Ragbi Günlükleri 65

Haziran ayı, Türk ragbisi açısından bereketli bir ay oldu. Pandemi sebebiyle sahalara dönemeyen takımlarımız, böylelikle ragbiye olan hasretlerini dindirdi. Milli takımlarımızın kamp ve Avrupa Trophy maçlarıyla başlayan heyecan, önce U18 kadın-erkek, geçtiğimiz hafta içi de 7’li ragbi büyükler ligleriyle devam etti. Temmuz ayının bu ilk yazısında, geride bıraktığımız haziran ayı içerisinde Türk ragbi camiasındaki yaşananları özetleyelim.

Daha önceki yazılarımda da bahsettiğim üzere Türkiye Ragbi Federasyonu(TRF), mayıs ayı içerisinde, Trophy maçlarından önce ligleri başlatmak istemişti. Ancak Sağlık Bakanlığı’ndan gerekli izinlerin alınamaması, liglerin ertelenip takvimin güncellenmesine sebep oldu. Milli takımlarımız, geçmiş yıllarda belirlenen oyuncu havuzundan gelen oyuncularla Trophy Serisi çalışmalarına başlamıştı.  Ragbi Teknik Kurul Başkanı Sayın Ali Tekkulluk ile yaptığım röportajdan edindiğim bilgi, liglerin 9-10-11 Temmuz’da Budapeşte’de oynanacak Avrupa Trophy Serisi ikinci ayak maçları sonrasına erteleneceğiydi. TRF, planlarında yaptığı değişiklikle birlikte 2021 7’li ragbi etaplı liglerinin ilk ayağı geçtiğimiz hafta içerisinde oynanmış oldu ve toplanacak milli takım kamplarına oyuncu seçmeleri yapıldı.

19-20 Haziran tarihlerinde, Avrupa Trophy Serisi’nin ilk ayağı Zagrep’te oynandı ve kadın-erkek milli takımlarımız ülkemizi temsilen sahadaydı. Haziran ayı içerisinde yaşadığımız bu ilk heyecanı Ragbi Günlükleri’nin 62. yazısında detaylı bir şekilde yazmıştım. Dileyenler Edirne Ahval Gazetesi’nin internet sitesinden ulaşabilirler.

alanya pirates kadin takimi | Edirne Ahval GazetesiAynı hafta sonu, milli maçların gölgesinde kalsa da bir başka heyecan Kızılcahamam’da U18 7’li ragbi kadın liginde yaşanıyordu.  Yedi takımın katıldı 2021 ligini; Ankara Ragbi, Erbaa GSK, Eskişehir Anadolu SK, Fatsa SK, Kandıra SK, Körfez Gençlerbirliği ve Selçuk Kartallar oluşturuyor. İlk ayak maçlarında öne çıkan iki takım, oynadıkları tüm maçları kazanan Selçuk Kartallar ve Kandıra SK oldu.

U18 liglerinde ilk ayaklar peşi sıra oynanarak devam etti. Sahne bu kez U18 erkek takımlarındaydı. 21-22 Haziran tarihlerinde Kızılcahamam’da 11 takımın katılımıyla oynandı müsabakalar. İki gruba ayrılan takımlardan altısı ilk gün, kalan beşi ise ikinci gün maçlarını oynadılar. Aile ve Sosyal Politikalar GSK, Ankara Ragbi, Doğa Fit GSK, Canik Belediyesi GSK, Kandıra Akçakoca Anadolu Lisesi SK ve Pursaklar Belediye SK’dan oluşan ilk grupta, tüm maçlarını kazanarak rakiplerine karşı avantaj sağlayan Pursaklar Belediye SK oluyordu. İlk ayak maçlarının ikinci gününde; Körfez Gençlerbirliği, Arsin Futbol Kulübü, Selçuk Kartallar, Çarşamba Ayyıldız GSK ve Erbaa GSK ragbi oynamak için sahaya çıktılar. Oynadığı üç maçı da kazanan Selçuk Kartallar U18 erkek takımı,ikinci günün başarılı takımıydı.

7’li ragbi liglerinin heyecanı, bir hafta aranın ardından yeniden Kızılcahamam’da devam etti. 29 Haziran’da, 8 takımın katıldığı kadınlar ligi maçları oynanırken; 30 Haziran’da da 13 takımlı erkek liginin maçları oynandı. Kadınlar liginde, Ankara Ragbi ve Kadıköy Ragbi oynadıkları tüm maçları kazanırken; aynı başarıyı erkeklerde Kandıra Akçakoca Anadolu Lisesi SK, Çarşamba Ayyıldız GSK, Güneysu SK ve Kadıköy Ragbi gösteriyordu. Erkekler maçlarının youtube üzerinden canlı yayınını gerçekleştiren TRF, ilk kez bir turnuva yayınını seyircisine ulaştırıyordu. Kadınlarda Alanya Belediye SK, erkekler de ise Kandıra Akçakoca Anadolu Lisesi SK 7’li ragbi büyükler liglerinde ilk defa yer alarak, liglerin yeni yüzleri oldular.

kandira akcakoca anadolu lisesi sk | Edirne Ahval Gazetesi

2020 yılı Mart ayında verilen ara, 15 ay sonra nihayete erdi ve Türk ragbisi yeniden hayat buldu. Bu aranın Türk ragbisine hiç yaramadığı, oyunumuzu geriye götürdüğü aşikâr. Sürekli değişen pandemi kısıtlamaları hem oyuncuların bireysel çalışmalarını hem de takımların bir araya gelip antrenman yapmasını engelledi. Tüm bunların yansıması da oyunumuza oldu. Daha önce takım temsilcileriyle yaptığım röportajlarda da ortaya konan bu öngörü, Kızılcahamam’da düzenlenen ilk ayak maçlarında kendisini gösterdi. Takımlarımızın bundan sonraki süreçte yapacağı çalışmalar daha da önem kazanmış bulunuyor. Liglerimizin final etaplarıyla ilgili bir notta düşmeliyim. Pandeminin ülkemizdeki seyri final etabını etkileyecek. Yükselişe geçecek vaka sayıları, final etabının oynanmadan ilk etap sonuçlarına göre liglerin tescil edilmesine neden olabilir. Süreci takip ediyor olacağız.

7’li ragbi liglerinin ilk ayaklarının sona ermesinin ardından, dikkatlerimiz yine milli takımlarımızda olacak. Kadınlarımız Kızılcahamam’da, erkeklerimiz ise Burdur’da Avrupa Trophy Serisi’nin ikinci ayak maçlarına hazırlanıyorlar. 9-10-11 Temmuz’da oynanacak maçları Rugby Europe TV’den izleyebilirsiniz.

Yazının son kısmında, liglere katılan bazı takımların temsilcilerinin ilk ayak maçlarına dair görüşlerini sizlerle paylaşmak istiyorum.

pursaklar belediye sk | Edirne Ahval Gazetesi2019 yılında okul sporlarına katılmak amacıyla kurulan Kandıra Akçakoca Anadolu Lisesi SK, sporcularındaki cevheri keşfedince hedeflerini büyütmüş ve TRF liglerine de katılmaya karar vermiş. U18 liglerinde hem kadın hem de erkek takımlarıyla kürsüye çıkmayı başaran Kandıra, bu yıl ilk kez büyük erkekler liginde de yer aldı. ‘‘Grubumuzda üç rakibimizle karşılaştık ve maçların üçünü de kazandık. Turnuva sonunda milli takıma davet edilen oyuncular listesinde kadromuzdan üç sporcu bulunuyor. Heyecanın dorukta olduğu turnuvadan ilk yılımızda böyle bir sonuçla çıkmak hepimizi mental olarak rahatlattı. Hepimizin modunu yükselten sonuçlar aldık. Bu sonuçlarla, ikinci etaba daha iyi hazırlanıyoruz. Covid 19 sebebiyle her şeyden uzak kalmıştık. Uzun süre sonra ragbi oynamak ve oynatmak çok güzel.’’ diyor takımın antrenörü Selçuk Cömert.

Türk ragbisinin yeni yüzlerinden birisi de Alanya Pirates. Geçtiğimiz yıl kurulan ve çalışmalarını sürdüren Alanya ekibi, yepyeni oyunculardan oluşuyor. Alanya Belediye SK çatısı altında, bu yıl ilk defa kadın takımlarıyla ligde yer aldılar. Erkek takımları pandemi sebebiyle bu sene lige katılamasa da muhtemelen önümüzdeki sezon onları sahada göreceğiz. İlk defa bir turnuvaya katıldıklarının altını çizen antrenör Kerim Yorgancı, ‘‘Bol bol tecrübe edindik ve en önemlisi çok eğlendik. Şimdi nasıl iyi olmamız gerektiğini biliyoruz. Daha iyi sonuçlar kazanmak ve önümüzdeki turnuvalar için oldukça heyecanlıyız.’’diyor.

U18 erkekler liginin ilk ayağındaki başarılı takımlardan biri de Pursaklar Belediye SK oldu. 2019 yılında, Engin Kömürcü ve Emre Aşlar’ın çabaları ve Pursaklar Belediyesi’nin destekleriyle kurulmuş takım. Pursaklar’daki okullarda birçok seminer düzenlemiş antrenörleri ve 3000 öğrenciye ulaşıp, 500 öğrenciye yetenek testi gerçekleştirmişler. Genç sporcularla çalışmalarını pandemi sürecinde de aksatmayıp, online antrenmanlar yapmışlar. ‘‘Uzun antrenmanlardan sonra beklediğimiz gün geldi’’ diyor antrenör Engin Kömürcü ve anlatmaya devam ediyor: ‘‘Bizim ve oyuncularımız için her maç aynı önem ve ciddiyetteydi. Bir buçuk yıl duraksız çalışmalarımızın karşılığını U18 Erkekler Etaplı Ligi’nin ilk etap müsabakalarında, üç maçımızın üçünü de kazanarak aldık. Ancak hala turnuva bitmiş değil. Aynı disiplin ve kararlılıkla final müsabakalarına hazırlanmaya devam ediyoruz. Bütün sporcuların, terinin son damlasına kadar oynaması ve bir amacı olması bizi mutlu etti. Büyük erkeklerde de sporcu olmama rağmen U18 takımlarının çok daha iyi çalıştığını ve hazırlandığını gördüm. Geleceğimizin kararlı ve sağlam adımlarla gelmesi bizi mutlu ediyor. İleride Türk ragbisini çok güzel gelişmelerin beklediğini açıkça görebiliyoruz.’’

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu