Balkan Türkleri Çamerya’yı unutmuyor

Edirne’de bulunan Balkan Rumeli Türkleri Konfederasyonu 27 Haziran Çamerya Soykırım’ı hakkında panel düzenledi. Düzenlenen panelin ardından bir araya gelen Balkan Türkleri, Yunanistan Konsolosluk binası önüne üzerinde  ‘Çamerya Kanayan Yaramız’ yazılı siyah çelenk bırakarak, basın açıklaması yaptılar.

Yunanistan ve Arnavutluk arasında Güneybatı Balkanlar bölgelerinden biri olan Çamerya’da yaşayan Müslümanlara yönelik 27 Haziran 1944- Mart 1945 tarihleri arasında gerçekleşen soykırımı yıldönümünde kınamak üzere bir araya gelen Balkan Türkleri dernekleri, Çamerya Soykırımı üzerine panel düzenledi. Edirne Milli Eğitim Müdürlüğü’nün yanındaki toplantı salonunda  düzenlenen panelde konuşma yapan Balkan Türkleri Federasyonu Başkanı Mecit Mutlu, “Balkan Türkleri Federasyonları dernekleriyle Balkanlardaki yapılan Türk katliamlarını dile getiriyoruz. Bugün 1944 yılında Çamerya bölgesinde yaşayan Müslüman Arnavutlara yapılan soykırımı dile getiriyoruz. Bunları niye dile getiriyoruz. Bizler Balkan Coğrafyasındaki tarihimize sahip çıkmak zorundayız. Biz tarihimizi önemsiyoruz. Ama tarihimizi önemserken, şu anda Balkanlarda yaşayan etnik gruplar arasında herhangi bir husumet yaratmak için değil. Balkanlarda dostluk geliştirmek adına eğer böyle sorunlar yaşandıysa bunların geçmişte kalması gerekiyor. Bizlerin de bunları bilmesi gerekiyor. Bizim insanımızın bunları bilmesi gerekiyor. Orada eğer bir Müslüman’ın burnu kanarsa Balkan Türkleri Konfederasyonu olarak el birliğiyle onlara sahip çıkmak zorundayız. Bizim Osmanlı döneminde oraya gönderdiğimiz ve şu anda orada bıraktığımız insanlarımız. Balkanlardaki çocuklarımız ve gençlerimiz çok önemli. Bunlara sahip çıkmamız lazım. Türkiye Cumhuriyeti büyük bir devlet. Tüm balkan coğrafyasındaki Müslümanlara sahip çıkmamız lazım. Bu Çamerya katliamı bizim için önemli bir tarih. Çocuklarımıza da bunu unutturmamız lazım. Konfederasyonun birçok bölgesinde bu katliamı anmamız ve unutturmamız gerekiyor” dedi.

Düzenlenen etkinliğe Balkan Türkleri Federasyonu üyeleri, Balkan Günlüğü Gazetesi İmtiyaz Sahibi 24. Dönem İzmir Milletvekili Rıfat Said ve Tarih Öğretmeni -Araştırmacı Cevat Sedes katılım sağladı.

“KATLİAMDA 2 BİN 900 ERKEK, 214 KADIN VE 96 ÇOCUK KATLEDİLDİ”

Panelin ardından Balkan Rumeli Türkleri Konfederasyonu Başkanı Sabri Mutlu ve diğer dernek üyeleri ile birlikte, Şükrüpaşa Mahallesi’ndeki Yunan Konsolosluğu’na geçti. Burada konsolosluk girişine siyah çelenk bırakan grup basın açıklaması yaptı. Açıklamayı grup adına okuyan 24’üncü dönem AK Parti İzmir Milletvekili Rıfat Sait, “Yunanistan’ın 27 Haziranın 1944’ten, 1945 Mart aynına kadar, Çamerya bölgesinde büyük katliama yol açtıkları için burada toplanmış bulunuyoruz. Etkinlik o bölgede yaşanan Arnavutlara karşı yaşandı. Katliamda 2 bin 900 erkek, 214 kadın ve 96 çocuk katledilirken, 245 kadına tecavüz edilmiştir. Yunan rejiminin yaptığı soykırımı kınıyoruz” ifadelerini kullandı.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu