‘Edirne halkının da görüşleri alınmalı’

Edirne Sarayiçi’nde bulunan Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nin yapıldığı, pehlivanların kol bağlayıp, ter döktükleri dualı çayır, Er Meydanı’nın taşınması veya yıkılması konusunda vatandaşların da görüşlerini aldık. Vatandaşlar, verilecek olan kararın enine boyuna tartışılması ve en doğru kararın verilmesini istiyor.

Nice pehlivanların kol bağlayıp, ter döktüğü dualı çayır, Er Meydanı için taşınma veya yıkılması durumu konuşuluyor, tartışılıyor. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nin yapıldığı Sarayiçi Er Meydanı için konuşan Belediye Başkanı Recep Gürkan yıkılma veya taşınmasının söz konusu olmadığını açıkladı. Sarayiçi Er Meydanı’nın eski Edirne Sarayı’nın has bahçesine yapıldığı biliniyor. Edirne Sarayı ihya edilirken, has bahçenin yapılabilmesi için Sarayiçi Er Meydanı’nın yıkılması konuşuluyor. Güreşleri sıkı bir şekilde takip eden Edirnelilere, tartışılan Sarayiçi Er Meydanı’nı sorduk.

Edirne Sarayı ihya edilirken, 662 yıllık tarihi olan ve 1924 yılından günümüze aynı alanda bulunan Er Meydanı için karar alınırken iyice düşünmek gerektiğini belirten S. K; “Ben 1980’li yıllarda ailemle Kırkpınar’a pehlivanlara izlemeye gittiğimizi hazırlıyorum. Öyle özenerek giderdik ki yeni kıyafetlerimizi giyerdik. Kırkpınar Er Meydanı özen isteyen, tarihi önem arz eden bir meydan. Yıkılma veya taşınması söz konusu ise bunun bilimsel, sosyolojik tartışmaları yapılmalı bir yerde Edirne halkına da sorulmalıdır” dedi.

Diğer yandan stadın çok bakımsız olduğunu söyleyen S.K; “Geçen sene Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri’ni izlemek üzere stada gittim. Bakımsız bir yer, özensiz duruyor. Bütün kurumların tartışması sonucu alınacak karara göre eğer yıkılmayacak, taşınmayacaksa en azından bakımı yapılsın. Bakımsız alanda bulunması da bir yerde tarihi saygısızlık oluyor” diye konuştu.

Başka bir vatandaş N.T ise; “Tabi kurumlar bu konuyu tartışsın ama alınacak kararda Edirne halkına da bir sorulsun. Sonuçta Kırkpınar Edirne’nin bir değeridir. Bu konuda Edirne halkının da görüşleri istekleri önem arz eder. Kırkpınar Er Meydanı Sarayiçi’nden Edirne’de başka bir mevkiye taşınsa da önemini yitirmeyecektir. Kırkpınar hem tarihiyle hem de devam eden güreşleriyle zaten dünya çapında bir efsane haline gelmiştir. Daha bakımlı daha temiz ve daha konforlu bir alanda güreşler yapılacaksa bir Edirneli olarak o da kabulümdür. Ama tek dileğim alınan karar ne olursa olsun Kırkpınar’a gerekli önemin verilmesidir” ifadelerine yer verdi. Haber Merkezi

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu