Ragbi Günlükleri 88

 Ádettendir, yeni yıla girerken güzel dileklerde bulunulur. Güzel yarınlar temenni edilir ve o yaşama tutunma umudu tazelenir. Klasikleşmiş, belki de basma kalıp haline gelmiş bu dilekleri yazmaya gitmiyor elim. Her geçen gün zorlaşan hayat şartları, bu temennileri inandırıcı kılmıyor. İğneden ipliğe her şeye gelen zamlar, katlanan faturalar… ”Şu an önümüzdeki aydan daha iyi durumdayız.” kanısı yerleşmiş herkese. Umutsuzluk, gelecek kaygısı var.

            Bir yandan derin ekonomik krizle baş ederken, diğer yandan da iki senedir hayatımızdan çıkaramadığımız bir hastalıkla uğraşıyoruz. O kadar benimsedik ki hayatımızda bu hastalığı, ne kadar pik yapsa da vaka rekorları kırsa da o ilk zamanlarda gösterdiğimiz özeni göstermiyoruz. Aşı olmayanların ve aşılarını tamamlamayanların hastanelerdeki yükü arttırdığını okuyoruz ulusal basında. Akla ve bilime güvenmeli, aşılarımızı olmalıyız. Vaka seyri bu şekilde gittiği takdirde yeni tartışmalara girmemiz gerektiğini düşünüyorum. Aşı olmayanların kamusal ve sosyal hayattan kısıtlanmaları, aşılıları korumak için gerekli bir adımdır. Belki de bir sonraki adımda, Singapur örneğini düşünülmelidir.

u18 1 1 | Edirne Ahval Gazetesi            Ülkenin ahvali bu şekilde seyrederken, bizlerin başka bir düşüncesi de ragbi. Yeni sezonlar için Türkiye Ragbi Federasyonu’ndaydı(TRF) kulağımız. 2022 sezonlarının reglamanları geçtiğimiz hafta yayımlandı ve süreç başladı. Pandeminin başlamasının ardından, bir ragbi sezonunu kaçıran biz Trakya Ragbi için işin rengi bir başka. Heyecanımız yüksek, kanımız kaynıyor. Edirne’yi yeniden buluşturacağız oyunla. Reglamanlar açıklanana kadar düşüncemiz, hem 7’li hem de 15’li ragbi heyecanını yaşamak yönündeydi. Ancak evdeki hesabımız çarşıya uymuyor. Gelin, anlatayım.

            Ragbinin en keyifli, en fiziksel disiplini 15’li ragbi. Herkesin arzusu, bir köşesinden 15’li ligine dahil olmak. Hatta kadın sporcularımızın da özlemi 15’li Kadınlar Ligi. Açıklanan reglamana göre, katılmayı düşünen takımlardan 16 Ocak 2022 gününün mesai bitimine kadar yazı bekliyor federasyon. Farklı başlıklarda bir dizi talimat sıralanmış. Dikkat çeken talimatlardan bazılarına değineyim.

34030216 448536772233905 3971406725029822464 n 1 | Edirne Ahval Gazetesi            Maça çıkmayan, müsabakayı terk eden takımlar için yaptırım uygulanıyor. Daha önceki sezonlarda yaşanan deneyimler, TRF’yi lig düzenini ve marka kalitesini korumak için adım atmaya itti. Çekilen takımın bir daha TRF faaliyetlerine katılamayacağı ve üç asgari ücretle cezalandırılacağı açıkça belirtilmiş.

            Federasyon tarafından deplasman takımlarına ödenen yol ücretleri, ilk üç sırada sezonu tamamlayan takımlara sezon sonunda ödenecekken; diğer takımların bu ödemelerden faydalanabilmesi, bağlı bulundukları Spor İl Müdürlüğü’nün onayıyla gerçekleşecek. Bu ödemelerin kulüpler için hayati öneme sahip olduğunu belirtmeliyim.

            Kulüplerin sezon boyunca yükleneceği bir diğer önemli gider kalemi de ambulans hizmeti. ”Ambulans faturalarının icra kurulu kararı ile belirlenen miktarı, TRF tarafından ev sahibi kulübe ödenecektir.” denmiş. Ancak ödemenin miktarı ve zamanı belirtilmemiş. TRF’nin bir diğer isteği, kulüplerin sponsorluk anlaşmaları öncesinde kendisinden izin alması. Federasyondan izinsiz, formalarda herhangi bir firma logosu vb. reklam içeriği kullanılamayacağı belirtiliyor.

35148747 453944888359760 811484781534511104 o | Edirne Ahval Gazetesi            7’li ragbi kadın-erkek liglerinin reglamanında belirtildiği üzere, son başvuru tarihi yine 16 Ocak 2022 günü. 7’li ragbide sahaların ayarlanması TRF yükümlülüğünde olduğundan, kulüpler bu konuda rahat. Tek yapmaları gereken, seremonileri kaçırmamak. Takımların en az 20 lisanslı sporcuya sahip olması zorunlu tutuluyor. Ligden çekilen takımlara 7’li ragbide iki asgari ücret ceza verilirken, kulüp bir daha TRF faaliyetlerine katılamıyor. 7’li ragbi reglamanlarında belirtilen en önemli talimat, lige yeni katılacak takımlardan istenen üç asgari ücret. 2021 sezonuna katılan takımlar bu uygulamadan muaf tutulmuş. Bu talimatın Türkçesi, ”Dünya Ragbi Birliği’nin şartlarını bu takımlarla sağlıyorum. Yeni takımlara ihtiyacım yok.” demek. Bu ücreti ödemeyi göze alan takımlarda, direkt olarak lige dâhil edilmeyecek ve yeni kurulacak ”Gelişim Ligi”nde oynaması istenecek. İşte bu maddeyle 7’li ragbi oynama hayallerimiz suya düşüyor. Bakalım, 7’li ragbi liglerinde yeni yüzler görebilecek miyiz?

            Son olarak U18 kadın-erkek liglerinin reglamanlarına değinecek olursam, başvuruların bitiş tarihi olarak 20 Ocak denilmiş. Bu reglamanların büyüklerinkinden farkı, liglere katılım ücreti istenmemesi.

            Başvuruların bitimine az bir süre kala, yeni sezon üzerine planlar netleşmeye başladı. Kimler, hangi disiplinde yer alacak yakında göreceğiz. Kulüpler için en önemlisi, bu değirmeni döndürecek olan su nereden gelecek? Yine de önceki yıllarda olduğu gibi kervan, yolda düzülmek üzere harekete hazır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu