Adli yıl törenle açıldı

Edirne’de 2023-2024 adli yılı, Atatürk Anıtı’nda düzenlenen törenle açıldı. Anıta çelenk bırakılması ile başlayan tören, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla devam etti. Törende açıklamalarda bulunan Edirne Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Çakmak, “Geçen yıl verimli bir adli yıl geçirdiğimizi düşünüyorum. Bu yıl daha da iyisi olacağını umut ediyorum. Yeni adli yılın tüm yargı mensuplarına, yargı çalışanlarına ve ülkemize hayırlı olmasını diliyorum” diye konuştu.

‘DEPREM BÖLGESİNDE GÖREV ALAN TÜM MESLEKTAŞLARIMA ŞÜKRANLARIMI ARZ EDERİM’

2023-2024 adli yılının açılması vesilesiyle Edirne’de Atatürk Anıtı’nda tören düzenlendi. Anıta çelenk bırakılmasıyla başlayan tören, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla devam etti. Törende açıklamalarda bulunan Edirne Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Çakmak, yaptığı açıklamada 6 Şubat’ta yaşanan deprem felaketini hatırlatarak, Trakya’dan deprem bölgesine yardım için giden hakim, savcı ve avukatlara şükranlarını sundu. Çakmak; “Şubat ayı içerisinde 100 yılın felaketini yaşadık. Kahramanmaraş merkezli depremde bizler de ilk günden itibaren oradaki vatandaşlarımızın, meslektaşlarımızın yanında olmaya özen gösterdik. Hem adli anlamda, hem de arama kurtarma faaliyetleri kapsamında Edirne’mizden de Kahramanmaraş ve diğer illere giden mesai arkadaşlarımız oldu. Arama kurtarma faaliyetine giden arkadaşlarımız ilk günden itibaren oradaydı. Yardım etmek için giden vatandaşlarımız da Trakya bölgesi olarak çok güzel bir dayanışma örneği göstererek, tüm Trakya’daki ağır ceza başsavcılıkları, asli ceza başsavcılıkları, ilçe başsavcılıkları olarak çok büyük bir sayı ile orada personel arkadaşlarımızla beraber var olduk ve adli hizmet sunmaya gayret gösterdik. Dolayısıyla orada görev alan tüm meslektaşlarıma şükranlarımı arz ediyorum” dedi.

Adli yil torenle acildi 2 | Edirne Ahval Gazetesi
Adli yıl törenle açıldı | Edirne Ahval Gazetesi

Çakmak, geçen yıl iyi bir adli yıl geçirdiklerini belirterek, yeni adli yılın daha iyi ve hayırlı olmasını diledi. Çakmak; “Edirne Adliyesi olarak her yıl olduğu gibi bu yıl da etkin, verimli, hızlı ve tarafsız bir şekilde adli hizmetlerin yerine getirilmesi için var gücümüzle çalışacağız. Bunun için hakim, cumhuriyet savcısı, avukat ve tabii ki personelimizle birlikte gösterdiğimiz gayret aynı ciddiyette devam edecek. Geçen yıl verimli bir adli yıl geçirdiğimizi düşünüyorum. Bu yıl daha da iyisi olacağını umut ediyorum. Yeni adli yılın tüm yargı mensuplarına, yargı çalışanlarına ve ülkemize hayırlı olmasını diliyorum” şeklinde konuştu.

Törende konuşan Baro Başkan Vekili Aygün Ulubey Ergüden sözlerine, geçtiğimiz günlerde hayatını kaybeden, Edirne’nin sevilen simalarından, Baro Başkanı Av. Gökhan Karakoç’un babası Av İbrahim Karakoç’u anarak başladı. Ergüden; “Adli yılımıza maalesef üzücü bir haberle başladık. Değerli Başkanımız Av. Gökhan Karakoç’un babası, kıymetli büyüğümüz, üstadımız Av. İbrahim Karakoç’u ebediyete uğurlamanın derin hüznü içerisindeyiz. Kendisini hep, bize kattığı mesleki değerlerle anımsıyor olacağız. Tüm hukuk camiamızın başı sağ olsun. Yine yakın veya uzak zamanda ebediyete intikal etmiş olan Hakim, Savcı, Avukat olarak adalete hizmet etmiş tüm meslek büyüklerimi bir kez daha yad ediyorum. Ruhları şad olsun” diye konuştu.

“2023-2024 ADLİ YILINI BU SENE DE KAYGIYLA KARŞILIYORUZ”

Yeni adli yılı kaygıyla karşıladıklarının altını çizen Ergüden; “Ülkemizde hak ve özgürlüklerin teminatı olan avukatların örgütlü gücünü temsil eden bizler, başlangıcında olduğumuz 2023-2024 adli yılını bu sene de kaygıyla karşılıyoruz. Yeni bir adli yılı umutla ve heyecanla değil kaygıyla karşılamamızın sebebi; sadece avukatlara ait meslek sorunu gibi görünen meselelerin, artık ulusal çapta bir hak arama özgürlüğü ve adalete erişimi de içinde barındıran bir krize evirilmiş olmasıdır. Mesleğimizi evrensel insan hakları temelinde ve meslek onuruna yaraşır şekilde icra etmemiz için hukukun üstünlüğü, bağımsız yargı ve adil yargılanma hakkı ideallerinin hayata geçirilebilmesi ile savunma hakkına ve avukatlık mesleğine saygı gösterilmesi gerektiği gerçeğinin altını bir kez daha çizme zorunluluğu doğmaktadır. İçinde bulunduğumuz yargı sisteminde, avukatların mesleki tecrübeleri artık yasalardan ve hukuka yaraşır uygulamalardan değil, ulusal çapta gittikçe büyüyen bir şiddet sarmalından, kontrolsüzce açılan hukuk fakülteleri sebebiyle maruz kaldığımız ekonomik sömürü halinden ve adaletin bazen geç, bazen hiç tecelli etmediği bir pratikten gelmektedir. Anılan sorunların ortadan kalkması, ulusal çapta bir adalet arayışının olmazsa olmaz ön koşuludur ve bu da avukatlık mesleğinin güçlendirilmesiyle mümkündür” açıklamasını yaptı.

Adli yil torenle acildi 3 | Edirne Ahval Gazetesi
Adli yıl törenle açıldı | Edirne Ahval Gazetesi

“AVUKATLIK SINAVI TEREDDÜTSÜZ UYGULANMALIDIR”

Avukatlık mesleğinin kalitesinin artması gerektiğinin kaydeden Ergüden, hukuk fakültelerine akreditasyon gelmesi gerektiğini ve akredite olamayan fakültelerin ise kapatılması gerektiğine vurgu yaptı. Ergüden; “2023 yılı sonu itibariyle, Yargı Reformu Strateji Belgesi ve buna istinaden hazırlanan İnsan Hakları Eylem Planı’nın uygulama takviminin artık sonuna gelmiş bulunuyoruz. İnsan Hakları Eylem Planı’nda ‘Savunmanın Güçlendirilmesi ve Avukatlık Hizmetlerinde Kalitenin Artırılması’ başlığı altında yer alan faaliyet hedeflerine ulaşılamadığını üzülerek tespit ediyoruz özellikle: ‘Yargıda sosyal devletin bir gereği olarak maddi durumu yetersiz olan kişilere verilen adli yardım hizmetleri için avukatlardan alınan vergi oranı yeniden düzenlenecektir, zorunlu müdafi ücretleri artırılacak ve bu ücretlerin gecikmeksizin ödenmesi için evrakların dijital ortamda tamamlanması sağlanacaktır, kamu avukatlarının çalışma esaslarına ve özlük haklarına yönelik iyileştirme yapılacaktır’ şeklinde dile getirilen hedeflere ilişkin taahhütlerin, 2023 yılı kapanmadan yerine getirilmesini istemek mesleğimiz adına asaleten, savunmasını üstlendiğimiz yurttaşlar adına vekaleten en doğal hakkımızdır. Avukatlık hizmetlerinde kalitenin artırılması hedefine ulaşılabilmesi için ilk atılması gereken adım; hukuk fakültelerine girişte uygulanan yükseköğretim başarı sıralamasının ivedilikle 100 bine, ardından kademeli olarak 75 bine ve 50 bine çekilmelidir. Hukuk fakültelerine akreditasyon uygulaması getirilmeli, akredite olamayan fakültelerin ise verilecek süreye karşın şartları sağlayamaması halinde kapatılması gerekmektedir. Staj eğitimin içeriğini boşaltan yasal düzenlemelerden vazgeçilmelidir. Yine şimdilik var olan Avukatlık sınavının kaldırılmaması ve siyaset malzemesi yapılmaksızın, tereddütsüz uygulanması en temel gereksinimdir” ifadelerini kullandı.  Adem Batuhan SEVER

Adli yil torenle acildia | Edirne Ahval Gazetesi
Adli yıl törenle açıldı | Edirne Ahval Gazetesi

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu