‘Edirne’deki emeklinin fotoğrafı’ yorumlandı

Genel-İş Sendikası Toplantı Salonunda “Edirne ‘deki Emekli Fotoğrafı” konulu sunum yapan Emekli Yüksek Makine Mühendisi Hüseyin Erkin, emeklilerin ekonomik sıkıntı içerisinde olduğunu söyledi. Erkin açıklamasında; “Emeklilerimiz şu anda ekonomik anlamda en çok sıkıntıyı çeken insanlarımız. Bu çok üzücü bir durum” diye konuştu.

Emekli-SEN üyeleri ile bir araya gelen Emekli Yüksek Makine Mühendisi Hüseyin Erkin, gerçekleştirdiği sunumda Edirne ‘deki emeklileri anlattı. Erkin yaptığı konuşmada; Edirne’nin nüfusunun 412 bin olduğunu ifade ederek, 412 bin kişiden 102 bin kişinin emekli olduğunu, 120 bin kişinin ise aktif olarak çalıştığını söyledi. Erkin, “Edirne’de işsizlik oranı yüzde 12’dir. Son 25 yılda tarım nüfusu hızla azalmıştır. Edirne GSMH’dan aldığı pay kişi başına ortalama 7200 dolar olup ülke ortalaması 8600 doların altındadır. Emeklilerin aldığı pay giderek azalmış ve asgari ücret maaşı altına düşmüştür” dedi.

Emeklilerin ekonomik sıkıntı içerisinde olduğuna da dikkat çeken Erkin;  “Emeklilerimiz şu anda ekonomik anlamda en çok sıkıntıyı çeken insanlarımız. Bu çok üzücü. Asgari ücret devletin kasasından çıkan bir nemalandırma değil. Devlet hiçbir zaman asgari ücret seviyesinde çalışanına para ödememiştir. Halen de öyle. Asgari ücreti, özel sektör dediğimiz, yani dışarıda ticari veya üretim anlamında iş yapan işverenler tarafından çalışanlara ödenen bir para. Ama bunu biz devletin himayesine alarak devletin çalışan mekanizmasını bozduk. Politikacıların kusurudur bu. Ben emekli olduğumda çalışırken aldığım maaşla, emekli maaşımın arasında yüzde 25 fark vardı 2006’da. Şu anda benim oturduğum koltuktaki bir arkadaşın maaşıyla kıyasladığımızda çok geride kaldık. Bunun yanında maaşımız asgari ücret seviyesine yaklaştı. Çok utanç verici bir şey bu. Ben asgari ücretin arttırılmasına karşı çıkmıyorum ama bu insanları da mağdur etmeyeceksiniz. Ekonomik anlamda bu cendere emeklileri sıkıştırıyor. Sonuç itibariyle emekli insanlarımızın hem manevi hem de maddi anlamda huzursuz bir ömür tükettiklerini görüyoruz” açıklamasını yaptı.

‘DÜNYADA SADECE TÜRKİYE’DE VAR’

Sadece Türkiye’de milletvekillerinin emekli olduğunun da altını çizen Erkin; “Dünyanın hiçbir yerinde milletvekilliği emekliliği diye bir usul yok. Böyle bir düzenleme de yok. Bizde ne hikmetse milletvekili emeklisi diye bir sistem çıkardılar, sanki milletvekili bir iş grubuymuş gibi. Milletvekilleri devlet memurları yasasına da bağlı değil, öyle bir şey de yok ama maaş alma konusunda bir tek memur statüsünde sayılıyorlar. Böyle absürt bir şeyle getirildi bu. Çalışan milletvekillerine baktığımızda maaşları güzel. Zaten olsun, ona itirazımız yok çünkü harcamaları olacaktır. Ama emekli olmaz. Herkesin bir işi var zaten milletvekili seçilirken. Milletvekilliğinden döndükten sonra, emekli olacaksa kendi mesleğinden emekli olsun. Dolayısıyla vekillik cazibesi arttırıldı, ticari meta haline getirildi. Çantayı kapan, param var deyip vekil olma gayretine düşüyor. Emekli vekillerin şu andaki maaşı 51 bin 900 lira oldu” ifadelerine yer verdi. Damla GÖÇ

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu