Kadın vekillerden Meclis’te açıklama

Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu ve Kadın Milletvekillerinin katılımıyla TBMM’de 5 Aralık Dünya Kadın Hakları Günü ve Türk Kadınına Seçme Seçilme Hakkı verilmesinin 88. yıl dönümüne istinaden basın açıklaması gerçekleştirildi. Gerçekleşen basın açıklamasını okuyan KEFEK Başkanı ve AK Parti Edirne Milletvekili Fatma Aksal; “AK Parti 2007 seçimlerinde 31 kadın milletvekili temsili ile Cumhuriyet tarihinin % 4.5’luk rekorunu tek başına kırmıştır” dedi.

5 Aralık Dünya Kadın Hakları Günü ve Türk Kadınına Seçme Seçilme Hakkı verilmesinin 88. yıl dönümüne istinaden TBMM’de açıklama yapan KEFEK Başkanı ve AK Parti Edirne Milletvekili Fatma Aksal; “Dünya Kadın Hakları Günü ve Türk Kadınına Seçme ve Seçilme Hakkı verilmesinin yıl dönümü.Bundan tam 88 yıl önce bugün Türk kadınları seçme ve seçilme hakkı kazandı. Teşkilatı Esasiye Kanunu; mensubu olmaktan kıvanç duyduğumuz Yüce Meclisin 4. Döneminde 2. Meclis binasının çatısı altında 1934 yılında değiştirildi. Türk kadınlarının seçme ve seçilme hakkını kazanmasına ilişkin maddeler, coşkuyla, alkışlar eşliğinde ve oy birliği ile kabul edildi. Böylece Belçika, Fransa, İtalya, İsviçre gibi pek çok gelişmiş ülke henüz kadınlara bu hakkı vermemişken, Türk kadınları milletvekili genel seçimlerine katılma ve milletvekili seçilme hakkını elde ettiler.Kadınlara seçme ve seçilme hakkı verilmesi, Cumhuriyetimizin banisi Gazi Mustafa Kemal öncülüğünde kadın hakları alanında atılan büyük adımların bir devamıydı” diye konuştu.

AK Parti hükümetinin kadın milletvekili sayısında rekor kırdığını belirten Aksal; “Türkiye’de kadınların siyasal hayata katılımında ilk önemli adım, 3 Nisan 1930 tarihinde kabul edilen Belediye Kanunu ile atılmış ve kadınlarımızın yerel seçimlere katılmasının önü açılmıştı. Nitekim kadınlar siyasal haklarını ilk kez 1930 yılındaki belediye seçimlerinde kullandılar. Hemen ardından Köy Kanunu’nun 20. maddesinin değiştirilmesine dair 26 Ekim 1933 tarihli Kanunun çıkarılmasıyla; kadınların köy muhtar ve ihtiyar heyetlerine seçilme hakkı tanındı.Kadınların milletvekili genel seçimlerinde ilk kez oy kullandığı ve aday olabildiği TBMM 5. Dönem seçimleri 8 Şubat 1935’te yapıldı ve 17 kadın milletvekili ilk kez TBMM’ye girdi, daha sonra bu sayı 18’e yükseldi ve böylece kadınlar TBMM’deki tüm milletvekillerinin yüzde 4,5’ini oluşturdular. Bu parlak geçmişimize rağmen, üzülerek belirtmeliyim ki Meclisteki kadın milletvekili oranı yıllarca çok düşük oranlarda seyretmiş hatta bazen % 1’in altına düşmüştür. Kadın milletvekillerinin Meclisteki temsil oranının %5’i aştığı ilk seçim 2007 milletvekili genel seçimleri olmuştur.  AK Parti 2007 seçimlerinde 31 kadın milletvekili temsili ile Cumhuriyet tarihinin % 4.5’luk rekorunu tek başına kırmıştır” ifadelerine yer verdi.

Başörtü konusuna da değinen; “2004 ve 2010 yıllarında Anayasa değişiklikleriyle; kadın ve erkeklerin eşit haklara sahip olduğu ve devletin bu eşitliğin yaşama geçmesini sağlamakla yükümlü olduğu, bu maksatla alınacak tedbirlerin eşitlik ilkesine aykırı olarak yorumlanamayacağı hükmü getirilmiştir. Uzun yıllar Kadınların seçilme hakkının ve siyasi karar alma mekanizmalarına katılımının önündeki engellerden biri de başörtüsü yasağı olmuştur. 2013 yılında “kamusal alanda başörtüsü yasağını”nın kaldırılması; başörtülü kadınların başta Türkiye Büyük Millet Meclisi olmak üzere ulusal ve yerel siyasetteki mevcudiyetinin artırılmasını sağlayan önemli gelişmelerden biridir. Her ne kadar günümüzde kamusal alanda başörtüsü bir sorun olmaktan çıkmış olsa da Anayasanın din ve vicdan hürriyetini düzenleyen 24’üncü maddesinde bir düzenleme yapılması; başı açık, başı kapalı bütün kadınların din ve vicdan özgürlüklerinin anayasal güvence altına alınması için son derece önemlidir. Konuya ilişkin anayasa değişikliği teklifimiz imzaya açılmış olup önümüzdeki hafta TBMM Başkanlığına sunulacaktır” açıklamasını yaptı. Haber Merkezi

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu