dikkat çeken Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı; “Yağışların gelmesi şart, çünkü aşağı yukarı iki yıl oldu böyle çok kuvvetli yağışlar almayalı. Yani geçtiğimiz kış dönemi çok kurak bir dönemdi. Hatta geçen yılki ekilen buğdaylar da yine kurağa ekilmişti. Ama arkasından ara ara gelen yağışlar buğdayın gelişimi açısından sıkıntı yaşatmadı ve bölgemizde güzel bir verim aldık. Bu yıl da yine kurak bir yılla başladık. Yağışlar inşallah buğdayın gelişimini sağlar. Sadece bu da değil tabii diğer bütün ürünlerin gelişimini sağlayacak güzel bir yağış olur. Ben hatta bu yıl inşallah yağışlar fazla olur diye umuyorum. Çünkü toprağın doyuma ulaşması lazım. Doyuma ulaşması lazım ki barajlarımız, nehir debilerimiz istenilen seviyeye yükselsin. Biliyorsunuz yani bu şekilde devam ederse içme suyunda da sıkıntı yaşanacak pozisyona doğru ilerliyoruz. İnşallah bu kış güzel, yağışlı, güzel bir yıl olur. Üreticilerimizin beklentisi bizlerin beklentisi bu yönde. Tabloya baktığımızda önümüzdeki günlerde de yağışlar görüyoruz. İnşallah Allah hayırlısıyla güzel verir. Böyle çok aşırı şiddetli, sellerin olmadığı, sine sine yağışların olduğu güzel bir tablo oluşur. İnşallah bu kış döneminde de güzel bir kar oluşur. Toprakları tamamen kaplayacak ve onun yavaş yavaş toprağın emmesini sağlayacak bir hava olur diye umuyorum” diye konuştu.

WhatsApp Image 2023 11 13 at 16.11.44 | Edirne Ahval Gazetesi
Çiftçinin gözü yağmur ve destekte! | Edirne Ahval Gazetesi

‘TABAN SUYU YÜKSEK OLURSA, BU YIL AYÇİÇEĞİNDE YAŞADIĞIMIZ SIKINTIYI ÖNÜMÜZDEKİ DÖNEM YAŞAMAYIZ’

Geçen ekim döneminde yağışlardan dolayı ayçiçeği ekimlerinin geciktiğini kaydeden Arabacı, yaşanan gecikme sebebiyle verim kaybı yaşandığını açıkladı. Arabacı; “Geçen yıl buğdayda kurağa ektik ama sonraki yağışlarla bir nebze olsun iyi verim aldık ama ayçiçeğinde aynı şeyi söyleyemeyiz. Çünkü ayçiçeği ekiliş döneminde sıkıntı yaşadık. Yani sıkıntı yaşadı derken şöyle, kurak bir dönemin ardından ayçiçeği ekiliş döneminde çok güzel yağışlar aldık. Yağıştan dolayı bu sefer ekilişlerimiz geç kaldı ve sonrasında da yağışlar kesilince ayçiçeğinde iyi olan bölgelerimiz oldu ama kötü olan bölgelerimiz de oldu. O yüzden inşallah bu kış döneminde toprağımızda taban suyu istenilen seviyede oluşur, toprak doyuma ulaşır ve bu sıkıntıları önümüzdeki yıl yaşamayız inşallah diye umuyorum” ifadelerini kullandı.

“KAYITLARI OLDUĞU İÇİN DESTEKTEN YARARLANAMIYORLAR”

Arabacı, çalışmayan emekliler için ödenen 5 bin liralık destekten, Çiftçi Kayıt Sistemi’ne (ÇKS) kayıtlı olan çiftçilerin yararlanamaması durumu hakkında da değerlendirmede bulundu. Arabacı; “Son günlerde emekliler için çıkan ekstra 5000 lira destek ödemesi var. Maalesef ki bu sadece çalışmayan emekliler için geçerli. Fakat tarım sektöründe de önceki dönemlerde çiftçilik yapmış ama ÇKS’sini başkasına devretmiş, çiftçiliği bırakmış olan kişiler de bu işten faydalanamadı çünkü halen Ziraat Odaları’na kaydı devam ettiği için faydalanamadılar. Aslında baktığınızda üzerlerine ÇKS düzenlenmiyor, uzun yıllardan beri çiftçiliği bırakmış başkasına devretmiş, sadece emekli maaşıyla geçinen üreticilerimiz var. Ziraat Odalarına kayıtları var diye şu anda 5 bin liralardan faydalanamıyorlar. İnşallah bakanlığımız bu 5 bin lira ödenekle alakalı tekrar bir gözden geçirir ve bu gerçekten mağdur olan üreticilerimizin mağduriyetini giderecek şekilde revize eder ve o 5 bin lirayı gerçekten üreticilerimize verir diye umuyoruz. Üreticilerimiz adına beklentilerimiz bu yönde. Bir çok üreticimizle sohbet ettiğimizde hepsi; ‘Biz bırakalı kaç yıl oldu fakat alamadık’ diyor. İnşallah bununla ilgili tekrar bir düzenleme olur. Bugün 7500 lira maaş alan bir emekli için 5 bin lira çok ciddi bir para. Tek sefer de olsa ailesinin veya kendisinin geçimiyle alakalı müthiş bir katkı sağlayacaktır” açıklamasını yaptı.

‘ODADAN KAYDI SİLDİRMEK DESTEK ALMAYI SAĞLAMAYACAK’

5 bin liralık desteği alabilmek için odadan istifa etmek isteyenlerin olduğunu dile getiren Arabacı; “Sırf bunun için odadan istifa etmek için başvuranlar var ama biz söylüyoruz; şu an istifa etmeniz ya da odadan kaydı sildirmeniz bir şeyi değiştirmeyecek çünkü resmi gazetede yayınlandıktan sonra yapılan istifalar, ya da odadaki kayıtları sildirmeler geçerli olmayacak, hiçbir faydası olmayacak, biz bunu üreticilerimize anlatıyoruz ama maalesef bunu duyup da bizlere gelen üreticilerimiz var. Doğal olarak üreticilerimiz duyunca, 5 bin lira da olsa ciddi bir mutfak masrafı. O nedenle üreticilerimiz bunu almak istiyor ve bu yüzden de elinden geleni yapmaya çalışıyor” açıklamalarında bulundu. Adem Batuhan SEVER

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu